Nasi Rames is eigenlijk een kleine rijsttafel op een groot bord. Hier een aantal beproefde formules om zelf nasi rames maken.
Wat is Nasi Rames ?
Dit is wat Wikipedia zegt:
Nasi rames of nasi campur is een combinatie van Indische gerechten die als een minirijsttafel op één bord wordt geserveerd.
Nasi rames is tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht door de Indische “Tante Truus”[1][2] in het Japanse interneringskamp Bandung, waar zij chef van de gaarkeukens was. Hier werd het geserveerd onder de romusha’s[3] als een bordje rijst met voedzame groenten, wat vlees en sambal. Volgens eigen zeggen[4] zou de eigenlijke benaming moeten zijn: nasi remus (verkruimelde rijst).
Na de repatriëring naar Nederland bracht zij dit recept mee en introduceerde het voor het eerst in Haarlem en later in haar eigen Restaurant Oud-Indië in Den Haag. Daarna werd het een begrip, niet alleen onder de Indische gemeenschap, maar later ook in Indonesië (daar bekend als Nasi Campur) en in Suriname. Ook namen vrijwel alle Indische en Chinees-Indische restaurants nasi rames in hun menu’s op.
Nasi Rames wordt in principe geserveerd met witte rijst (Nasi Putih) en vergezeld van kleine porties vlees, kip, groenten en daarnaast een eitje, seroendeng, gebakken uitjes en natuurlijk atjar. Dus Nasi Rames met nasi goreng in plaats van nasi putih is eigenlijk niet zoals het hoort. Ik heb me laten vertellen dat witte rijst eigenlijk het beste samen gaat met de veelal pittige Indonesische gerechten.
Nasi Rames volgens Oma Fien
Oma Fien is een thuiskok die echt (!!!) heel goed thuis is in de Indonesische/Indische keuken. Inmiddels geeft zij ook workshops 🙂 En ik speel leentjebuur bij haar leuke nasi rames combinatie gerechten. Bij haar zul je vooral de wat pittiger combinaties vinden. Zij houdt nogal van pedis 😉
De restaurants spelen toch eigenlijk een beetje op safe, willen iedereen te vriend houden maar Oma Fien maakt vooral wat zij en haar gezin lekker vinden. En ik kan me daar heeeeel goed in vinden.
Volgens Oma Fien ligt er altijd minstens één vlees en één kip gerecht op je bord, en daarnaast vaak een paar stokjes saté. Belangrijk is dat het allemaal op één bord past. Dus een mini rijst tafel op één bord. Ik heb hieronder een aantal leuke combinaties verzameld. De meeste combinaties komen van Oma Fien en daarnaast een paar nasi rames combinaties van Indonesische restaurants in Nederland.
Nasi Rames combinaties Oma Fien
Onderstaande Nasi Rames combinaties zijn van de hand van Oma Fien. De recepten voor de gerechten komen van mijn eigen website.
Nasi Rames met Rendang en Ajam Gulai
Deze Nasi Rames van Oma Fien bestaat uit een vleesgerecht, een kipgerecht, pittige sperzieboontjes en een atjar van komkommer.
- Witte rijst met
- Rendang Daging (droge Rendang; pikante gestoofd Indonesisch Rundvleesgerecht)
- Gulai Ajam (Indonesische kip kerrie)
- Sambal goreng boontjes, pittige boontjes
- Atjar Ketimoen, komkommer in het zuur
- Kroepoek
Ik heb dit in december 2018 voor het eerst gemaakt en mijn afhalers waren zeer enthousiast over deze combinatie van gerechten. Ik heb de Rendang deze keer meer dan een dag laten pruttelen totdat ie bijna droog was en daarbij Indonesische kip curry (Gulai Ayam), pittige boontjes, komkommer in het zuur en zelfgemaakte kroepoek. Echt zalig.
Nasi Rames met Rendang, Ajam Smoor en Sajoer Lodeh
Deze Nasi Rames van Oma Fien bestaat uit een vleesgerecht, een kipgerecht, een eitje, een groentegerecht en een atjar van komkommer.
- Witte rijst
- Rendang daging, pikant rundvleesgerecht
- Ajam Smoor, kip in ketjapsaus
- Telor Boemboe Bali, eitje met boemboe bali
- Sajoer Lodeh, groenten in kruidige kokosmelk
- Atjar Ketimoen, komkommer in het zuur
Nasi Rames met Rendang, Ajam Smoor en Tjap Tjay
Deze Nasi Rames van Oma Fien bestaat uit een vleesgerecht, een kipgerecht, een eitje, een groentegerecht en een atjar.
- witte rijst
- Ajam Smoor, kip in ketjapsaus
- Rendang daging, pikant rundvleesgerecht
- Tjap Tjay
- Telor boemboe Bali (Half heet eitje)
- Sambal Goreng Kentang (Pittige aardappelfrietjes)
- Atjar kuning (huisgemaakte gele atjar)
Nasi Rames met Rendang, Ajam Pedis en Tjap Tjay
- Witte rijst
- Rendang (Sumatraans pittig rundvleesgerecht)
- Ajam pedis (pikante kip)
- Telor belado (pittig eitje)
- Tjap Tjay (geroerbakte seizoensgroenten in oestersaus)
- Komkommer Atjar
- Versgebakken kroepoek
- Gebakken uitjes
Nasi Rames met Rendang, Ajam Ketjap en Ajam Rica Rica
- Rendang Daging – Sumatraans rundvlees gerecht
- Ajam Ketjap – Kip in zoete sojasaus
- Ayam rica rica – Kip op Manadonese wijze (pikant)
- Telor Boemboe Bali – Eitje in Balinese saus
- Tjap Tjay – Seizoensgroente geroerbakken in kruiden
- Sambal goreng boontjes, pittige boontjes
- Atjar ketimoen – Frisse atjar van komkommer
- Kentang kering – Crispy spicy aardappelfrietjes
- Kroepoek
Nasi Rames met Rendang, Ajam Besegnek en Babi ketjap
- Ajam besegnek (kip in gele kokossaus)
- Daging Rendang (pittig Sumatraans rundvleesgerecht)
- Babi Ketjap (zoet varkensvlees in ketjapsaus)
- Sambal goreng telor (eitje in pittig sausje)
- Chinese kool goreng
- Frikadel Djagung (maiskoekje)
- Atjar ketimoen, kroepoek en sambal apart geserveerd.
Nasi Rames Rendang, Ajam Pedis & Sate ajam
Dit is een tamelijk pittige Nasi Rames (daar houdt Oma Fien van), echt een hele toffe combinatie !!
- Witte rijst met
- 2 stokjes Sate Ajam + Pindasaus
- Daging Rendang
- Ajam pedis (hete kip)
- Sambal Goreng Boontjes (pittige boontjes)
- Atjar Ketimoen (zoet/zuur van komkommer)
- Kool toemis, geroerbakte kool
- Sambal Goreng Telor (half eitje in pittig sausje)
- en natuurlijk kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes
Nasi Rames met Rendang, Ajam ketjap, Frikadel (Oma Fien)
- Heerlijk gestoomde pandanrijst met
- Rendang Daging (Sumatraans rundvlees gerecht)
- Ajam Ketjap (Kip in zoete sojasaus)
- Frikadel Pangang (Stukje gehaktaardappelschotel uit de oven)
- Telor Boemboe Bali (Eitje in Balinese saus)
- Sayur lodeh (Seizoensgroente gestoofd in kruiden en kokosmelk)
- Sambal goreng boontjes (Pikante boontjes)
- Atjar ketimoen (Frisse atjar van komkommer)
- Kentang kering (Crispy spicy aardappelfrietjes)
- Krupuk
- Bawang Goreng Gebakken
Nasi Rames met Rendang, Ajam Smoor en nog veel meer
Weer een combinatie van Oma Fien
- Witte rijst
- Ajam Smoor, kip in ketjapsaus
- Rendang daging, pikant rundvleesgerecht
- Sambal goreng boontjes, pittige boontjes
- Tjap Tjay Geroerbakte seizoensgroenten in Oma s secret sauce
- Telor boemboe Bali (Half heet eitje)
- Sambal Goreng Kentang (Pittige aardappelfrietjes)
- Atjar kuning (huisgemaakte gele atjar)
- Kroepoek
Nasi Rames Oma Fien
- Nasi Putih Witte gestoomde pandanrijst
- Ajam Semoor, Gesmoord kipdijfilet in zoete soya saus
- Ajam Rica-Rica, pittige kipdijfilet in pikante saus op basis van lombok, tomaat, limoen, sereh en meer…
- Frikadel pan stuk Indische gehaktaardappelschotel uit de oven gemaakt van half om half, knoflook, ketoembar en meer..
- Telor Besengek, Heerlijk eitje in gele saus op basis van santen, kruiden en meer…
- Sayur Katjang Pandjang, heerlijke kousenband met tahoe, tempeh, lombok, kruiden en meer….
- Tahu telor, Indische gevulde omelet afgetopt met knapperige tauge, selderie, gebakken uitjes in een zoet pittige ketjapsaus
- Atjar ketimoen, Frisse komkommer atjar
- En natuurlijk kroepoek, gebakken uitjes en seroendeng
Nasi Rames Batavia
Het Arnhemse restaurant Batavia serveert zo haar Nasi Rames:
- Witte pandan rijst geserveerd met
- 2 stokjes saté, dus saté ajam of saté babi met een beetje saté saus. Ik heb Saté Babi gekozen, met pindasaus.
- daging roedjak, runderstoofvlees in een mild pittige saus
- ajam ritja-ritja, dat is pittige kip
- babi ketjap, blokjes varkensvlees in een ketjapsaus
- sajoer lodeh, een sajoer van gemengde groenten
- sambal goreng telor, dat is een eitje in een pittige saus
- atjar ketimoen, komkommer in het zuur
- gebakken uitjes, seroendeng en kroepoek. Kun je zelf maken of in de toko kopen.
Ik heb dit gerecht in Oktober 2018 voor het eerst gemaakt en kan het van harte aanbevelen!! Erruugg lekker, vonden ook mijn afhalers. Hele goede combinatie van smaken, niet te pittig en valt eigenlijk wel bij iedereen in de smaak.
Nasi Rames Java
Javaans eetcafé in Groningen
- gebakken rijst, dus nasi goreng
- Babi Ketjap,
- Ajam Kari, kip kerrie
- een stokje Saté Ajam met Satésaus,
- Roedjak Manis, een fruitsalade
- Sambal Goreng Boontjes, pittige boontjes
- Sajoer Lodeh, gemengde groenten
- Atjar Ketimoen, zuur van komkommer
- Met erbovenop een gebakken ei.
- Dit alles gegarneerd met seroendeng en sambal goreng kentang.
Wel of geen Bami Rames
Inmiddels ben ik er wel achter dat de Indische mensen de meeste Bami Rames combinaties maar niks vinden omdat veel gerechten niet goed combineren met bami. En eigenlijk is bami meer een Chinees gerecht. Als je iets met bami wilt doen maak dan bami goreng en doe er saté, ayam pangang en dat soort dingen bij maar geen gerechten met een kokos saus.