Zelf mosselsausjes maken

by Jan Scherders

Als je graag mosselen eet dan is het handig om te weten hoe je zelf een paar lekkere mosselsausjes kunt maken. Hier recepten voor diverse sausjes.

Mosselsausjes bij de mosselen zijn lekker bij de mosselen. Om een heleboel redenen is het handig wat recepten voor mosselsausjes te hebben. Vaak heb je de meeste ingrediënten in huis en het is een moeite van niks. Maar ook omdat de sausjes in de winkel nou niet altijd zo daverend zijn.

Ik ben weinig origineel met mijn mosselsausjes, ik heb ze op het internet bij mekaar gesprokkeld en daar een selectie uitgemaakt. Dan hoef ik niet iedere keer te zoeken. En hoef ik al zeker niet de sausjes uit de supermarkt te gebruiken.

Overigens, ik vraag me vaak af wat nou een goed voorgerecht is voor bij de mosselen, en wat je er bij eet. Toch maar weer eens de hulplijn naar vriendin Rinie ingeschakeld. Allereerst veegde ze me om mijn oren bij de gedachte soep vooraf te serveren. Nee, dan beter een oer-Hollandse garnalen cocktail. En neen, geen bijgerechten!! Enkel mosselen, dikke frieten en lekkere sausjes.

Nou goed dan, dan is hier een mooi lijstje met sausjes. Mocht je die klassieke garnalen cocktail een goed plan vinden, maak dan wat extra cocktail saus en je hebt meteen een sausje voor bij de mosselen 😉

Zeeuwse mosselsaus

En dan toch het beste beginnen met de Zeeuwse mosselsaus, als de mosselen ook van daar komen. Op een Belgische website lieten ze de peterselie en ui achterwege. Dus beetje mayo, kookvocht en zout en peper. Dat heb je toch altijd in huis nietwaar 😉

Zeeuwse mosselsaus

Ingrediënten

  • 4 el mayonaise
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 takje fijngesneden peterselie
  • 2 el mosselvocht van de gekookte mosselen
  • zout en peper

Instructies

  • Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden ui en 1 takje fijngesneden peterselie. Voeg 2 el mosselvocht (van de gekookte mosselen) toe. Breng op smaak met zout en peper

Mosselsausjes uit Vlaanderen en Nederland

Als ik aan mosselen denk, dan denk ik toch zeker ook aan Vlaanderen. Daarom dit recept voor een klassieke mosselsaus van Jeroen Meus, de bekende kok van Dagelijkse Kost. Ik vind dit een tof sausje, want mayonaise, mosterd en yoghurt heb je vrijwel altijd in huis en het is zo gemaakt. En het smaakt nog eens goed ook. Onmiskenbare mosterdsmaak maar door de combinatie met yoghurt ook een beetje romig.

 

Mosselsaus Jeroen Meus

Recept van Jeroen Meus (Dagelijkse Kost)

Ingrediënten

  • 3 el mayonaise
  • 3 el mosterd
  • 2 el yoghurt
  • dragonazijn, peper zout voor op smaak brengen

Instructies

  • Meng de mayonaise met de mosterd en de yoghurt. Breng de saus op smaak met een scheutje dragonazijn, een snuif zout en wat versgemalen peper.

Hij maakt overigens ook nog een keer een mosselsausje met 4 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels mosterd en brengt dat op smaak met een scheutje natuurazijn en peper (Je kunt er eventueel wat currypoeder aan toevoegen om het pittiger te maken).

En hier nog een mosselsausje uit Vlaanderen, gepresensteerd door Piet Huysentruyt (kok van de Belgische TV-zender VTM, met filmpje). Ik vond dit een heel leerzaam filmpje, want hij legt uit hoe je een zachte mosselsaus maakt met toch duidelijk een smaak van mosterd.

Mosselsausje VTM

Ingrediënten

  • 1 eierdooier
  • 2 el water
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 el mosterd
  • 4 dl olijfolie
  • 1 dl room (soja cuisine)
  • kurkuma
  • peper en zout
  • extra vis- of lookkruiden naar keuze

Instructies

  • Doe het ei in een hoog, smal recipiënt waar je mixer in kan. Doe achtereenvolgens alle ingrediënten erbij. Zet de mixer erin en mix tot een vloeiende mayonaise.
  • Vanaf dan kan je smaken naar keuze toevoegen vb viskruiden, lookkruiden,....

En dan een Nederlandse klassieke mosselsaus.

Klassieke mosselsaus van mayonaise

Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 el fijne mosterd
  • 4-5 el mayonaise
  • 1-2 el witte wijn
  • zout en peper

Instructies

  • Roer 1 el fijne mosterd door 4-5 el mayonaise.
  • Verdun de saus desgewenst met 1-2 el witte wijn en breng op smaak met zout en peper.

