Ga terug Email Link

Oudhollandse haringsalade met rode bietjes

Deze Oudhollandse haringsalade met rode bietjes is niet alleen heerlijk en verfrissend in de zomer, maar ook nog es makkelijk te maken.
Porties: 3

Ingrediënten

  • 1 pond nieuwe of vastkokende aardappelen geschild en daarna gekookt. Nieuwe aardappelen kun je in de schil laten,
  • 3 zoute haringen OF een pot zure haring met uitlekgewicht 200 gram
  • 1 fris zure appel, bijv. Granny Smith appel, geschild en in kleine blokjes
  • 2 flinke voorgekookte rode bietjes (ca. 250 gram), in kleine blokjes
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 3 augurken, fijngehakt of een (halve) komkommer in blokjes
  • 1 - 2 el kappertjes hoeft niet persé maar ik zou het wel doen
  • handje gehakte bieslook of lente-ui

De dressing

  • 2 el witte azijn of wat nat uit de pot met haringen als je dit met zure haringen maakt
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout

Garnering (suggesties)

  • blaadjes kropsla
  • augurken
  • zilveruitjes
  • hardgekookte eieren

Instructies

  • Schil de vastkokende aardappelen en kook ze gaar. Nieuwe aardappelen hoef je niet te schillen en kun je ongeschild eten.
    Laat ze daarna op een bord uitdampen (maar niet afkoelen) en zo gauw je ze beet kunt pakken snijd je de aardappelen in kleine blokjes.
  • Maak ondertussen de dressing van de zonnebloemolie, azijn of wat nat van de haringen, zout en peper en een theelepeltje (Dijon) mosterd. Zet opzij.
  • Meng de nog warme aardappelblokjes met de dressing. Laat verder afkoelen.
    Hussel nu ook de appel, de ui, augurken en de rode biet (alles in kleine blokjes) er doorheen. Snijd de haringen in reepjes. Voeg die ook toe. Knip eventueel wat bieslook of lente-ui fijn en meng die ook door de salade.
  • Doe de haringsalade in een afsluitbare kom en zet minstens een uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen mengen. Proef dan en breng op smaak. Voeg eventueel nog een paar eetlepels azijn toe.

Serveertips

  • Je kunt het de haringsalade op een bedje van kropsla serveren, maar je kunt ook met een serveerring van die leuke torentjes maken en dan verder garneren met blaadjes kropsla, hardgekookt ei, en wat augurk en zilveruitjes.

Notities

Dit recept is een hoofdgerecht voor twee goede eters, misschien zelfs voor drie personen. Het uitgangsrecept is drie zoute haringen of een pot zure haring. Dat is prima voor twee personen. 
Voor drie flinke eters zou ik er vier haringen in plaats van drie doen, een flinke aardappel extra, twee appels in plaats van één, een extra bietje en wat meer dressing maken. Wil je het voor 4-6 personen maken dan alles gewoon verdubbelen. En wat overblijft is de dag erna ook nog lekker.