Zelf chilipoeder voor chili con carne maken

by Jan Scherders
Klassieke chili con carne

Het chilipoeder voor chili con carne heeft zijn wortels in de Tex-Mex kooktraditie. Het is dus sterk Amerikaans van aard. Hoe kun je het zelf maken?

Het chilipoeder dat je in de supermarkten vindt is veelal bedoeld om chili con carne achtige gerechten te maken. Omdat chili con carne ooit vanuit Mexico naar Texas kwam en van daaruit gemeengoed werd in de Verenigde Staren is dat chilipoeder uit onze supermarkten sterk Amerikaans van aard. In dit verhaaltje wat meer uitleg en wat recepten om zelf dit soort chilipoeder te maken.

Chilipoeder in de Verenigde Staten

Chili con carne zoals de Mexicanen het maken doe je door van een mix van gedroogde Mexicaanse pepers een soort chili pasta te maken. Daarna worden ook specerijen als gedroogde komijn en oregano toegevoegd en daar wordt het vlees in gaar gestoofd.

Deze manier van chili con carne maken is ook gemeengoed in Texas en zo is de zogenaamde Texas chili ontstaan. Van daaruit is chili con carne uitgewaaierd over de Verenigde Staten en zijn allerlei kleine en grote veranderingen bedacht. Zoals rundergehakt in plaats van stukken vlees, bonen erbij, en kant-en-klaar chilipoeder voor de gemaksmens.

Though it’s sometimes labeled “Mexican-style chili powder,” food historians seem to agree that chili powder didn’t come from Mexico, and was invented north of the border.

Het meeste chilipoeder in onze supermarkten draagt het onderschrift “geschikt voor chili con carne” en heeft een soortgelijke samenstelling als het Amerikaanse chili powder. We gebruiken dat chilipoeder dus hoofdzakelijk voor het gemak, want dan hoeven we zelf niet (iedere) keer het mengsel zelf te maken. Maar ook omdat bepaalde ingrediënten niet of moeilijk verkrijgbaar zijn.

Zelf chili poeder maken – van gedroogde pepers

Als je naar supermarkten en goed gesorteerde toko’s gaat zul je gedroogde Mexicaanse pepers niet snel vinden (althans niet als je buiten de Randstad woont). Maar online kan tegenwoordig alles en in Nederland heb je bijvoorbeeld Westland Peppers. Je kunt daar de meeste Mexicaanse pepers kopen (in verpakkingen van 100 gram en meer) en je krijgt ze in leuke emmertjes thuisbezorgd. Voor meer uitleg over Mexicaanse pepers zie mijn artikel Ingrediënten voor de Mexicaanse keuken.

Daarmee staat de deur open om zelf een chili melange in de Tex-Mex traditie te maken (maar ook om zelf lekker authentieke Mexicaanse gerechten te maken). Waar je op moet letten bij recepten voor Homemade Chili Powder is dat je de volgende mix wilt terugzien :

  • meerdere soorten Mexicaanse pepers. Meestal één of twee milde pepersoorten die je vooral op smaak kiest en vaak één wat hetere pepersoort (bijvoorbeeld Chile de Arbol)
  • gemalen komijn
  • knoflook poeder
  • soms uienpoeder
  • gemalen (Mexicaanse) oregano
  • paprikapoeder, al dan niet gerookt
  • gemalen zwarte peper
  • zout (optioneel; ik doe geen zout in dit soort melanges)

Voor de mix van Mexicaanse pepers noem ik de volgende combinaties:

  • Een heel milde combinatie is Ancho pepers, Guajillo pepers, Pasilla pepers
  • Voor iets meer pit voeg je Chile de Arbol toe. Bijvoorbeeld Ancho pepers, Guajillo pepers en Chile de Arbol of Ancho pepers, Cascabel pepers en Chile de Arbol.

Onderstaand recept is denk ik heel bruikbaar. En als je liever een andere combinatie van pepers doet dan kan dat. Het is eigenlijk je eigen smaak en voorkeur voor al dan niet pittig wat de samenstelling van het chilipoeder bepaalt.

Homemade Chili powder

Het chilipoeder voor chili con carne heeft zijn wortels in de Tex-Mex kooktraditie. Het is dus sterk Amerikaans van aard. Hoe kun je het zelf maken?

Ingrediënten

For mildness and flavor:

  • 4 Ancho pepers
  • 3 Guajillo of Cascabel pepers

For heat:

  • 3-5 gedroogde Chiles de Arbol

For flavor:

  • 2 el komijnzaad toasted
  • 2 el knoflookpoeder
  • 2 tl gemalen oregano Mexican oregano, if you can get it
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder

Instructies

  • Halveer de pepers en verwijder de zaadjes). Neem een koekenpan en doe daarin de pepers en de whole spices en rooster een paar minuten op laag vuur. Als de pepers donker worden en je ruikt de specerijen haal dan de pan van het vuur en laat alles even afkolen.
  • Maal dan de geroosterde pepers en specerijen fijn met bijvoorbeeld een koffiemolen. Meng met de rest en bewaar in een luchtdichte pot.

Notities

  • Soms worden ook Dried New Mexico chiles gebruikt maar die heb ik in Nederland nog niet kunnen vinden. 
  • Ik heb peper en zout eruit gelaten. Dus wel de chili kruiden met peper en zout naar smaak
  • Sommigen doen 1 theelepel oregano, anderen wel 1 eetlepel of meer

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment