Zelf harissa maken 

by Jan Scherders

Zelf harissa maken loont de moeite. Hier recepten voor deze pittige pasta uit Noord-Afrika en tevens voor een droge harissa specerijen-mix.

Harissa pasta uit Ottolenghi’s boek Jerusalem

Het voordeel van zelf maken is dat je de smaken en de pittigheid zelf kunt beoordelen. Hier het recept van Ottlenghi uit zijn boek Jerusalem. Je ziet overigens in de winkel zogenaamde Rozen harissa staan, dan zijn er wat rozen blaadjes en wat rozenwater toegevoegd voor een mildere harissa.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Harissa pasta uit Ottolenghi's boek Jerusalem

Porties: 1 klein potje
Auteur: Ottolenghi

Ingrediënten

  • 1 geroosterde paprika met het vel verwijderd
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 tl karwijzaad
  • 1 1/2 el extra vierge olijfolie
  • 1 kleine rode ui gehakt
  • 3 knoflooktenen
  • 3 scherpe rode pepers zonder zaadjes gehakt
  • 1/2 el tomatenpuree
  • 2 el citroensap
  • 1/2 tl zout

Instructies

  • Snijd de rode paprika over de helft en grill die onder een hete gril totdat hij rondom geblakerd en gaar is. Doe dan in een kom, dek de kom af en laat de paprika een minuut of 10 stomen. Dan kun je daarna makkelijker het velletje eraf halen. Verwijder ook de steel en de zaadjes.
  • Rooster het korianderzaad, karwijzaad en komijnzaad even in een koekenpan. Maal dan fijn.
  • Verhit de olijf olie in een pannetje op middelhoog vuur en fruit dan de ui, knoflook en pepers ruim 10 minuten, totdat ze donker van kleur zijn en volledig gekaramelliseerd zijn.
  • Neem nu een keukenmachine en doe daarin alle ingrediënten en draai er een pasta van. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe.
  • Je kunt dit twee weken bewaren in de koelkast

Heel eenvoudige harissa saus

En hier een recept als je even snel een heel eenvoudige harissa pasta wilt maken.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Heel eenvoudige harissa saus

Porties: 1 /4 cup

Ingrediënten

  • 3 el chili vlokken
  • 1 of 2 knoflooktenen geplet met een beetje zout
  • 1/2 tl karwijzaad
  • 1 el hot paprikapoeder gerookt
  • 1/2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 el extra vierge olijfolie

Instructies

  • Doe de chilivlokken in een kom en giet er wat heet water op. Laat 5 minuten staan en Giet dan af door een zeef en doe de vlokken terug in de kom.
  • Roer er dan de rest doorheen en je hebt je harissa saus

Harissa specerijenmengsel  zelf maken

Soms heb je geen harissa pasta nodig maar de een droge harissa spice mix. Hier een recept.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Harissa Spice Mix zelf maken

Ingrediënten

  • 2 el komijnzaad
  • 2 el korianderzaad
  • 1 tl karwijzaad
  • 1/2 cup gedroogde rode pepers fijngehakt (en zonder zaadjes)
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el zout

Instructies

  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg dan de komijn, karwij, koriander en venkelzaden toe. Rooster totdat je de specerijen kunt ruiken en schep dan in een kommetje en laat wat afkoelen. Maal er een fijn poeder van in bijvoorbeeld een koffiemolen en meng daarna met de andere al gemalen specerijen.Bewaar in een goed afgesloten pot.

Gebruik/toepassing van harissa specerijenmengsel:

  • je kunt er vervolgens harissa saus van maken
  • je kunt lamskoteletjes inwrijven met deze harissa specerijenmengsel, beetje olie erop en dan grillen. Hier een iets uitgebreider recept met lamskoteletjes met harissa.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment