Zelf Atjar Tjampoer maken is best makkelijk en veel lekkerder dan uit een potje. En je Babi Pangang wordt er nog lekkerder door!!
Atjar Tjampoer is “zoetzuur van groenten”
Atjar Tjampoer is “zoetzuur van groenten” en is een atjar die redelijk makkelijk te maken is. Atjar tjampoer is heerlijk bij Indonesische maaltijden. Zelf vind ik het vooral errug lekker bij babi pangang. Ik heb ooit van een Indische dame geleerd hoe je zelf babi pangang met spek maakt. En als je dat dan combineert met deze atjar, echt supers 🙂
Ik maak meestal in één keer atjar tjampoer en piccalilly. Want de benodigde groenten zijn vrijwel hetzelfde en zo hoef ik niks weg te gooien. Ik gebruik bloemkool, witte kool, rode paprika, wortel, sperziebonen en taugé. Zo heb je gevarieerde groenten en ook een kleurig geheel.
Hoe maak je het?
Het maken van atjar tjampoer is eigenlijk best makkelijk. Je snijdt alle groenten in kleine stukjes en dan kook je ze beetgaar in azijn, water en wat zout. Houdt bij het koken van de groenten de kooktijden van iedere groente aan, en dus niet alles in één keer in de pan.
Als je alle groenten gekookt hebt dan neem je een liter van het kookvocht en daar voeg je enkele eetlepels suiker aan toe. Je begint met twee en dan goed proeven. En dan voeg je naar smaak nog één of twee eetlepels suiker toe. Atjar Tjampoer moet een goede balans tussen zoet en zuur hebben en dat regel je met azijn en suiker. Weet wel dat als de atjar afkoelt gaat het zoete meer overheersen.
Daarna voeg je mosterdpoeder en een kruidenpapje toe wat je even aangefruit hebt. Dan nog even alles doorkoken en dan kun je de potten vullen. Doe dat als alles nog heet is.
Recept voor atjar tjampoer
Bijgaand mijn recept voor atjar tjampoer. Dit recept bevat meer kruiden dan de meeste fabrieks-atjars. Daar zit vooral mosterd en kleurstof in. Ook de groenten zijn gevarieerder. Je kunt het recept makkelijk halveren of verdubbelen, al naar gelang de hoeveelheid potten die je hebt. Zelfgemaakte atjar kun je bewaren in schone jampotten of weckpotten. Doe niet alles in één grote pot want als de pot eenmaal open is dan is de houdbaarheid beperkt (een week of zo).
Volgende recept is voldoende voor een kleine 2 liter atjar. Ik hergebruik van die Conimex potten waar atjar ingezeten heeft en met mijn zelfgemaakte atjar kan ik dan 4 potten vullen.
Atjar Tjampoer
Ingrediënten
Gemengde groeten - samen 1 kilo
- 225 gram witte kool in snippers
- 225 gram bloemkool in roosjes
- 125 gram sperziebonen in stukjes
- 200 gram worteltjes geraspt
- 125 gram taugé
- 100 gram paprika in dunne reepjes
Kruiderij
- 2 uien grof gesnipperd
- 2 tenen knoflook uit de knijper
- 1 rood pepertje fijngehakt zonder pitjes of sambal oelek naar smaak
- 2 tl gemberpoeder djahé
- 4 kemiri noten gepoft
- 1 el kurkuma poeder
- 1 el olie om te fruiten
En verder
- 1 el mosterdpoeder bijvoorbeeld Colman’s
- zout naar smaak
- 50-75 gram witte basterdsuiker, of anders gewone suiker eerst twee eetlepels en dan proeven
- 0,75 liter witte natuurazijn en net zo veel water
Instructies
Voorbereiding
- Was de groenten en maak ze schoon. Snijd de bloemkool in kleine roosjes, de sperziebonen in drieën, schaaf de kool, rasp de wortel op een grove rasp, snijd de paprika in smalle repen en halveer deze. Let er op dat je bij de paprika al het wit van de zaadlijsten verwijdert.
- Pof de kemiri noten en hak ze dan in stukjes. Doe dan ui, knoflook en alle kruiden in een keukenmachine en maak er een pasta van. Fruit het kruidenpapje even aan met een eetlepel olie. Zet dan opzij.
- Bereid de potten voor waarin je de atjar wilt bewaren. Bovenstaande hoeveelheid is voor 1,5 - 2 liter. Zolang de potten vacuüm gesloten blijven, blijft de atjar zeker enkele maanden goed. Eenmaal geopend de atjar niet langer dan een week bewaren.Daarom is het handiger om wat meer kleinere potten te gebruiken dan één hele grote.
Bereiding
- Neem een flinke kookpan en doe daarin de azijn, het water en wat zout. Breng aan de kook. Kook nu de groenten beetgaar. Doe de groenten in volgorde van kooktijd in de pan (boontjes, kool, bloemkool, worteltjes, paprika en taugé het laatst). Laat de groenten uitlekken, vang het kookvocht op.
- Neem nu 1 liter van het kookvocht. Doe er dan eerst twee eetlepels suiker bij en proef de zoetzuur verhouding. Wil je het wat zoeter dan wat suiker erbij. Weet wel dat naarmate de atjar afkoelt, het zoet meer gaat overheersen, wees dus voorzichtig. Afgekoeld moet de atjar een prettige zoetzure smaak hebben,
- Doe nu het mosterdpoeder en het kruidenpapje bij het kookvocht en kook nu alles nog even op. Doe nu de groenten er weer bij en kook nog een minuut
- Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan en doe ze nog heet in de potten. Schep de potten helemaal vol, druk goed aan.
- Vul tenslotte af met het opnieuw opgekookte kookvocht tot de groenten compleet bedekt zijn, en klop de bodems een paar keer op een natte doek op het aanrecht om eventuele luchtbellen eruit te krijgen. Sluit dan de potten en laat afkoelen. Door de potten heet te vullen en meteen af te sluiten, trekken de deksels vanzelf vacuüm.
Bewaren
- Bewaar in de koelkast of op een koele plek. Wacht minstens een week voordat je de atjar gebruikt (advies Lonny Gerungan)