Zelf rouille maken

by Jan Scherders

Zelf rouille maken is lekker bij Soupe de poisson. Deze soep wordtmet stokbrood gegeten en daar wordt rouille op gesmeerd. Maar hoe maak je dat nou ?

Rouille volgens Anthony Bourdain

Het moet een mayonaise zijn met een perfecte balans zijn tussen knoflook, citroen en saffraan. Zo zegt de tragisch overleden Anthony Bourdain dat, en hier is zijn recept. Sommigen doen er een theelepel tomatenpuree bij maar ik zou daar heel erg mee opletten want je rouille smaakt snel naar tomaten en dat moet niet. Veel recepten voor rouille smaken ernstig naar tomatenpuree en dat is niet de bedoeling.

Rouille

Auteur: Anthony Bourdain

Ingrediënten

  • 1 knoflookteen geplet
  • 1/2 rode paprika geroosterd, ontveld en zonder zaadjes
  • 1 eidooier
  • 1 tl vers citroensap
  • snufje saffraan
  • 1 cup extra-vierge olijfolie geschikt voor het maken van mayonaise
  • zout en peper

Instructies

  • Doe de knoflook, paprika, eigeel en saffraan in een keukenmachine en maak er een gladde saus van. Voeg dan terwijl de keukenmachine draait langzaam de olijfolie toe. Het wordt langzaam een mayonaise. Breng op smaak met peper en zout

Rouille Rick Stein

En dan de rouille van Rick Stein. Rick Stein heeft diverse restaurants en is een grote autoriteit van op het gebied van visbereiding, TV kok en schreef diverse boeken.

Rouille

Porties: 300 ml
Auteur: Rick Stein

Ingrediënten

  • 3 vette knoflooktenen geplet
  • 25 gram witbrood van een dag oud zonder korst
  • paar eetlepels visbouillon of water
  • 1 eidooier
  • 2 el harissa
  • 1 cup extra-vierge olijfolie geschikt voor het maken van mayonaise
  • zout en peper

Instructies

  • To make the rouille, cover the slice of bread with the stock or water and leave to soften. Squeeze out the excess liquid and put the bread into a food processor with the harissa, garlic, egg yolk and salt. Blend until smooth. With the machine still running, gradually add the oil until you have a smooth, thick, mayonnaise-like mixture. Keeps in the fridge for at least a week.

En hoe ik het doe 😉

Als je verder googled op rouille recepten dan zul je merken dat je heel veel verschillen tegenkomt?: wel /geen ei, wel/geen citroen, etc. Ik houd als ijkpunt aan hoe mijn eigen ervaring in de Provence was als ik daar Soupe de Poisson at met stokbrood en rouille. Volgens mij moet het zeker niet naar tomaten smaken en recepten met tomatenpuree skip ik dus .

Ik neem knoflook, citroensap, een eierdooier en de olijfolie over van Anthony Bourdain om er een mooie mayonaise van te maken. Volgens mij moet het een soort pittige mayonaise zijn en het basis recept van Anthony Bourdain spreekt mij aan. Maar ik mis de pit die een half theelepeltje cayenne brengt en ik wil dat het een dikke mayonaise is die op je stokbroodje kleeft en er niet afloopt. Dus ik doe er iets van witbrood, broodkruimels of een gekookte aardappel in.

Verder is het vooral een kwestie van verhoudingen, ik zou bij het recept van Anthony Bourdain eerlijk gezegd eerst eens beginnen met een halve cup olijfolie en eens kijken of je dan al niet een mooie rouille hebt. Sommigen doen ook wel drie knofllooktenen in plaats van ééntje in de rouille. In sommige recepten wordt er ook nog een theelepeltje Dijon mosterd doorheen doen. Dat is dan een soort optioneel.

Rouille

Auteur: Jan Scherders

Ingrediënten

  • 1-3 knoflookteen geplet
  • 1/2 - 1 rode paprika geroosterd, ontveld en zonder zaadjes
  • 1 eidooier
  • 1 tl vers citroensap
  • snufje saffraan
  • 1/2 tl cayenne peper
  • Een snee witbrood zonder korst, verkruimeld OF een gekookte aardappel
  • 1 cup extra-vierge olijfolie geschikt voor het maken van mayonaise
  • zout en peper

Optioneel

  • Een theelepeltje Dijon mosterd
  • Een paar eetlepels visbouillon

Instructies

  • Doe de knoflook, paprika, eigeel en saffraan in een keukenmachine en maak er een gladde saus van. Voeg dan terwijl de keukenmachine draait langzaam de olijfolie toe. Het wordt langzaam een dikke mayonaise. Breng op smaak met peper en zout

Notities

1) Begin met 1 knoflookteen en 1/2 geroosterde paprika (a la Anthony Bourdain), en probeer een andere keer 3 knofllooktenen en een hele geroosterde paprika, dan weet je wat je het lekkerste vindt
2) Mocht je geen geroosterde paprika en/of saffraan hebben dan zou je net als Rick Stein een paar eetlepels harissa in je rouille kunnen doen.

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment