Zelf tahini saus maken

by Jan Scherders
Tahini saus

Tahini saus maak je met een pot Tahini (sesam pasta) en is lekker bij vele gerechten, met name mediterrane gerechten.

Het belang van de goede tahini

Je maakt de saus met tahini pasta (dat is dus gewoon sesamboter/sesampasta), limoensap/citroensap, wat knoflook en een beetje zout. Daarna verdun je het eventueel met een beetje koud water.

Proef je tahin zoals ‘ie hoort te smaken, dan proef je een licht getoaste, rijke en nootachtige smaak. Het mag een beetje bitter smaken, maar zeker niet té. Qua mondgevoel moet het plakkerig en zijdeachtig aanvoelen. Wil je er zeker van zijn dat al die factoren aanwezig zijn?

Bij het maken van deze tahini saus is uiteraard van belang dat je een lekkere tahini pasta hebt. Ik las op de website Living the Green Life dat de beste tahini pasta ui Ethiopië komt. Dat kunnen we ook bij Culy.nl lezen. Daar vindt je trouwens nog meer interessante info over hoe je goede tahini herkent.

Wat zijn goede merken tahini pasta?

Het merk Al Arz Tahini wordt regelmatig aanbevolen, maar als je niet in Amsterdam woont moet je dat dus wel online bestellen. Maar als ook Ottolenghi het recommandeert dan moet het toch wel goed zijn zou je denken. Ik zal binnenkort ook eens in de Turkse winkels in Tilburg gaan kijken, daar hebben ze ook een groot aanbod in dit soort ingrediënten.

In onderstaand recept gaat 180 ml tahini pasta, dat is ongeveer de inhoud van een potje Bio Today of van Souq Tahina, beide merken die in de supermarkt te koop zijn. Culy.nl beveelt van het supermerk aanbod dat laatste merk aan. Die is inderdaad  erg lekker. Dat is ook de tahini die ik voor de saus op de foto gebruikte (en die groene dingetjes, dat is gehakte peterselie 🙂 ). En ik heb de saus op mijn zelfgemaakte falafel gelepeld, super combinatie!!

Recept voor tahini saus

Ik heb onderstaand recept ooit gevonden op de website The Mediterranean Dish en heb het inmiddels al vaak gemaakt. Als ik kipspiesjes met paprika en ui maak dan staat er bijna altijd een kommetje tahini saus op tafel 🙂

De saus moet rijk en romig zijn, een beetje nootachtig en hartig, en een duidelijk aanwezig zuurtje, met een subtiele knoflooksmaak. Als je het als een dipsaus gebruikt dan daarna weinig/geen water erbij doen en anders wat verdunnen totdat de saus de consistentie van een dressing heeft.

Proef goed, en doe eventueel wat meer limoensap, zout of water. Het is denk ik ook een beetje persoonlijk of je wel of niet van een zuurtje houdt, etc. Maar volgens mij hoort deze saus friszuur te smaken. In recepten van met name Amerikaanse bloggers zie je dat ze erg weinig limoensap/citroensap gebruiken maar als je kijkt naar recepten geschreven door mensen uit het Midden-Oosten zie je dat ze royaal citroensap toevoegen.

Afijn, ik houd het op het recept van The Mediterranean Dish, ik heb al zoveel goede recepten van deze dame dat ik inmiddels hondstrouw ben 🙂

Tahini saus

Tahini saus maak je met een pot Tahini (sesam pasta) en is lekker bij vele gerechten, met name mediterrane gerechten.
Porties: 350 ml
Auteur: themediterraneandish.com

Ingrediënten

 • 1-2 knoflooktenen
 • 1/2 tl zout
 • 180 ml tahini pasta dat is de inhoud van de meeste potjes
 • snufje gemalen komijn optioneel
 • 125 ml limoensap (dat zijn meestal 4 limoenen) of anders citroensap
 • 4 – 6 el ijskoud water meer, indien nodig
 • 1 bakje verse peterselie (zonder steeltjes), gehakt optioneel (maar wel erg lekker); dille of munt kan ook

NB 1 cup = 250 ml

Instructies

 • Gebruik een vijzel om van de knoflooktenen en het zout een pasta te maken.
 • Voeg deze knoflook pasta toe aan de kom van een keukenmachine en voeg dan ook de tahini pasta en het limoensap toe.
 • Laat de keukenmachine een keer draaien en voeg dan wat water toe. De saus zal in het begin (te) dik zijn en voeg daarom beetje bij beetje water toe, en draai weer een keer met de keukenmachine.
  Als je het als een dressing wilt gebruiken doe je meer water erbij en als je de saus als een dipsaus wilt gebruiken doe je er minder water bij
 • Doe de saus dan in een kom en meng er eventueel de peterselie doorheen (is wel een aanrader).

Notities

 • Met sap van 4 limoenen (8 eetlepels) krijg je een fris zure saus, erg lekker. Doe je een limoen minder dan een paar eetlepels water meer. 
 • Voor een heel eenvoudige tahini sauce kun je ook alleen water gebruiken. 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment