Zwolsche stoof met frieten

by Jan Scherders
Zwolsche Stoof met frieten

Zwolsche stoof met frieten maak je met de de Zwolsche Stoof melange van Jonnie Boer. Smaakt ook prima met aardappelen of pasta 😉

Lekkere recepten met friet

Ik eet graag eens in de week, meestal op vrijdag en anders in het weekend, iets met friet. De ene keer met een lekkerbekje, de andere keer met kip, en dan weer met stoofvlees of gehaktballetjes. Daarom dat ik dit verhaaltje begin met een overzicht van mijn lekkere recepten met friet:

Eerlijk gezegd ben ik dol op al deze gerechtjes. In vroegere jaren mocht ik ook nog wel een een diepvries frikandel of kroket bij mijn frietjes eten, maar tenzij ik zelf mijn kroketjes heb gemaakt doe ik dat niet meer. In dit verhaaltje aandacht voor de Zwolsche Stoof.

Zwolsche Stoof van Jonnie Boer

Een paar jaar geleden is Euroma met de Original Spices potjes van Jonnie Boer gekomen. Nog even los van de inhoud, ze staan echt gezellig in het keukenrek. Eén van die potjes is Zwolsche stoof en er staat geschreven dat deze krachtige, volle melange zich kenmerkt door ingrediënten zoals kruidnagel en anijszaad.

Deze  stoof mix is inderdaad een krachtige mix. Het geeft veel smaak aan een runderstoof. En een smaak die mij heel erg is bevallen. Je kunt zo’n runderstoof met aardappelen of pasta eten maar ik heb het ook al diverse malen met zelfgemaakte  frieten gegeten. Wat mij betreft is deze Zwolsche stoverij een concurrent van Limburgs zuurvlees.

En dan wil ik een soort stoofvlees hebben met een dikke saus. Daarom doe ik er dan op het eind een paar bruine boterhammen of wat sneetjes peperkoek bij. En ik laat de roomboter weg (zie recept op Euroma site).

NB Gebruik olie waarbij je op hoog vuur het vlees kunt aanbakken. Of gewoon ouderwets Blue Band 😉

Als dit recept je bevalt zijn mijn andere Hollandse gerechten misschien ook interessant voor je ?

Zwolsche Stoof met frieten

Je kunt met de Zwolsche Stoof melange van Jonnie Boer een lekkere runderstoof maken. Wist je dat het ook prima smaakt  met Vlaamse Frieten 😉 Dit recept is voor 4 – 6 personen.
Porties: 4

Ingrediënten

 • 2 el olie geschikt voor bakken en braden
 • 1 kilo rundersukade of riblappen in blokjes van 3-4 cm
 • 1 prei
 • 1 grote ui
 • 1 flinke winterpeen
 • 2 el Zwolsche stoof (kruiden)
 • scheut rode wijn voor afblussen
 • 4 el Balsamico azijn
 • 1/2 liter runderbouillon of water maximaal
 • twee bruine boterhammen of 3-4 plakken peperkoek Om de saus te binden voor friet stoofvlees
 • 1 potje zilveruitjes (320 gram)

Instructies

 • Snijd de prei en wortel fijn en snipper de ui. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 2 cm.
 • Verhit in een pan olie en bak hierin het vlees rondom bruin. Schep het vlees uit de pan.
 • Bak in de pan de fijngesneden groenten zacht. Blus dit af met rode wijn en laat dit iets verdampen. Voeg hierbij de Balsamico azijn, Zwolsche Stoof en het gebakken vlees. Eventueel wat zout (maar let op als je bouillon met een blokje hebt gemaakt).
 • Voeg hete bouillon toe en doe de deksel op de pan. Laat het vlees ongeveer 3 uur, op zacht vuur, gaar sudderen.
 • Voeg de boter aan het vlees toe of en bruine boterhammen om de saus wat in te dikken – en laat de stoof nog even door pruttelen.
 • Voeg als laatste de zilveruitjes toe en verwarm nog 10 min mee.

Notities

In het oorspronkelijke recept dat ik op de Euroma site vond stond dat je op het eind een half pak roomboter toe moet voegen. Ik doe dat niet, ik maak er met bruine boterhammen of peperkoek een lekker dikke stoofpot van.
 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment