Zelf Sambar Masala maken

by Jan Scherders
Sambar Masala

Sambar Masala wordt vaak gemaakt gebruik makend van het zogenaamde Sambar poeder of ook wel vaak Sambar Masala genoemd. Hier een recept om het zelf te maken.

Sambar masala

Sambar poeder is een spice mix van geroosterde linzen, gedroogde rode pepers, fenegriek zaad, korianderzaad en soms asafoetida en curry blaadjes. Sambar poeder of ook wel Sambar masala genoemd is onmisbaar voor het maken van Sambar – een soort linzen en groentestoof. Ik vond bijgaand recept op de prachtige site van vegrecipesofindia.

Overigens, ik zag dat je het ook hier in Nederland kunt kopen. Ik zag het op de site van Ekirana, een site waar ik ook wel eens iets koop. Maar wellicht is het ook in sommige andere toko’s te koop. Ik had het nog niet eerder gezien.

Zelf Sambar Masala maken

Porties: 200 gram

Ingrediënten

  • 1/2 cup korianderzaad
  • 2 el komijnzaad
  • 16-18 droge rode chilies
  • 1 1/2 tl fenegriek zaad
  • 1 el zwarte peper korrels
  • 2 el chana dal
  • 1 el urad dal (split husked black gram); volgens mij is dat urad dal zonder vlies en gesplit
  • 1/3 cup curry blaadjes
  • 1/2 el bruin mosterdzaad
  • 1/2 el asafoetida
  • 1/2 el kurkuma poeder

Instructies

  • Verhit een pan en daar ga ik vervolgens alle spices licht in roosteren. Als de pan eenmaal heet is zet je het vuur laag en dan ga je 1-voor-1 de spices roosteren en die schud je daarna op een plaat of een grote kom om af te koelen.
  • Rooster korianderzaad en komijn, totdat ze geuren en van kleur veranderd. Hoeft maar een paar minuutjes. Daarna de rode chilies, zo gauw als ze donker kleuren en een smoky aroma afgeven zijn ze klaar. Dan het fenegriek zaad, als ze bruin worden zijn ze klaar. Dan de peperkorrels, als ze geur afgeven zijn ze klaar. Dan de Chana dal; duurt wat langer. Ze moeten bruin of goudkleurig worden. Idem met de urad dal. Dan de curry blaadjes, roosteren totdat ze droog en crisp zijn. Vervolgens het mosterdzaad roosteren totdat het niet meer popt. Dan zet je het vuur uit en laat je de asafoetida kort roosteren. Als die van kleur verandert is het klaar.
  • Bij al deze spices steeds goed roeren. Als je klaar bent met roosteren, en de spices zijn wat afgekoeld dan kun je ze bijvoorbeeld met een koffiemolen fijnmalen (dan ook de kurkuma erbij doen, die rooster je niet). Daarna in een pot doen en de sambar poeder is dan 3-4 maanden bruikbaar voordat ie zijn kwaliteit verliest.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment