Zelf Indonesische pindasaus maken

by Jan Scherders

Zelf Indonesische pindasaus maken met recepten van Bep Vuyk, Lonny Gerungan en anderen. Zowel hele eenvoudige als ook rijkere pindasauzen.

Zelf pindasaus maken

Geen Indonesische rijsttafel zonder pindasaus, of zoals de Indonesische mensen het noemen… katjangsaus. In dit artikel recepten voor eenvoudige pindasauzen, meer verfijnde pindasauzen en pindasauzen gemaakt met pinda’s (in plaats van pindakaas).

Indische mensen hebben mij uitgelegd dat een gado gado saus toch iets anders is dan een katjangsaus. Daarom kun je een recept voor gado-gadosaus vinden in mijn verhaaltje over gado-gado.

We beginnen met wat eenvoudige pindasauzen uit het oude boek van Bep Vuyk en de snelle katjangsaus van Lonny Gerungan. Met deze eenvoudige pindasauzen is niks mis mee. Zo gemaakt en je hebt er geen bijzondere ingrediënten voor nodig.

Eenvoudige Indonesische pindasaus

Als je de eenvoudige pindasaus I van Bep Vuyk volgens recept maakt dan heb je ruim 1/4 liter lekkere pindasaus. Ook al is het recept nog zo simpel, wat mij betreft is deze milde pindasaus helemaal goed. Dus als je even niet de juiste ingrediënten hebt voor de andere pindasauzen dan kun je deze gerust maken 🙂

Recept afdrukken
No ratings yet

Eenvoudige Pindasaus I - Bep Vuyk

Porties: 250 ml

Ingrediënten

  • 1/2 pot pindakaas van 350 gram dus 175 gram pindakaas
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 el ketjap manis
  • 2 el azijn
  • zout
  • 100 - 150 ml water

Instructies

  • Neem een klein steelpannetje en zet het op een matig vuur. Meng de pindakaas met het 1 dl water in het pannetje en laat de pindasaus langzaam warm worden, roer af en toe een keer.
  • Als de saus warm is laat die dan eerst even rustig wat indikken en voeg dan de sambal, ketjap en azijn toe.
  • Waarschijnlijk moet er dan nog wat water bij, de saus moet de dikte van slasaus hebben. Ik kom meestal uit ergens op een kleine 150 ml (in totaal) uit. Proef en breng eventueel verder op smaak. Voor mij hoeft er niet echt zout bij, maar smaken verschillen.
  • Ik kom meestal op ruim 250ml saus uit.

Eenvoudige pindasaus II van Bep Vuyk

En dan een tweede eenvoudige Indonesische pindasaus.  Ik maakte deze een keer toen ik nasi rames aan het maken was en is mij erg goed bevallen. De genoemde ingrediënten heb je eigenlijk altijd wel in huis en het resultaat is een zeer smaakvolle pindasaus, eigenlijk een tamelijk milde pindasaus die dus veel mensen zal aanspreken.

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Eenvoudige Pindasaus II

Auteur: Bep Vuyk

Ingrediënten

  • 1/2 pot pindakaas ik neem aan 175 gram pindakaas
  • 3 el uien gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el keuken-tamarinde
  • 1 el azijn
  • zout
  • water

Instructies

  • Meng eerst de ui, knoflook en sambal tot een brij en meng er vervolgens de pindakaas, ketjap, tamarinde en azijn doorheen. Voeg dan lepelsgewijs het water toe. Breng op smaak met zout. De saus moet de dikte van slasaus hebben

Notities

Je kunt deze pindasaus voor het opdienen garneren met drie eetlepels gebakken uitjes.

Snelle katjangsaus van Lonny Gerungan

En dan een zogenaamde “snelle” katjangsaus van Lonny Gerungan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Snelle Katjangsaus - Indonesische Pindasaus

Auteur: Lonny Gerungen

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode lomboks of 1 el sambal oelek
  • 250 gram pindakaas
  • 2 el ketjap manis
  • tamarinde water of citroensap
  • water
  • zout

Instructies

  • Maak een pasta van de ui, knoflook en lombok/sambal. Roer er de pindakaas, ketjap, tamarinde, zout naar smaak doorheen. Verdun de saus eventueel met een scheutje water. Verwarm de saus al roerend voor gebruik

