Zelf een Chinese fondue maken

Introductie Chinese fondue

by Jan Scherders
Chinese fondue

Chinese Fondue – ook wel Hot Pot genoemd – garandeert een gezellige avond met heerlijk eten. Wat heb je nodig, hoe maak je het en hoe eet je het?

Wat is Chinese Fondue ?

Op de blogs die ik frequent bezoek over Chinees koken wordt de Chinese Fondue zo ongeveer de lucht in geprezen. In Aziatische landen wordt het vaak Hot Pot en soms ook wel Steamboat genoemd. Hoewel de naam anders doet vermoeden hoeft Hot Pot niet persé spicy en pittig te zijn, het hangt van de (regio)receptuur af.

Bij een Hot Pot gaar je vis, kip, vlees, groenten en noedels in een soep op bouillon basis. Hot Pot kent vaak een streekgebonden receptuur. Dus je hebt een Peking Hot Pot, een Hot Pot uit Mongolië, een zeer beroemde Hot Pot uit de Szechuan regio, en zo zijn er velen. De beroemdste is denk ik de Szechuan Hot Pot (mijn favoriet).

Het schijnt door heel China zeer populair te zijn en in bepaalde steden struikel je blijkbaar over de Hot Pot restaurants. Ik heb het zelf tientallen jaren geleden leren kennen toen ik in een klein gezelschap een maand door China heb gereisd.

De Hot Pot beleving

Hot Pot eten is een sociaal gebeuren, dat je met een groepje doet. Dus met een groep vrienden of familie. In China doen mensen dat zowel thuis als in Hot Pot restaurants die klaarblijkelijk met name in de Szechuan regio talrijk aanwezig zijn (zie ook bovenstaande foto). Er zijn eigenlijk een aantal dingen die je nodig hebt voor een geslaagde Hot Pot avond:

 • één of meerdere Hot Pot soepen (waar je je vlees en vis in gaart). Die maak je van tevoren.
 • Hot Pot equipment: een pan, eventueel een brander, wat schepjes en de nodige (kleine) kommetjes
 • (rauwe) ingrediënten zoals groenten, vlees, gevogelte, vis, en noedels
 • een arsenaal aan dipsauzen
 • en natuurlijk vooral een groep leuke en gezellige mensen; bijvoorbeeld om een feestje te vieren 🙂

De Fondue Smaak

De smaak van de fondue ontstaat eigenlijk op twee manieren. Allereerst door het maken van een soep. Die maak je vantevoren en dien je op in de Hot Pot pan. Vervolgens ga je tijdens het fonduen groenten, kip, vlees, vis, etc. in die soep garen en dan gaat de soep dus gedurende de avond een steeds rijkere smaak krijgen.

Twee soorten Hot Pot soep

Als je een Chinese Fondue gaat maken dan begin je altijd met het maken van een bouillon. Als je daar eigenlijk alleen wat paddenstoelen, lente-uitjes enzo aan toevoegt dan heb je wat ze noemen een heldere soep.

Maar vaak wordt er ook een tweede soep gemaakt en dan worden allerlei kruiden en specerijen aan die bouillon toegevoegd, zodat je een rijkere Hot Pot soep met mooie smaken krijgt. De pittige Szechuan Hot Pot soep is daar een voorbeeld van.

En dan worden beide soepen op tafel gezet. Dus zowel de heldere soep als bijvoorbeeld ook de Szechuan Hot Pot soep, zodat je mild en spicy kunt afwisselen of kiezen. Daar zijn ook speciale pannen voor met twee helften. Ik heb dat nog nooit gedaan, ik maak meestal alleen de Szechuan Hot Pot. Dus ik maak bouillon en met die bouillon maak ik een Szechuan Hot Pot soep.

Overigens, omdat Hot Pot zo populair is, zijn er allerlei kant-en-klare Soup Bases te koop die het maken van zo’n Hot Pot soep heel erg makkelijk maken. Ook bij onze Nederlandse toko’s vindt je een heel assortiment aan Hot Pot Soup Bases, zoals van bekende merken als Lee Kum en Lao Gan Ma.

Chinese fondue pan

Ok, je hebt je soep op het fornuis staan en wat dan ? Wat heb je dan allemaal nodig om leuk te kunnen tafelen ?

Draagbaar kooktoestel met pan erop

Ik doe een Chinese fondue met een gewone pan en dat gaat prima. Er zijn ook speciale Hot Pot pannen met twee compartimenten zodat je twee verschillende soepen in de pan kunt doen. Dat kan maar ik doe meestal Szechuan Hot Pot dus voor mij is dat niet nodig. Op bovenstaande foto een pan van 24 cm. Handig is dat je een beetje brede pan hebt want iedereen moet zijn eten in die pan stoppen en eruit vissen, dus dan is een hoge pan niet handig.

Draagbaar kooktoestel met butane gasfles

Draagbaar kooktoestel met butane gasfles

Dan heb je eigenlijk genoeg aan een verwarmingselement. Zeg maar een plateautje waar je je pan met soep op kunt zetten en die de soep warm houdt. De mensen van Amazing Oriental hebben mij een verwarmingselement met gasflesjes geadviseerd. Die hebben een behoorlijk vermogen zodat je je soep goed aan de kook kunt houden en je hebt verder geen gedoe met snoeren enzo. De werking van het draagbare kooktoestel is poepsimpel.

Draagbaar kooktoestel

Draagbaar kooktoestel

Er zijn ook elektrische verwarmingselementen en zelfs pannen met een elektrisch verwarmingselement ingebouwd, maar mijn advies is koop zo’n losse gasbrander voor ca €25 en je kunt alle kanten uit en hebt voldoende vermogen om de fondue goed op temperatuur te houden. Om eten in je Hot Pot pan te doen worden meestal van die schepjes/zeefjes gebruikt. Een goede toko kan je aan de schepjes en een verwarmingselement helpen.

Naast de Hot Pot pan en brander, en de schepjes heb je vooral een heel arsenaal aan kommetjes nodig om de dipsauzen in te doen, om uit te eten, om de noodles in te doen, etc. Dat kun je natuurlijk zo eenvoudig of fancy maken als je wilt. De meeste toko’s hebben voor niet te veel geld best leuke kommetjes. In de gewone kookwinkels gaat het kopen van kommetjes al snel in de papieren lopen.

De (rauwe) ingrediënten

Je kunt van alles in de Hot Pot hangen:

 • dun geschaafd rundvlees
 • stukjes kip (kipfilet, kippendij)
 • visballen (kun je bij de toko uit de vriezer halen)
 • tofu sheets
 • stukjes “firm” tofu
 • diverse paddenstoelen (shiitake, wood ear mushrooms, kastanje champignons)
 • (glas) noedels
 • ingevroren dumplings of wontons
 • (Baby) Pak Choi
 • Chinese Kool

Er worden meestal noedels bij de Hot Pot gegeten, die kun je gewoon in de Hot Pot garen. Maar je kunt ook wat rijst maken dat bij de Hot Pot eten. Als het eten gegaard is wordt er smaak toegevoegd door het eten in wat dipsaus te soppen.

De dipsauzen

Dan …. de smaak moet voor een deel van de dipsauzen komen, die je in kleine kommetjes op tafel zet. De basis dipsauzen zijn vaak de volgende:

 • (donkere) soja saus
 • Sacha saus (een soort BBQ saus)
 • Chili Oil
 • Chinese “black vinegar”
 • sesamolie
 • sesam pasta (je kunt daarvoor ook Tahin gebruiken)
 • sesamzaadjes
 • gehakte pinda’s
 • gehakte lent-uitjes
 • gehakte knoflook

En met behulp van deze basis dipsauzen kun je ook weer zelf “homemade” dipsauzen maken. Heel leuk en heel lekka 🙂

Meer weten, lees dan mijn vervolgartikelen

Als je meer wil weten over mijn ervaringen met Hot Pot lees dan ook mijn vervolgartikelen:

En als je nog veel meer over Hot Pot wilt weten kan ik je het E-book van China Sichuan Food aanraden!!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment