Zelf garam masala maken

by Jan Scherders

Garam masala zijn zogenaamde “warm spices” en worden in veel Indiase gerechten toegevoegd. Als je regelmatig Indiaas kookt maak je het beter zelf.

Wat is garam masala?

Een masala is een mix van gedroogde en gemalen specerijen. Het kan ook een pasta zijn. Zo heb je tandoori masala, sambar masala, chaat masala  en garam masala. Garam masala is een mix van “warme specerijen” en wordt meestal op het eind van de bereiding in tamelijk kleine hoeveelheden toegevoegd. Dus je gebruikt het regelmatig maar meestal enkel een (half) theelepeltje.

Veel commerciële blends zijn matig van kwaliteit en bevatten vaak ook (veel) zout. Maar het belangrijkste is misschien weld de houdbaarheid. Veel blends, en ook garam masala, zijn eigenlijk maar een maand of drie te gebruiken. daarna loopt de kwaliteit te terug.

Dus als je regelmatig Indiase gerechten maakt en goede, krachtige masala’s wilt dan maak je eens in de drie tot zes maanden een nieuwe voorraad masala’s. Dus ook je eigen garam masala’s. Overigens hetzelfde geldt voor gemalen komijn, koriander, etc. Ik koop voornamelijk whole spices, en maal mijn eigen “gemalen koriander” en ook de masala’s die ik regelmatig gebruik.

Klassieke Garam Masala voor dagelijks gebruik

Dit eerste recept komt van Veg recipes of India. Met dit recept maak je wel een flinke pot. Met het oog de houdbaarheid maak je misschien beter de helft, dan heb je nog steeds een serieuze pot met deze specerijen mix.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Klassieke Garam Masala voor dagelijks gebruik

Dit recept voor garam masala levert 190 gram op. Houdt er rekening mee dat je garam masala eigenlijk iedere 3-6 maanden vers moet maken. Dus als je veel minder gebruik maak dan een hoeveelheid voor cirica 3 maanden.
Porties: 42 theelepels

Ingrediënten

  • 1/2 cup komijnzaad 63 gram
  • 1/4 cup korianderzaad 18 gram
  • 1/4 cup venkelzaad 24 gram
  • 2 el karwijzaad 9 gram
  • 2 el foelie 8 gram
  • 10 kaneelstokjes  (dalchini) - ieder stokjes van zo'n 5 - 7,5 cm 7 gram
  • 2 el kruidnagels 12 gram
  • 20 groene kardemom pods 4 gram
  • 6 zwarte kardemom pods 4 gram
  • 1 hele nootmuskaat
  • 10 gedroogde Indiase laurierbladeren (tejpatta) 2 gram
  • 2 el gemalen gember optioneel
  • 2 el zwarte peperkorrels 20 gram
  • 3 el rozen blaadjes optioneel

Instructies

  • Rooster de whole spices (exclusief kaneel, nootmuskaat en laurierblad) enkele minuten in een koekenpan op laag vuur. Doe ze dan in een kom en laat even afkoelen.
  • Breek de laurierbladeren in stukjes. Zo ook de kaneelstokjes. En breek de nootmuskaat ook in kleine stukjes (bijvoorbeeld in een vijzel). Nu heb je alles.
  • Nu kun je alles in een koffiemolen fijnmalen. Eventueel in batches. Laat dan alles even afkoelen in een kom.
  • Meng dan alles goed. Makkelijkste doe je dat in een grotere pot met een deksel. Zo kun je niet alleen roeren maar ook schudden met de deksel op de pot. Voeg daarbij ook de al gemalen gember toe.

Punjabi Garam Masala

Deze garam masala past heel goed bij Noord-Indiase gerechten. Aangezien met name in Noord-India kip en vlees gegeten wordt, zou ik zeggen dat je deze Garam Masala daar dan het beste bij past. De samenstelling van deze Punjabi Garam Masala is echt anders dan de bovenstaande “algemene” garam masala hierboven.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Punjabi Garam Masala

Deze garam masala past heel goed bij Noord-Indiase gerechten.
Porties: 45 theelepels

Ingrediënten

  • 1/2 cup korianderzaad
  • 1/4 cup komijnzaad
  • 9 stokjes kaneel (dalchini)
  • 2 el kruidnagels
  • 10 Indiase laurierbladeren (tejpatta)
  • 10 zwarte kardemom peulen
  • 2 el groene kardemom peulen
  • 1,5 el zwarte peperkorrels
  • 2 el gemberpoeder
  • 1 hele nootmuskaat

Instructies

  • Rooster de whole spices (exclusief kaneel, nootmuskaat en laurierblad) enkele minuten in een koekenpan op laag vuur. Doe ze dan in een kom en laat even afkoelen.
  • Breek de laurierbladeren in stukjes. Zo ook de kaneelstokjes. En breek de nootmuskaat ook in kleine stukjes (bijvoorbeeld in een vijzel). Nu heb je alles.
  • Nu kun je alles in een koffiemolen fijnmalen. Eventueel in batches. Laat dan alles even afkoelen in een kom.
  • Meng dan alles goed. Makkelijkste doe je dat in een grotere pot met een deksel. Zo kun je niet alleen roeren maar ook schudden met de deksel op de pot. Voeg daarbij ook de al gemalen gember toe.

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment