Een recept om rode kool met appeltjes te maken uit het 70 jaar oude kookboek dat destijds op de huishoudschool werd gebruikt
Porties: 4
Ingrediënten
500gramrode kool
150mlwater
3gramzout
mespunt gemalen kruidnagel
eventueel een laurierblad, een jeneverbes en een flinke mespunt gemalen kaneel
20gram suiker
1/4kiloappelenik gebruik altijd goudreinetten
2elazijn
1elboter
eventueel maizenaom in te dikken
Instructies
Snijd de rode kool in vieren, verwijder de grove stronk en snijd de kool klein.
Breng de kool met het water snel aan de kook, voeg dan zout, kruidnagel, suiker, en eventueel kaneel, laurierblad en de jeneverbes, toe en laat de kool ongeveer 20 mminuten koken. Dan zou de kool gaar moeten zijn.
Voeg nu de appelen toe en laat die 5 minuten meekoken. Breng dan de kool op smaak met azijn en schudt de boter erdoor. Eventueel wat maizena met wat kookvocht aanlengen en dan terugdoen in de pan als er teveel vocht in de pan staat.
Notities
Een oud gebruik bij ons thuis was altijd om de rode kool met appeltjes even met een stamppot stamper te prakken.