Zelf verse Italiaanse worst maken

by Jan Scherders
Zelfgemaakte Italiaanse worstjes

Zelf verse Italiaanse worst maken is makkelijker dan je denkt. En met die goddelijke worstjes kun je heerlijke pasta gerechten maken.

Wat zijn Italiaanse worstjes ?

Er zijn veel Italiaans-Amerikaanse recepten met zogenaamde “Italian Sausages“. Die worstjes kun je als worstje in een gerecht verwerken maar je ziet ook vaak dat het gehakt van deze worstjes uit hun omhulsels wordt gehaald en dan feitelijk als “Italiaans gekruid gehakt” in het gerecht wordt verwerkt. Deze worstjes/gehakt zijn natuurlijk niet voor niks populair in de USA, ze zijn namelijk heerlijk.

Maar als je hier naar een slager of groothandel gaat en daarnaar vraagt dan zullen ze je waarschijnlijk vragend aankijken. Gelukkig zijn ze makkelijk zelf te maken. In dit verhaaltje leg ik uit hoe je dat kunt doen.

De Italiaanse worstjes worden ook wel venkelworstjes (of” Salsiccia al finocchio“) genoemd want de venkel kruiden in het worstje geven de worstjes hun karakteristieke smaak. Je hebt de zogenaamde Hot en Sweet worstjes, en het enige verschil is eigenlijk een beetje Cayenne peper.

Het gehakt maken

Italian sausages zijn eigenlijk Amerikaanse varkensworstjes met “Italiaanse kruiden”. Worstjes maken betekent gehakt maken, dat kruiden en dan worst maken.

Ik maak meestal zelf mijn gehakt. Je koopt dan een stuk varkensschouder en wat kinnebakspek (of een stuk varkensschouder met vet eraan) en vervolgens ga je je gehakt voor de worst draaien. In het begin deed ik dat handmatig met zo’n gehaktmolen van Westmark.

Dat gaat best, maar ik ben na een paar jaar toch overgestapt op een krachtige elektrische vleesmolen. Ik heb gekozen voor de Kenwood MG700 en daar ben ik hartstikke tevreden over. In no-time jas je er drie kilo gehakt doorheen en het worst draaien gaat ook supers. Is natuurlijk best een uitgave maar als je vaker worst maakt dan is het toch veel praktischer/aangenamer dan het handmatige draaien.

De tweede manier is dat je de slager om ongekruid gehakt voor worst vraagt. Dat moet je dan natuurlijk nog steeds zelf kruiden en je moet toch ook de worst maken. Dus uiteindelijk kun je net zo goed vlees kopen en zelf je gehakt maken. En je gaat toch eigenlijk zelf worst maken omdat je ook plezier in dat ambachtelijke hebt, nietwaar?

Overigens, onze slager maakt vaak zelf zijn gehakt van allerlei vleesresten. Dat zijn afsnijdsels (vlees met het nodige vet eraan) die overblijven bij het opdelen van het varken. En wat ik steeds vaker doe is dan enkele kilo’s van die vleesresten kopen. Dit is eigenlijk de goedkoopste manier van zelf gehakt maken. Maar je kunt natuurlijk ook varkensschouder met vet kopen.

Het recept voor het gehakt

Ik heb onderstaand recept op internet gevonden en ben er erg tevreden over. Met dit recept kun je MILD, SWEET en HOT worstjes maken:

 • MILD (geen basilicum en geen chilivlokken)
 • SWEET (wel basilicum en geen chilivlokken)
 • HOT (wel chilivlokken en naar keuze wel/geen basilicum)

Het recept is voor 3 pounds – dat is circa 1350 gram – en daar maak je dus zo’n 13-14 worstjes van als je net als ik een gewicht van 100 gram per worstje aanhoudt. Meestal maak ik twee batches SWEET gehakt en één batch HOT gehakt, dus 2,7 kilo SWEET en 1350 gram HOT. Na het kruiden verdeel ik de bak met SWEET gehakt in tweeën en dan maak ik van ene helft worstjes en de andere helft doe ik in zakjes en dat gaat de vriezer in.

Waarom doe ik dat zo? Nou, bij veel recepten met Italiaanse worstjes wordt het gehakt uit het velletje gehaald en gaat het dus niet om de worst maar om het gehakt en dan kun je net zo goed wat zakjes gehakt hebben. En als je ze SWEET invriest, dan kun je na ontdooien er altijd nog wel wat chilivlokken bij doen om ze HOT te maken.

Zelf verse Italiaanse worst maken

Zelf verse Italiaanse worst maken is makkelijker dan je denkt. En met die goddelijke worstjes kun je heerlijke pasta gerechten maken.
Porties: 14 worstjes

Ingrediënten

 • ca. 1350 gram ongekruid varkensgehakt, dat is voor ca 13-14 worstjes
 • 3 el rode wijnazijn
 • 1 el zout
 • 1 el versgemalen zwarte peper
 • 1 1/4 el gedroogde peterselie
 • 1 el knoflook poeder
 • 1 el uien poeder
 • 1 el gedroogde basilicum
 • 2 tl paprika poeder
 • 2 tl chilivlokken (of naar smaak)
 • 3/4 tl venkelzaden, gemalen
 • 1/4 tl bruine suiker
 • 1/8 tl gedroogde oregano
 • 1/8 tl gedroogde tijm

Instructies

 • Draai het varkensgehakt (of koop het varkensgehakt ongekruid bij uw slager) en doe het met de rode wijnazijn in een kom. Doe er alle kruiden bij en kneed het gehakt een paar minuten zodat alles goed gemengd is.

Notities

Met dit recept kun je MILD, SWEET en HOT worstjes maken:
 • MILD (geen basilicum en geen chilivlokken)
 • SWEET (wel basilicum en geen chilivlokken)
 • HOT (wel chilivlokken en naar keuze wel/geen basilicum).
Het recept is voor 3 pounds – dat is circa 1350 gram – en daar maak je dus zo’n 13-14 worstjes van als je net als ik een gewicht van 100 gram per worstje aanhoudt.

De worstjes maken

Oké, je hebt dus het gehakt en de kruiden/specerijen. Dan meng je het gehakt met de kruiden en wat ik dan doe is dat ik het een dag in de koelkast zet om goed in te laten trekken. Ik weet niet zeker of dat echt nodig is (onze slager doet dat niet) maar ik neem het zekere voor het onzekere.

Dan neem ik mijn vleesmolen en zet daar een “vultuitje” op, stroop daar de darmen op en vul de darmen met gehakt. Dan verdeel ik de worst in saucijsjes en die leg ik een nacht te drogen.

Daarna vries ik de worstjes in. Daartoe leg ik de worstjes eerst een paar uur los in de vriezer en dan seal ik ze in vacuüm getrokken zakjes. Ik doe dat met de Solis vacumeermachine. Op deze manier kun je vers vlees wel een half jaar goed houden in de vriezer.

En dan natuurlijk niet vergeten om er SWEET of HOT op te zetten want je ziet aan de buitenkant geen verschil.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Louise 5 augustus 2021 - 16:01

Dag Jan,
De worstjes zien er goed uit. Heb al eerder venkelworstjes gemaakt, maar dit is toch weer een ander recept. Heb je al eens Griekse Loukanika gemaakt? Enfin, zal laten weten wat ik ervan vond.

Reply
Jan Scherders 6 augustus 2021 - 07:02

Nee, ik heb inmiddels Ierse worst (recept van Boven) gemaakt. Erg lekker in de winter. En verschillende Cajun Andouille worstjes voor bij de gumbo. Ook supers.
Maar nog geen Griekse worst. Ik hoor het graag.

Reply

Leave a Comment