Meer verfijnde Indonesische pindasaus

Deze meer verfijnde pindasaus is van Lonny Gerungan is een recept, waar je de nodige ingrediënten voor in huis moet hebben. Wel erg lekker kan ik uit eigen ervaring zeggen 🙂

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Saus Katjang - Indonesische Pindasaus

Goed voor een halve liter mild pittige pindasaus.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesische keuken
Auteur: Lonny Gerungan

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 3 rode sjalotjes ragfijn gesneden
  • 1/2 tl trassi bakar
  • 1 teentje knoflook ragfijn gesneden
  • 3 rawits (of 1 el sambal oelek) fijngesneden
  • 1/2 tl sereh poeder
  • 1/2 tl laospoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1/2 tl gemalen komijnzaad
  • 250 gram pindakaas met stukjes noot
  • 250 ml water
  • 3 limoenblaadjes
  • 2-3 el ketjap manis
  • limoensap of anders citroensap
  • zout

Instructies

  • Snijd alles fijn en stamp dan eerst de sjalotjes, knoflook, rawits en trassi in een vijzel fijn en maak er een pasta van.
  • Verhit olie in een sauspan en fruit de gemaakte boemboe daarin gedurende 5 minuten. Voeg dan sereh, laospoeder, gemberpoeder, gemalen koriander en gemalen komijn toe en bak dan een minuutje mee. Voeg dan de pindakaas toe en bak die ook een minuutje mee. Voeg dan 250 ml water toe en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg dan de limoenblaadjes toe, zet het vuur laag en laat de saus een half uur afgedekt pruttelen.
  • Voeg dan de ketjap toe en roer nog eens goed door. Voeg eventueel wat heet water toe en breng op smaak met zout en citroensap. Wel opletten met het citroensap, het wordt snel te zuur.

Notities

Je kunt deze pindasaus voor het opdienen garneren met drie eetlepels gebakken uitjes.

Indonesische pindasaus van pinda’s

Omdat ik niet altijd terug wil vallen op diezelfde Nederlandse boeken over de Indonesische keuken ben ik ook maar eens wat boeken van anderen aan het kopen. Onderstaand recept van Sri Owen is uit haar boek Indonesian Food. Zij maakt pindasaus van rauwe pinda’s. En in plaats van ketjap manis gebruikt zij donkere sojasaus en palmsuiker. Toen ik dit recept gelezen had ben ik bovenstaand recept van Bep Vuyk eens wat gaan aanpassen en ik vind het nu super 😉 Overigens dat boek is de moeite waard!!

Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische Sambal Katjang saus

Pindasaus van rauwe pinda's naar een recept van Sri Owen
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesische keuken
Porties: 280 ml
Auteur: Sri Owen

Ingrediënten

  • 120 ml pinda olie
  • 225 gram rauwe pinda's
  • 4 sjaloltes (ik denk die kleine rode) fijngesneden
  • 2 knoflooktenen fijngehakt
  • klein stukje trassi
  • 1/2 tl rood chilipoeder
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1/2 tl gula dwaja (palmsuiker)
  • 450 ml water
  • 1 el tamarinde water (of citroensap)
  • zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de olie in je wok of pan en roerbak de pinda's 4 minuten. Schep de pinda's dan met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een vergiet met keukenpapier erin. Als de pinda's zijn afgekoeld kun je ze met een keukenmachine fijnmalen.
  • Gooi de olie weg - behalve één eetlepel.
  • Wrijf de sjalotjesui, knoflook, trassi en een beetje zout tot een brij en fruit deze boemboe in de olie tot de sjalotjes geel zijn. Voeg dan de sojasaus, chilipoeder, suiker en het water toe en breng aan de kook. Voeg dan ook de gemalen pinda's toe. Laat de saus een kleine 10 minuten pruttelen op lager vuur.
  • Doe er dan het tamarinde water en proef. Breng de saus eventueel nog wat op smaak met wat zout, suiker of tamarinde water. Maar pas op met zout want donkere sojasaus is al erg zout. Als de saus goed is en dik genoeg zet het vuur dan uit.
  • Je kunt de saus wel bijna een week in de koelkast bewaren.

Notities

Je kunt deze pindasaus voor het opdienen garneren met drie eetlepels gebakken uitjes.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept