Zelf Chinese fondue maken

Introductie Chinese fondue

by Jan Scherders
Chinese fondue, gezellig samen tafelen

Chinese Fondue – ook wel Hot Pot genoemd – garandeert een gezellige avond met heerlijk eten. Wat heb je nodig, hoe maak je het ?

Thuis Chinese fondue maken

Tientallen jaren geleden heb ik een maand door China gereisd en daar kennis gemaakt met hot pot, wat in Nederland vaak Chinese fondue wordt genoemd. En een aantal jaar geleden ben ik gaan uitzoeken hoe je dat thuis kunt doen. Daarbij heb ik vooral veel gehad aan het Chinese Hot Pot e-Cookbook van China Sichuan Food.

De basis voor een Chinese fondue is een pan soep, de hot pot soep. Vervolgens ga je kip, vis, vlees, groenten, noedels in deze soep garen. En dan schep je alles in je eigen kom en voegt daar naar smaak allerlei sausjes aan toe. Als je zo’n Hot Pot avond leuk lijkt en je bent je weg nog aan het zoeken, dan heb je hier een overzicht van mijn verhaaltjes. Al deze verhaaltjes staan op mijn pagina over Chinese fondue.

Er zijn een heleboel soorten Chinese fondue. Het verschil zit hem vooral in de regio gebonden recepturen voor de Hot Pot soep. De Szechuan Hot Pot is er daar één van, en wellicht de meest beroemde. In dit verhaal een introductie Chinese fondue.

De Hot Pot beleving

Chinese fondue is een sociaal gebeuren, dat je met een groepje doet. Dus met een groep vrienden of familie. In China doen mensen dat zowel thuis als in Hot Pot restaurants (zie bovenstaande foto). Alleen al in China zijn duizenden hot pot restaurants. En inmiddels wordt Chinese fondue ook in de rest van de wereld razend populair.

En ook in Nederland. In de grotere steden verschijnen steeds meer Hot Pot restaurants. Maar door de beschikbaarheid van kant-en-klare soep pasta’s  is het nu voor vrijwel iedereen een kleine moeite om ook thuis een Chinese fondue te maken. Er zijn eigenlijk een aantal dingen die je nodig hebt voor een geslaagde Hot Pot avond:

 • Eén of meerdere Hot Pot soepen (waar je je vlees en vis in gaart). Die maak je van tevoren.
 • Hot Pot equipment: een pan, een brander, wat schepjes en de nodige (kleine) kommetjes
 • Bijgerechten: (rauwe) ingrediënten zoals groenten, vlees, gevogelte, vis, en noedels
 • Lekkere sausjes
 • En natuurlijk een groep leuke en gezellige mensen; bijvoorbeeld om een feestje te vieren :)

In het vervolg van dit verhaal nadere info over het maken van de soep, de benodigde spullen, en aan wat voor soort bijgerechten en sausjes je kunt denken.

Het maken van de hot pot soep

De aller makkelijkste manier om om een pan hot pot soep te maken is door eerst bij de toko een soep pasta (Soup Base) te kopen en dan een pan water heet te maken en daar de kant-en-klare soep pasta aan toe te voegen.  In mijn verhaaltje over Populaire Soep Pasta’s voor Hot Pot kun je mijn mening over de verschillende soep pasta’s lezen.

In plaats van water kun je ook een pan bouillon heet maken en dat is wat ik meestal doe. In het winterseizoen maak ik zo nu en dan een flinke pan bouillon voor Chinese fondue en dat is mijn basis. Soms voeg ik daar dan een kant-en-klaar pakje soep pasta aan toe en soms maak ik zelf mijn soep pasta. Dat laatste is natuurlijk meer werk maar wel erg leuk om te doen en je krijgt op die manier een hele smaakvolle soep.

Maar of je nu bouillon of water gebruikt, zelf je soep pasta maakt of een pakje gebruikt, een Chinese fondue begint met het maken van de soep. En het doen van veel boodschappen, want naast de soep zijn de bijgerechten en de sausjes minstens zo belangrijk. Daar dadelijk meer over.

Eén soort soep op tafel

Je kunt het eenvoudig houden en maar één hot pot soep op tafel zetten (dat is mijn gewoonte), en dan kun je kiezen om een soep pasta voor een milde hot pot te gebruiken of een soep pasta voor een spicy hot pot. Ik doe meestal het laatste.

Draagbaar kooktoestel met pan erop
Draagbaar kooktoestel met pan erop

Ik heb een DeMeyere pan van 24 cm, breed en laag en met glazen deksel, en ideaal voor Hot Pot. Bijna hetzelfde als de pan met meerdere compartimenten maar dan  met één compartiment.

Twee soorten soep op tafel

Er zijn ook speciale Hot Pot pannen die twee compartimenten hebben en dan kun je in één compartiment een milde soep doen en in het andere compartiment de spicy soep.

Speciale Hot Pot pan met twee compartimenten
Speciale Hot Pot pan met twee compartimenten

Dan heb je dus een milde soep pasta en een spicy soep pasta nodig. Dan kun je twee verschillende soepen maken en daar de twee compartimenten van je speciale hot pot pan mee vullen. Als je maar af en toe eens Chinese Fondue doet dan zou ik daar geen speciale pan voor kopen. Maar een brander heb je altijd nodig, want die houdt je soep warm.

Verwarmingselement voor je fondue pan

Wat je wel altijd nodig hebt is een verwarmingselement, een plateautje waar je je pan met soep op kunt zetten en die de soep warm houdt. De mensen van Amazing Oriental hebben mij een verwarmingselement met gasflesjes geadviseerd. Die hebben een behoorlijk vermogen zodat je je soep goed aan de kook kunt houden en je hebt verder geen gedoe met snoeren en zo. De werking van het draagbare kooktoestel is poepsimpel.

Draagbaar kooktoestel met butane gasfles
Draagbaar kooktoestel met butane gasfles

Er zijn ook elektrische verwarmingselementen (of op inductie) en zelfs pannen met een elektrisch verwarmingselement ingebouwd, maar mijn advies is koop zo’n losse gasbrander voor ca €25 en je kunt alle kanten uit en hebt voldoende vermogen om de fondue goed op temperatuur te houden. Om eten in je Hot Pot pan te doen worden meestal van die schepjes/zeefjes gebruikt. Een goede toko kan je aan de schepjes en een verwarmingselement helpen.

Met hoeveel personen kun je een Chinese fondue doen?

Met hoeveel mensen kun je nu samen Chinese fondue doen? Als je een ronde tafel hebt kun je misschien wel met zijn zessen of zo rondom de hot pot zitten. Maar bij een rechthoekige tafel werkt een groepje van vier denk ik het beste. Wil je toch met een grotere groep aan één tafel dan adviseer ik twee branders en twee potten soep. Zo doe ik het in ieder geval.

Naast de Hot Pot pan en brander, en de schepjes heb je vooral een heel arsenaal aan kommetjes nodig om de dipsauzen in te doen, om uit te eten, om de noedels in te doen, etc. Dat kun je natuurlijk zo eenvoudig of fancy maken als je wilt. De meeste toko’s hebben voor niet te veel geld best leuke kommetjes. In de gewone kookwinkels gaat het kopen van kommetjes al snel in de papieren lopen.

De bijgerechten

Je kunt van alles in de Hot Pot hangen:

 • dun geschaafd rundvlees
 • stukjes kip (kipfilet, kippendij)
 • visballen (kun je bij de toko uit de vriezer halen)
 • tofu sheets
 • stukjes “firm” tofu
 • diverse paddenstoelen (shiitake, wood ear mushrooms, kastanje champignons)
 • (glas) noedels
 • ingevroren dumplings of wontons
 • (Baby) Pak Choi
 • Chinese Kool

Er worden meestal noedels bij de Hot Pot gegeten, die kun je gewoon in de Hot Pot garen. Maar je kunt ook wat rijst maken dat bij de Hot Pot eten. Als het eten gegaard is wordt er smaak toegevoegd door het eten in wat dipsaus te soppen. In mijn verhaal over Bijgerechten voor een Chinese Fondue kun je meer info vinden.

De dipsauzen

Dan …. de smaak moet voor een deel van de dipsauzen komen, die je in kleine kommetjes op tafel zet. De basis dipsauzen zijn vaak de volgende:

 • (donkere) soja saus
 • Sacha saus (een soort BBQ saus)
 • Chili Oil
 • Chinese “black vinegar”
 • sesamolie
 • sesam pasta (je kunt daarvoor ook Tahin gebruiken)
 • sesamzaadjes
 • gehakte pinda’s
 • gehakte lent-uitjes
 • gehakte knoflook

En met behulp van deze basis dipsauzen kun je ook weer zelf “homemade” dipsauzen maken. Lees voor meer info mijn verhaaltje Lekkere sausjes voor een Chinese Fondue.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment