Ga terug Email Link

Zelf Naan maken met gist

Naan is van oudsher een luxebrood. En daarom gaan we het met maida bloem, yoghurt, melk en gist maken, zoals men dat in India doet.

Ingrediënten

  • 500 gram maida bloem
  • 275 ml lauw warme melk
  • 7 gram droge gist (instant gist)
  • 2 tl suiker (om de gist te voeden)
  • 10 gram zout
  • 4 el volle yoghurt op kamertemperatuur!!
  • 2 el neutrale olie
  • 1 tl bakpoeder

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een deeg van. Kneed het deeg zo’n 5 tot 10 minuten tot je een mooi elastisch deeg hebt. Het deeg is een beetje plakkerig, dat hoort. Als het echt onhandelbaar is kan je iets extra bloem toevoegen. Laat het deeg vervolgens afgedekt 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
  • Kneed het deeg nog kort door en verdeel het deeg vervolgens in vier bolletjes. Van ieder bolletje kun je twee naan broden maken.
  • Je kunt het deeg prima invriezen. Laat daartoe het deeg helemaal afkoelen en pak ieder deegbolletje in plastic folie en doe alle bolletjes dan in diepvrieszak. Eenmaal ingevroren kun je het drie maanden bewaren. Daarna ontdooien

Naan brood bakken op het fornuis

  • Verdeel ieder bolletje in twee delen. En rol dan ieder deel op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovaalvormige lap van ongeveer 12 cm x 20 cm.
  • Zet nu je koekenpan/gril pan op hoog vuur op het fornuis en wacht totdat de pan gloeiend heet is. Leg dan het naan brood op de pan en als het na 20-30 seconden begint te bubbelen flip je het naan brood met een spatel. Dan weer 20-30 seconden. Nog een keer flippen en dan 10-15 seconden en dan een laatste keer flippen en tenslotte nog eens 10-15 seconden.
  • Leg dan ieder brood opzij. Bijvoorbeeld in een handdoek of een vel aluminiumfolie. Als je al je broden gebakken hebt dan ben je er.

Notities

Naan in de oven:  Verwarm de oven op 250 °C voor en leg als je die hebt een pizzasteen in de oven om op te warmen. Heb je die niet, gebruik dan gewoon een bakplaat, maar verwarm deze dan ook goed voor. Bak het brood vervolgens in 6-9 minuten goudbruin en gaar. Houd de broden eventueel warm in aluminiumfolie en eet ze zo vers mogelijk.
P.S. Meera Sodha zegt dat ze 12 naan broden met dit deeg kan maken. Ik kom iedere keer op 8 uit. Maar als u er 12 van kunt maken heeft u de hoofdprijs :)