In Pakistan en Noord-India is Aloo Keema een populair gerecht. Je kunt het met lamsgehakt of rundergehakt maken. Lekker met brood!!
Porties: 4
Ingrediënten
4-6el(mosterd)oliezie Notities
1 middelgrote uifijngehakt
4knoflooktenenfijngehakt
stukje gember van een duimfijngehakt
2tlgemalen koriander
1tlrood chilipoeder
1/4tlkurkuma
2-3tomaten ontpit en in fijngehakt
1pondlamsgehakt of rundergehakt
3elvolle yoghurtof Griekse yoghurt
zout en versgemalen peper
water naar smaak (zie instructies)
Whole Spices
1stokje kaneel
2(zwarte) kardemom peulengeplet
1tlkomijnzaad
3kruidnagels
½ tlzwarte peperkorrelsof naar smaak
Gerecht afmaken
2-3vastkokende aardappelen (ongeveer 250 gram)in kleine blokjes of schijfjes
¼tlgaram masalaoptioneel
wat gehakte korianderblaadjesgarnering
NB 1 cup = 250 ml
Instructies
Verhit de olie in de pan. Hierna het vuur middelhoog en voeg dan de whole spices (kaneelstokje, kardemom peulen, ,...) toe en bak een halve minuut.
Dan de ui in de pan en bak die goudbruin. Bak dan de gember en knoflook een minuut mee,
Nu voeg je de tomaten en de gemalen specerijen (kurkuma, korianderpoeder, chilipoeder) toe en je laat de tomaten op middelhoog vuur pruttelen totdat je de olie aan de zijkanten van de pan ziet afscheiden.
Dan voeg je het gehakt toe. Meng alles goed en bak het gehakt rul. Zet dan de deksel op de pan en laat het gehakt op laag vuur een klein kwartier verder garen. Als het goed is dan is nu het vocht uit het gehakt gelopen.
Dan doe je de deksel van de pan en zet het vuur hoog en bakt de gehaktsaus in een minuut of tien bijna droog. Je ziet dan de kleur van het gerecht donkerder worden en de bedoeling is dat je een soort rokerige smaak ontwikkeld (dat noemt men bhuno cooking).
Als het gehakt bijna drooggebakken is dan zet je het vuur laag, je wacht een paar minuten en dan voeg je drie eetlepels dikke yoghurt en peper en zout toe. Meng alles en blijf gedurende 10 minuten goed roeren (de yoghurt mag niet gaan klonteren). Als het vocht verdampt is en de olie zich af begint te scheiden is het OK.
Nu voeg je water toe en de aardappelblokjes (of schijfjes) en laat de aardappelen nu in ongeveer een kwartier gaar koken. Bij 1,5 - 2 cups (halve liter) water krijg je een heel natte Aloo Keema met veel saus. Je kunt het dan bijvoorbeeld met zachte broodjes eten en dan flink soppen :) Anderen voegen niet of nauwelijks water toe en stomen de aardappelen als het ware. Het is een beetje de persoonlijke voorkeur of je het gerecht zonder of met (een beetje) saus wilt hebben. Ik doe zelf circa één cup water want ik eet het met roti/naan en wil een wat meer droge aloo keema maar niet helemaal droog.
Je kunt dan wat garam masala op de gehaktschotel strooien en garneren met gehakte korianderblaadjes.
Notities
Dit gerecht behoort met tamelijk veel olie gemaakt te worden. Dat kan met mosterdolie (die moet je eerst tot rokens verhitten) of met gewone olie. Vier eetlepels olie is wel zo'n beetje de ondergrens, sommige doen wel zeven eetlepels olie in de pan.