Ga terug Email Link

Potage Crécy, Franse wortelsoep

Potage Crécy is een klassieke Franse wortelsoep die je heel eenvoudig maakt met wortelen, ui, aardappel en water. En dan afmaken met room.
Porties: 6

Ingrediënten

  • 2 el ongezouten boter
  • 600 gram wortelen, in krullen schaven verse winterpeen (of anders bospeen en een pastinaak)
  • 1 kleine ui of een sjalotjes
  • 250 gram aardappel, in kleine blokjes
  • 1 pastinaak, in blokjes optioneel (voor een net even vollere smaak)
  • zout, peper, snufje suiker
  • takje tijm
  • 1 liter water
  • 2 dl verse room of creme fraiche optioneel
  • verse kruiden (kervelblaadjes of anders peterselie) optioneel
  • croutons optioneel

Instructies

  • Verhit de boter en voeg dan het gesnipperd uitje of sjalotje, de geschaafde of geraspte wortelen. Strooi er wat zout en peper overheen en een snufje suiker. Voeg ook een takje tijm toe. Doe dan de deksel op de pan en laat de groenten op heel laag vuur een kwartier stoven. De groenten mogen niet verkleuren.
  • Voeg de aardappelen (en eventueel de pastinaak) en het water toe, en laat de soep dan een kwartier zachtjes koken. Pureer de soep nu.
  • Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat suiker. Maak de soep dan af met de room (of anders crème fraiche of roomboter).
  • Het is de gewoonte de soep te garneren met croutons. Die maak je door wat blokjes brood in wat boter en/of olie te bakken. Daarnaast wat gehakte kervel of gehakte peterselie.