Klassieke mosterdsaus

Ik dacht dat het interessant was om eerst eens te laten zien hoe Paul Bocuse zijn mosterdsausje maakt. Deze saus is misschien niet direct geschikt voor bij de mosselen maar is wel een mooi vertrekpunt om mee verder te gaan.

Mosterdsaus / Paul Bocuse

Ingrediënten

  • 3 el zachte boter
  • 2 el citroensap
  • 2 eierdooiers
  • 1 el koud water
  • 1 volle eetlepel Dijon mosterd
  • zout en peper
  • 1 el gehakte peterselie of kappertjes optioneel

Instructies

  • Dit kun je het beste au bain maire maken. Dus kokend water in de onderste pan en de bereiding in de bovenste pan.
  • Verhit een beetje water in de onderste pan.
  • Snijd de boter in 10 bolletjes en doe die in de bovenste pan. Voeg daar dan ook het citroensap, de eierdooiers, mosterd, zout en peper aan toe. Zet dan deze pan op de pan met het water. En roer krachtig totdat de saus indikt. Roer er het koude water doorheen en haal de saus van het vuur. Doe de saus in een kom en laat afkoelen. Bij het serveren kun je er eventueel wat peterselie of kappertjes doorheen roeren.

Onderstaand recept komt van de site mosselen.nl.  Zou je deze saus wat zachter willen maken dan is een lepel water geen gek idee 😉

Klassieke mosterdsaus van olie

Ingrediënten

  • 1 ei enkel het eigeel gebruiken
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1 el dragonazijn
  • 150 ml zonnebloem­olie of olijfolie
  • 1 royale el mosterd
  • zout en peper

Instructies

  • Doe 1 ei met 1 tl fijne mosterd en 1 el dragonazijn in een maatbeker. Schenk er 150 ml zonnebloem­olie op. Zet de staafmixer in de maatbeker en trek hem langzaam omhoog, tot een lobbige mayonaise ontstaat. Roer er 1 royale el mosterd door (of eventueel meer) en breng op smaak met zout en peper

Remouladesaus

Op Culy nl leggen ze duidelijk is wat het verschil is tussen een remouladesaus en een ravigotesaus, namelijk dat remouladesaus een basis van aioli of mayonaise heeft, terwijl ravigotesaus een vinaigrette is (en dus op basis van olie en azijn is). Een handig ezelsbruggetje kan zijn dat ravigote net als vinaigrette eindigt op -te. Lekker, maar voor deze saus moet je dus wel wat meer verse kruiden in huis hebben.

Remouladesaus

Ingrediënten

  • 4 el mayonaise
  • 1 fijngesneden hardgekookt ei,
  • 2 augurkjes
  • 1 el kappertjes
  • 1 takje fijngesneden peterselie
  • 1 takje fijngesneden dragon
  • 1 tl mosterd

Instructies

  • Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden, hardgekookt ei, 2 augurkjes, 1 el kappertjes, 1 takje fijngesneden peterselie,1 takje fijngesneden dragon en een tl mosterd

Ravigotesaus

Dit recept komt uit het kookboek van Paul Bocuse. Dus het zal wel kloppen 😉 Ook deze saus vraagt iets meer aan verse kruiden.

Ravigotesaus  - Paul Bocuse

Dit recept komt uit het kookboek van Paul Bocuse. Dus het zal wel kloppen 😉

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui fijngehakt
  • 2 el kappertjes gehakt
  • 1 tl zout
  • snufje versgemalen peper
  • 1 tl gehakte peterselie
  • 1 tl gehakte dragon
  • 1 tl gehakte kervel
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 2 el azijn
  • 5 el olie

Instructies

  • Meng alle ingredienten (behalve de olie) in een kom en giet er dan langzaam al kloppend de olie in.

Knoflooksaus

Ook knoflooksaus is tegenwoordig populair.

Knoflooksaus voor bij de mosselen

Ingrediënten

  • 1 bekertje zure room
  • 3 el ketchup
  • 5 el halvanaise
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el gehakte peterselie
  • peper, zout
  • worchestershire saus

Instructies

  • Hak de peterselie fijn en snij de knoflook in kleine stukjes. Roer alles door elkaar.

Kruidensausje

En dit is weer een wat anders dan de sausjes met mosterd.

Kruidensausje

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 el kappertjes
  • 3 el verse kruiden bijv. peterselie, dille, tijm en/of munt
  • 1 el mayonaise
  • 125 g crème fraîche
  • zout en peper

Instructies

  • Meng 1 fijngesnipperde sjalot, 1 el grofgehakte kappertjes, 3 el verse kruiden (bijv. peterselie, dille, tijm en/of munt) en 1 el mayonaise door 125 g crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper.

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept