Zelf Madras curry poeder maken is heel eenvoudig. Hier een paar recepten om zelf een madras curry poeder te maken.
Vaste mix
Eigenlijk maken alle koks het madras poeder met een mix van korianderzaad, komijnzaad, bruin mosterdzaad, fenegriekzaad, zwarte peperkorrels, venkelzaad, stokje kaneel, kruidnagels en gemalen kurkuma. En de variatie zit er dan vooral in de verhoudingen. Sommigen doen ook het chilipoeder, cure blaadjes en/of kardemom peulen al in het madras poeder. Ik vind dat niet zo handig.
Daarom is het eerste recept van James Martin mijn favoriete Madras curry poeder. Ik heb zijn madras poeder al vaak gebruikt en het is gewoon lekker. En hij doet curry blaadjes, chilipepers en/of poeder, kardemom bij de bereiding van de curry. Zo kun je de pittigheid van je madras curry veel beter regelen.
Prima madras curry poeder van James Martin
James Martin, een bekende Engelse TV-kok (Saturday Kitchen), heeft een aantal heel lekkere Madras recepten voor kip en lamsvlees. Hij gebruikt daarbij zijn eigen Madras mengsel en dat geef ik hier.
- 2 el korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 el bruin mosterdzaad
- 2 el fenegriekzaad
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1/2 tl venkelzaad
- 1 stokje kaneel, verbrokkeld
- 5 kruidnagels
- 1 el gemalen kurkuma
Hij doet gewoon alles behalve de kurkuma in een koffiemolen en maalt het fijn en roert er dan de gemalen kurkuma doorheen. Beter is denk ik om de “whole spices” even te roosteren totdat ze ruiken en dan fijn malen. Meestal heb je 2 1/2 eetlepel nodig voor een curry voor 4 personen. Dus dit mengsel is ruim voldoende om een madras curry voor 4 personen met kip of lamsvlees te maken.
Wat ik het elegante aan het recept van James Martin vind is dat ie geen zout maar ook geen chilipepers in zijn madras poeder opneemt. Zo kun je zelf bij de bereiding van je madras curry de pittigheid regelen.
Homemade Hot Madras Curry Powder
Dan Tooms van de site The Curry Guy geeft een recept voor Hot Madras Curry Powder. The Curry Guy richt zich sterk op het soort eten dat in de Engelse curry houses wordt gemaakt. Dus als je zijn curry poeder gebruikt dan kom je in de buurt van de madras curries van de curry houses.
Homemade Hot Madras Curry Powder
Ingrediënten
- 6 el korianderzaad
- 6 el komijnzaad
- 4 el zwarte peperkorrels
- 2 el venkelzaad
- 2 el zwart mosterdzaad
- 3 el fenegriekzaad
- 1 stokjes kaneel of cassia bark
- 20 curry blaadjes
- 3 steranijs
- 15 groende kardemom peulen
- 8 gedroogde kashmiri chilipepers
- 2 el extra heet hot rood chilipoeder
- 4 Indiase laurierbladeren tejpatta
Instructies
- Verhit een steelpan op matig vuur en rooster ieder van de whole spices apart totdat ze ruiken. De curry blaadjes moeten droog worden voordat ze klaar zijn. Doe dan alles in een kom en laat even afkoelen. Maal dan alles fijn in een koffiemolen en voeg dan de kurkuma en chilipoeder toe en meng alles goed. Bewaar het in een afgesloten pot.
- Voor dit soort mengsels geldt dat de kwaliteit na circa 3 maanden sterk achteruit gaat.
Madras curry poeder voor een pittige curry
Dit mengsel gebruikt een Zuid-Indiase chef voor het bereiden van een zeer pittige madras lamscurry (overigens, er worden behalve dit mengsel nog wel wat andere spices aan de curry toegevoegd 😉
Madras Curry Powder
Ingrediënten
- 1 el korianderzaad
- 1 tl fenegriekzaad
- 1 tl bruin mosterdzaad
- 1 tl komijnzaad
- 2 tl zwarte peperkorrels
- 6 kruidnagels
- 3 stokjes kaneel of cassia bark
- 1/2 tl venkelzaad
- 1 el kurkuma
- 2 tl wit maanzaad
- 4 gedroogde rode chilipepers
Instructies
- Verhit een steelpan op matig vuur en rooster ieder van de whole spices apart totdat ze ruiken. De curry blaadjes moeten droog worden voordat ze klaar zijn. Doe dan alles in een kom en laat even afkoelen. Maal dan alles fijn in een koffiemolen en voeg dan de kurkuma en chilipoeder toe en meng alles goed. Bewaar het in een afgesloten pot.
- Voor dit soort mengsels geldt dat de kwaliteit na circa 3 maanden sterk achteruit gaat.