Zelf rouille maken

by Jan Scherders

Zelf rouille maken is lekker bij Soupe de poisson. Deze soep wordt met stokbrood gegeten en daar wordt rouille op gesmeerd. Maar hoe maak je dat nou ?

Als je googled op rouille recepten dan zul je merken dat je heel veel verschillen tegenkomt?: wel /geen ei, wel/geen citroen, etc. Ik houd als ijkpunt aan hoe mijn eigen ervaring in de Provence was als ik daar Soupe de Poisson at met stokbrood en rouille. Volgens mij moet het zeker niet naar tomaten smaken en recepten met tomatenpuree skip ik dus .

Rouille volgens Anthony Bourdain

Het moet een mayonaise zijn met een perfecte balans zijn tussen knoflook, citroen en saffraan. Zo zegt de tragisch overleden top chef Anthony Bourdain dat, en hier is zijn recept.  Doordat hier geen brood in zit is het een dunne rouille. Ideaal om op de soep te gieten maar toch minder handig op een stokbroodje. Dan heb je toch meer stevigheid/binding nodig.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rouille

Auteur: Anthony Bourdain

Ingrediënten

  • 1 knoflookteen geplet
  • 1/2 rode paprika geroosterd, ontveld en zonder zaadjes
  • 1 eidooier
  • 1 tl vers citroensap
  • snufje saffraan
  • 1 cup extra-vierge olijfolie geschikt voor het maken van mayonaise
  • zout en peper

Instructies

  • Doe de knoflook, paprika, eigeel en saffraan in een keukenmachine en maak er een gladde saus van. Voeg dan terwijl de keukenmachine draait langzaam de olijfolie toe. Het wordt langzaam een mayonaise. Breng op smaak met peper en zout

Rouille Rick Stein

En dan de rouille van Rick Stein. Rick Stein is een TV kok, schreef diverse fantastische kookboeken, heeft diverse restaurants en is een grote autoriteit van op het gebied van visbereiding. Dit is zijn recept voor rouille dat in zijn boek Seafood staat.

Het mooie van deze rouille is dat deze door het brood meer binding en stevigheid krijgt en dat heeft mijn voorkeur. Maar je hebt misschien niet altijd (de lekkere) harissa bij de hand en daarom heb ik een derde rouille recept, zeg maar het mijne. Overigens, Rick stein maakt zijn harissa op een soortgelijke manier als in mijn recept , dus met een geroosterde paprika. In die verschillen zijn recept en dat van Anthony Bourdain niet echt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rouille

Porties: 300 ml
Auteur: Rick Stein

Ingrediënten

  • 25 gram witbrood van een dag oud zonder korst
  • 3 vette knoflooktenen geplet
  • 1 eidooier
  • paar eetlepels visbouillon of water
  • 250 ml extra-vierge olijfolie geschikt voor het maken van mayonaise
  • zout en peper
  • 2 el (zelfgemaakte) harissa

Instructies

De rouille maken

  • Je begint met het brood in een bakje water te leggen om het brood zacht te maken. Dan knijp je het overtollige vocht uit het brood en doet het in een keukenmachine en dan voeg je ook de harissa, knoflook, eierdooier en zout toe.
  • Dan laat je de keukenmachine draaien en je laat dan langzaam de olie in de kom lopen. Als het goed is eindig je dan met een dikke mayonaise.

En hoe ik het doe 😉

Volgens mij moet het een soort pittige mayonaise zijn en het basis recept van Anthony Bourdain spreekt mij aan. Daarom neem ik zijn recept grotendeels over.  Maar ik mis de pit die een half theelepeltje cayenne brengt en ik wil dat het een dikke mayonaise is die op je stokbroodje kleeft en er niet afloopt. Dus ik doe er iets van witbrood, broodkruimels of een gekookte aardappel in.

Je zou ook nog een theelepeltje Dijon mosterd er doorheen kunnen doen (zoals Sergio Herman doet). Dat is dan een soort optioneel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rouille

Auteur: Jan Scherders

Ingrediënten

  • 1 knoflookteen geplet
  • 1/2 - 1 rode paprika geroosterd, ontveld en zonder zaadjes
  • 1 eidooier
  • 1 tl vers citroensap
  • snufje saffraan
  • 1/2 tl cayenne peper
  • Een snee witbrood zonder korst, verkruimeld OF een gekookte aardappel
  • 1 cup extra-vierge olijfolie geschikt voor het maken van mayonaise
  • zout en peper

Optioneel

  • Een theelepeltje Dijon mosterd
  • Een paar eetlepels visbouillon of vissoep

Instructies

  • Doe de knoflook, paprika, eigeel en saffraan in een keukenmachine en maak er een gladde saus van. Voeg dan terwijl de keukenmachine draait langzaam de olijfolie toe. Het wordt langzaam een dikke mayonaise. Breng op smaak met peper en zout

Notities

1) Begin met 1 knoflookteen en 1/2 geroosterde paprika (a la Anthony Bourdain), en probeer een andere keer 3 knofllooktenen en een hele geroosterde paprika, dan weet je wat je het lekkerste vindt
2) Mocht je geen geroosterde paprika en/of saffraan hebben dan zou je net als Rick Stein een paar eetlepels harissa in je rouille kunnen doen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept