Zelf Italiaanse worstjes maken

by Jan Scherders
Zelfgemaakte Italiaanse worstjes

Zelf verse Italiaanse worstjes maken is makkelijker dan je denkt. En met die goddelijke worstjes kun je heerlijke pasta gerechten maken.

Wat zijn Italiaanse worstjes ?

In Amerikaanse recepten hebben ze het over “Italian Sausages”. Die worstjes kun je als worstje in een gerecht verwerken maar je ziet ook vaak dat het gehakt van deze worstjes uit hun omhulsels wordt gehaald en dan feitelijk als “Italiaans gekruid gehakt” in het gerecht wordt verwerkt. Deze worstjes/gehakt zijn natuurlijk niet voor niks populair in de USA, ze zijn namelijk heerlijk.

Maar als je hier naar een slager of groothandel gaat en daarnaar vraagt dan zullen ze je waarschijnlijk vragend aankijken. Gelukkig zijn ze makkelijk zelf te maken. In dit verhaaltje leg ik uit hoe je dat kunt doen.

De Italiaanse worstjes worden ook wel venkel worstjes genoemd want de venkel kruiden in het worstje geven de worstjes hun karakteristieke smaak. Je hebt de zogenaamde Hot en Sweet worstjes, en het enige verschil is eigenlijk een beetje Cayenne peper.

Gehakt maken of kopen

Italian sausages zijn eigenlijk Amerikaanse varkensworstjes met “Italiaanse kruiden”. Worstjes maken betekent gehakt maken. Je kunt dat zelf doen en dan ga je varkensvlees en spek kopen (of een stuk varkensschouder) en vervolgens ga je je gehakt voor de worst draaien.

De tweede manier is dat je de slager om ongekruid gehakt voor worst vraagt. Soms doe ik het een (zelf gehakt maken) en soms doe ik het ander (het gehakt kopen). Overigens, onze slager draait gehakt voor worst van de bovenkant van de varkensschouder.

Recept voor Italiaanse worstjes

Ik heb ondertsaand recept op internet gevonden en ben er erg tevreden over. Met dit recept kun je MILD, SWEET en HOT worstjes maken:

  • MILD (geen basilicum en geen chilivlokken)
  • SWEET (wel basilicum en geen chilivlokken)
  • HOT (wel chilivlokken en naar keuze wel/geen basilicum)

Het recept is voor 3 pounds – dat is circa 1350 gram – en daar maak je dus zo’n 13-14 worstjes van als je net als ik een gewicht van 100 gram per worstje aanhoudt.

Wat je zou kunnen doen is het gehakt in 3 porties verdelen en dan een portie MILD, SWEET en HOT maken. Maar omdat het maken van de worstjes toch wel wat moeite kost maak ik meestal een heleboel worstjes in één keer en die vries ik in.

Wat ik meestal doe is dat ik 3 kilo gehakt maakt of koop en dat dan in twee porties van 3 pounds (1350 gram) verdeel en van de rest die dag iets leuks maak. Dan maak ik twee identieke potje kruiden met onderstaand recept. En aan het ene potje voeg ik wel chilivlokken toe (dat worden de HOT worstjes) en aan het andere potje kruiden voeg ik geen chilivlokken toe (het SWEET potje).

Je kunt natuurlijk ook 4 kilo gehakt kopen en dan een partij MILD, SWEET en HOT worstjes maken.

Zelfgemaakte Italiaanse worstjes

Zelf Italiaanse worstjes maken

Jan Scherders Zelf verse Italiaanse worstjes maken is makkelijker dan je denkt. En met die goddelijke worstjes kun je heerlijke pasta gerechten maken. Basisbereidingen varkensgehakt, italiaanse worstjes European Afdrukken
Voor: 13-15 worstjes
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

ca. 1350 gram ongekruid varkensgehakt, dat is voor ca 13-14 worstjes
3 el rode wijnazijn
1 el zout
1 el versgemalen zwarte peper
1 1/4 el gedroogde peterselie
1 el knofllook poeder
1 el uien poeder
1 el gedroogde basilicum
2 tl paprika poeder
2 tl chilivlokken (of naar smaak)
3/4 tl venkelzaden, gemalen
1/4 tl bruine suiker
1/8 tl gedroogde oregano
1/8 tl gedroogde tijm

Bereiding

Draai het varkensgehakt (of koop het varkensgehakt ongekruid bij uw slager) en doe het met de rode wijnazijn in een kom. Doe er alle kruiden bij en kneed het gehakt een paar minuten zodat alles goed gemengd is.

Opmerkingen

Als u MILD sausages wil doe er dan geen chili vlokken en geen basilicum in. Als u zogenaamde SWEET sausages wilt hebben dan geen chilli vlokken en wel basilicum. En als je HOT sausages wilt dan zowel basilicum en chilivlokken (je kunt natuurlijk ook de basilicum uit de HOT sausages laten als je dat wilt). Ik maak meestal SWEET sausages en HOT sausages (met basilicum).

De worstjes maken

Oké, je hebt dus het gehakt en de kruiden/specerijen. Dan meng je het gehakt met de kruiden en wat ik dan doe is dat ik het een dag in de koelkast zet om goed in te laten trekken. Ik weet niet zeker of dat echt nodig is (onze slager doet dat niet) maar ik neem het zekere voor het onzekere.

Dan neem ik mijn vleesmolen en zet daar een “vuiltuitje” op, stroop daar de darmen op en vul de darmen met gehakt. Dan verdeel ik de worst in saucijsjes en die leg ik een nacht te drogen.

Daarna vries ik de worstjes in. Omdat die worstjes soms wel eens de neiging hebben om aan mekaar te vriezen verdeel ik de worstjes over wat zakjes. En natuurlijk niet vergeten om er MILD en HOT op te zetten want je ziet aan de buitenkant geen verschil.

Ook handig: maak gekruid gehakt ipv worstjes

Overigens, in veel Amerikaanse recepten waar Italiaanse worstjes worden gebruikt, worden eigenlijk niet de worstjes zelf maar het gehakt gebruikt. Wat je dus ook kunt doen is ongekruid varkensgehakt kopen en daar Italiaans gekruid gehakt van maken (met de kruiden volgens bovenstaand recept).

Daarom heb ik thuis een potje met HOT kruiding en een potje met SWEET kruiding staan en maak ik met 2-3 eetlepels gekruid gehakt van 500 gram ongekruid varkensgehakt 🙂 Want je hebt niet altijd worstjes in de vriezer of hebt vergeten ze te ontdooien. Handig toch!?

Recepten met Italiaanse worstjes en/of gehakt

Voordat je ze gaat maken misschien leuk om eerst een idee te hebben wat je er zo al mee kunt doen. Hier volgen een aantal recepten die ik zelf uitgeprobeerd heb en mij (erg) goed zijn bevallen. Voor de recepten klik op de foto’s.

Ciabatta met Italiaanse worstjes

Ciabatta met Italiaanse worstjes en salade

Ciabatta met Italiaanse worstjes en salade

Een Ciabatta broodje met Italiaanse worstjes en een makkelijke salade is een ander leuk voorbeeld van wat je allemaal met die Italiaanse worstjes kunt doen.

Linzensoep met wortel, boerenkool en worst

Linzensoep met wortel, boerenkool en worst

Linzensoep met wortel, boerenkool en worst

Linzensoep met rode linzen, wortel, boerenkool en lekker gekruide verse worst is heerlijk comfort food op een koude dag. Snelle en simpele maatijdsoep.

Witte bonensoep met worstjes

Deze witte bonensoepen met groenten (o.a wortel, bleekselderij, ui) en Italiaanse worstjes doen denken aan minestrone en Ribollita.

Italiaanse worstjes, paprika’s en uien

Italiaanse worstjes, paprika's en uien

Italiaanse worstjes, paprika’s en uien

Met deze drie ingrediënten – Italiaanse worstjes, paprika’s en uien – kun je een heerlijke winterse maaltijd maken die zowel met brood als pasta goed smaakt.

Italiaanse worstjes, tomaten en olijven

Pasta met een heerlijke zoet-pittige gehaktsaus gemaakt van Italiaanse worstjes, tomaten en olijven. Binnen een half uur klaar. Heerlijk met penne.

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment