Zelf cocktailsaus maken

by Jan Scherders
Cocktailsaus

Garnalen met cocktailsaus is al tientallen jaren een klassieker. Hier mijn recept om zelf cocktailsaus te maken. Ook lekker bij de mosselen!!

De oorspronkelijke Marie Rose saus

Onze cocktailsaus heeft denk ik zijn naam gekregen omdat het de saus was bij een garnalen cocktail. En dus cocktailsaus. Maar de saus heette oorspronkelijk Marie Rose saus en is in de jaren zestig van de vorige eeuw razend populair geworden in Engeland. En daarna in heel veel andere landen.

De Marie Rose saus is een van oorsprong Britse saus voor vis en schaaldieren. De oorspronkelijke saus wordt gemaakt van mayonaise, tomaten, Worcestershire sauce, citroensap en zwarte peper. Later zijn allerlei variaties gekomen, en vaak wordt dan de saus met tomatenketchup in plaats van tomaten gemaakt. De saus wordt vooral bij zeevruchten, garnalen in het bijzonder, gebruikt.

Volgens Wikipedia is deze Marie Rose saus in de jaren zestig van de vorige eeuw populair gemaakt door Fanny Cradock, een Engelse TV kok. Zij maakte de garnalencocktail met de Marie Rose saus, zegt Wikipedia. Maar het is niet helemaal duidelijk of de populariteit van de garnalencocktail werkelijk aan deze mevrouw is toe te schrijven. Ik heb me overigens suf gezocht waar die naam “Marie Rose” precies vandaan komt maar het is mij niet gelukt.

Van Marie Rose saus naar cocktailsaus

Feit is dat de garnalencocktail in de jaren zestig tot de late tachtiger jaren één van de meest populaire voorgerechten was in o.a.  Nederland, Engeland en de Verenigde Staten. En de Marie Rose saus was dan de saus bij deze garnalencocktail. Mogelijk komt daar de naam cocktailsaus vandaan?

Er wordt soms nu een beetje lacherig over gedaan, maar goed klaargemaakt is het gewoon nog steeds een lekker hapje. Zo vinden ook grote koks als Simon Hopkinson, Nigel Slater en Rick Stein. En dan gewoon zoals het heurt, in een glas 🙂

Het is niet alleen een goede ouwe trouwe met Kerst maar kan ook bij een zomerse lunch, en Tante Rinie zei me dat het  eigenlijk het ideale voorgerecht is bij een pan Zeeuwse mosselen 😉 Overigens, cocktailsaus is inmiddels ook een heel populair mosselsausje!! Ik heb deze saus dan ook opgenomen in mijn lijstje van lekkere mosselsausjes.

Cocktailsaus in de verschillende landen

In de loop der jaren is de het recept van de cocktailsaus in diverse landen wel wat uit mekaar gaan lopen. De Engelsen maken het nog steeds heel simpel met wat zelf gemaakte mayonaise, wat tomatenketchup , een paar scheutjes tabasco en eventueel een scheutje cognac.

 De Amerikaanse cocktailsaus schijnt nog van voor de jaren zestig te dateren en is waarschijnlijk dus niet van de Marie Rose saus afgeleid. Je maakt deze Amerikaanse cocktailsaus met ketchup en mierikswortel (en dus geen mayo) en deze Amerikaanse cocktailsaus is dus wel wat anders dan onze Europese cocktailsaus. Maar ook de Amerikaanse cocktailsaus is een begeleider van garnalencocktails.

Dan hebben we nog de cocktailsaus van Nederland en België waar op een of andere manier whisky is in geslopen. Volgens mij doen alleen de Belgen en de Hollanders dat. En het zou me niet verbazen als meneer DL daar de hand in heeft gehad 😉

Zelf cocktailsaus maken is erg makkelijk

Ik heb voor mijn recept van cocktailsaus vooral naar wat Engelse voorbeelden gekeken. Zij hebben immers onze cocktailsaus bedacht. Zij doen wat brandy (cognac) in hun saus. Als je wilt vervang je dat met whisky en dan heb je de whisky cocktailsaus, veel meer verschil is er volgens mij niet.

In de meeste recepten is de verhouding ketchup en mayonaise 1 op 4. Dus twee eetlepels ketchup op acht eetlepels mayo. En daar doe je dan een klein beetje cognac/whisky, citroensap, Worcestershire sauce en Tabasco bij. That’s all.

Eén of twee scheutjes Tabasco is erg lekker, maar teveel maakt de saus snel te pittig. Dus ik zou een scheutje doen, dan proeven en dan eventueel nog één of twee scheutjes. Naar smaak. Met dit recept heb je circa 150 ml saus. Prima voor een stuk of vier garnalen cocktails en genoeg voor bij de mosselen. Je kunt dit recept heel makkelijk halveren of verdubbelen: begin met de hoeveelheid mayo en de rest volgt.

Cocktailsaus

Garnalen met cocktailsaus is al tientallen jaren een klassieker, zeker met Kerstmis. Hier mijn recept om zelf cocktailsaus te maken. Ook lekker bij de mosselen!!
Porties: 150 ml

Ingrediënten

  • 125 ml zelfgemaakte mayonaise dat is ongeveer 8 eetlepels
  • 2 el tomatenketchup
  • paar scheutjes Tabasco naar smaak
  • 2 tl cognac (of whisky)
  • scheutje Worcestershire sauce
  • 2 tl citroensap

Instructies

  • Neem ca 125 ml (zelfgemaakte) mayonaise en roer daar de ketchup, cognac (of whisky), citroensap doorheen. Dan een scheutje Worcestershire sauce en een scheutje Tabasco. Proeven en eventueel nog wat Tabasco.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment