Zelf een Cajun Mix maken

by Jan Scherders

Zelf een Cajun Mix maken is niet moeilijk. Dit recept van een Creoolse kok is prima bruikbaar voor authentieke Cajun en Creoolse gerechten.

Cajun Mix vs Creoolse Mix

Tot voor kort dacht ik altijd dat de Cajun Seasoning Mix hetzelfde was als de Creoolse Seasoning Mix en dat schijnt niet zo te zijn. De Cajun en Creoolse keukens hebben zich ooit los van mekaar in Louisiana, een zuidelijke staat van de Verenigde Staten, ontwikkeld. Als ik het goed heb dan is de Creoolse keuken vooral rondom New Orleans ontstaan en de Cajun keuken in Zuid-West Louisiana.

Nu wist ik wel dat er verschillen waren, oa dat de Creoolse keuken wel met tomaten kookt en de Cajun keuken niet. Maar het verschil schijnt ook in de Seasoning van gerechten te zitten. In de Cajun keuken werd van oudsher vooral met specerijen gekookt, waaronder cayenne peper enzo. En in de Creoolse keuken lag de nadruk op (verse) kruiden. En de gerechten van de Cajun keuken waren doorgaans pittiger dan de Creoolse gerechten.

De ons bekende gerechten zoals Jambalaya en Gumbo komen uit de Creoolse kooktraditie. Ik dacht tot nu toe steeds dat onderstaande Seasoning mix een Cajun mix was maar het is een Creoolse mix. Dus ik had wel de goede mix maar alleen de verkeerde naam erboven gezet.

Ik zal binnenkort ook een echte Cajun Mix op mijn site zetten !! Overigens, al die potjes in de supermarkt dragen ook allemaal de naam Cajun mix, ik vraag me af of daar dan een Cajun mix of een Creoolse mix in zit 😉

Creoolse Seasoning Mix

Ik heb dit recept van Nola Cuisine (een Creoolse food blogger). Hij gebruikt dat voor veel typisch Creoolse gerechten, waaronder Gumbo bereidingen, en aangezien ik een fan ben van zijn recepten maak ik ook om de zoveel tijd een pot van zijn Creoolse mix.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zelf een Cajun Mix maken

Zelf een Cajun Mix maken is niet moeilijk. Dit recept van een Creoolse kok is prima bruikbaar voor authentieke Cajun en Creoolse gerechten.

Ingrediënten

  • 4 el uienpoeder
  • 1/4 cup knoflook poeder
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 el gedroogde basilicum
  • 2 el gedroogde tijm
  • 1/3 cup vers gemalen zwart peper
  • 3 el witte peper
  • 2 el cayenne peper
  • 1/3 cup paprika poeder eventueel smoked paprika
  • 1/2 cup zout optioneel

Instructies

  • Meng alles goed in een kom en doe het in een goed afsluitbare pot

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept