Go Back
+ servings
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Kip tajine met bloemkool in saffraan-tomatensaus

Kip tajine met bloemkool in saffraan-tomatensaus is een prachtig gerecht met vrolijke kleuren en heerlijke smaken.  Eten met (parel) couscous.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4

Ingrediënten

  • 8 kippendijen
  • 2-3 el Baharat kruidenmix om de kippendijen mee te bestrooien
  • zout en peper
  • 4 el olijfolie
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 3 roma tomaten of een blik gepelde tomaten

De saus

  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 el verse gember geraspt
  • 1 snufje saffraan
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 ml kippenbouillon

Gerecht afmaken

  • 3 el "preserved lemons" ca 2 citroenen
  • 1 cup groene olijven
  • 1/2 bosje gehakte korianderblaadjes voor garnering optioneel

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    Begin met de saus

    • Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan / hapjespan met deksel en voeg de ui, knoflook, gember en saffraan toe. Bak de uien al roerend zacht / doorschijnend en voeg dan de tomatenpuree en de kippenbouillon toe. Laat dan het geheel zonder deksel op de pan inkoken met één derde. Dit duurt even. Ik haal dan even de staafmixer door de saus zodat je een mooie gladde saus krijgt.

    En bak ondertussen de kip en bloemkool aan

    • Verhit de oven op 180 graden. Bestrooi de kippendijen met zout en peper, twee eetlepels van de spice mix en een paar eetlepels olijfolie.
    • Blancheer de bloemkool roosjes een minuut of drie in kokend wateren zet ze dan in een vergiet onder koud stromend water. Gooi dat kokende water niet weg maar gebruik het om de tomaten (even met een mes een kruisje aan de onderkant zetten) even in te koken. Dan kun je daarna de tomaten makkelijk ontvellen en in blokjes snijden. Je kunt ook wat gepelde tomaten uit blik gebruiken maar ik denk dat verse tomaten in dit geval het beste werkt.
    • Verhit ondertussen een paar eetlepels olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. En bak de kip in batches aan, en als ze bruin zijn schep ze dan over in de braadpan (of zet even opzij in een kom). Schep de bloemkool roosjes in de olie en bak de bloemkool bruin. Schep die dan ook bij de kip.

    Garen in de oven

    • Meng nu de de kip en bloemkool door de saus, doe de deksel op de pan en zet het een kwartier in de voorverwarmde oven. Schep dan de tomaten blokjes, de citroenen, de olijven in de pan en laat dan het gerecht zonder deksel nog een kwartier in de oven garen.
    • Als de kip gaar is, serveer dan het gerecht - garneer met korianderblaadjes - met parel couscous.