Zweedse gehaktballen met romige saus

by Jan Scherders

Nu hoef je voor Zweedse gehaktballen niet meer naar Ikea maar je kunt ze gewoon thuis maken. Alleen de Lingonberry jam zul je wel bij Ikea moeten halen 😉

Ik kwam bij mijn speurtocht naar leuke winterse gerechten ooit es bij Zweedse gehaktballen terecht. Mensen die vaker bij Ikea eten kennen ze denk ik al. Ik kom wel bij Ikea maar ik heb er eerlijk gezegd nog nooit gegeten. Dus het was voor mij een verrassing hoe de gehaktballen zouden smaken. Het smaakte mij verdomd goed. Volgens Alyssa, de schrijfster van het recept is haar hele familie er dol op. Kijk even naar haar foto’s dan krijg je meteen zin 🙂

De meeste receptenschrijvers  doen de suggestie om het verder heel simpel te houden, en de ballen met aardappelpuree of pasta te geven. Heel traditioneel is gekookte aardappelen of aardappelpuree met “lingonberry jam” – oftewel vossenbessenjam – als ik het goed begrepen heb (maar geen idee waar je die kunt vinden, behalve bij IKEA ). Gelet op de smaak (erg zuur) lijkt de cranberry een redelijke vervanger.

Het maken van dit ouderwetse gerecht is best eenvoudig. Alleen de aanwijzingen voor de saus een klein beetje met gevoel opvolgen. Ik had wel wat meer bloem nodig om een droge roux te krijgen en dan heb je ook wat meer vocht (bouillon) voor de saus nodig. Ik had dus een flinke plas romige saus. Ik heb toen ongeveer driekwart liter saus bij de gehaktballen gedaan en toen pas de mosterd en de Worcestershire saus erbij gedaan. Overigens, voor de runderbouillon heb ik maar gewoon even  een paar Maggi blokjes gebruikt.

Zweedse gehaktballen

Nu hoef je voor Zweedse gehaktballen niet meer naar Ikea maar je kunt ze gewoon thuis maken. Alleen de Lingonberry jam zul je wel bij Ikea moeten halen 😉

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 1 pond rundergehakt
  • 1/4 cup panko broodkruimels
  • 1 el peterselie, gehakt
  • 1/4 tl gemalen piment
  • 1/4 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/4 cup fijngehakte ui (klein uitje)
  • 1/2 tl knoflook poeder
  • 1/8 tl peper
  • 1/2 tl zout
  • 1 ei
  • 1 el olijfolie
  • 1 el boter

Voor de saus

  • 4 el boter
  • 3 el bloem
  • 2 cups runderbouillon
  • 1 cup heavy cream (slagroom)
  • 1 el Worcestershire sauce
  • 1 tl Dijon mosterd
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Neem een mengkom en doe daarin het gehakt, de broodkruimels, peterselie, piment, nootmuskaat, knoflookpoeder, ui, het ei, peper en zout en meng alles goed door mekaar. Draai er 10-12 middelgrote gehaktballen van.
  • Neem nu een koekenpan en verhit de olijfolie en een eetlepel boter en bak de gehaktballen bruin aan alle kanten. Zet het vuur dan wat lager en laat de balletjes garen. Schep de ballen pas uit de pan als ze goed gaar zijn en zet opzij.
  • Voeg nu 4 eetlepels boter aan de pant toe, en als de boter heet is doe er dan de bloem bij en bak die bruin. Giet dan langzaam (in het begin echt beetje bij beetje) de bouillon en slagroom bij de bloem en maak er al roerende een romige saus van. Je moet een mooie dikke gladde saus krijgen zonder klonters.
  • Voeg dan de Worcestershire Sauce en mosterd toe en laat de saus eventueel wat indikken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep nu de ballen in de saus en laat ze nog een paar minuten meewerken

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment