Ga terug Email Link
Jambalaya met kip en worst
Recept afdrukken
No ratings yet

Jambalaya met Kip en Worst

Bij het maken van een Jambalaya met kip en worst (andouille, chorizo of kielbasa) volg ik de aanwijzingen van echt Cajun / Creoolse koks.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Cajun/Creoolse keuken
Porties: 4

Ingrediƫnten

  • 2 el olie of ongezouten boter
  • 2 cups worst andouille, chorizo of kielbasa, in blokjes - dat is circa 250 gram worst
  • 4 kippendijen zonder vel en bot, in blokjes
  • 1 cup cup ui gesnipperd
  • 1 cup groene paprika in stukjes (dat is ongeveer 1 groene paprika)
  • 1 cup bleekselderij in blokjes
  • 4 el knoflook fijngehakt
  • 2 cups surinaamse rijst
  • 1 blik van 400 ml tomaten blokje of: tomaten polpa
  • 4 cups kippenbouillon best zelfgemaakt
  • 2 el Worchestershire sauce
  • 2 el hot sauce

Seasoning mix

  • 1 tl Cayenne peper
  • 1 1/2 tl witte peper
  • 2 tl zout
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde salie blaadjes
  • 6 laurierbladeren

Garnering

  • Wat gehakte peterselie en lente-uitjes in ringetjes (groene delen)

Serveren

  • Hot Sauce op tafel

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    • Verwarm de oven op 180 graden (als je de rijst laat garen in de oven)
    • Verhit de olie in een grote (gietijzeren) pan en voeg dan de worst toe. Bak de worst een minuut of tien op middelhoog vuur - totdat de worst begint te bruinen.
    • Voeg dan de helft van de Holy Trinity (ui, bleekselderij, paprika) toe en bak 6-8 minuten (totdat de uien zacht en doorschijnend zijn). Bak op het laatst de knoflook even mee.
    • Voeg dan de rijst toe en laat die een paar minuten meebakken.
    • Voeg dan de tomaten polpa met saus, de rauwe kip, de andere helft van de groenten, de bouillon en seasoning mix toe. En ook de hot sauce en de Worchestershire Sauce toe.
    • Schep goed door mekaar en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat dan de rijst met de deksel op de pan op het fornuis garen of zet in de oven en gaar 20-30 minuten. Het gerecht is klaar als alle vloeistof door de rijst is opgenomen.
    • Garneer met de groene delen van de lente-uitjes en nog wat hot sauce.

    Notities

    Je kunt de kip door seafood of garnalen vervangen. Eigenlijk is dit gerecht ideaal om "leftovers" in te verwerken