Ga terug Email Link

Babi Pangang Spek - Oma Fien methode

Zelf Babi Pangang maken, met buikspek natuurlijk!! Oma Fien heeft mij uitgelegd hoe Indische mensen babi pangang met dat krokante korstje maken.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 5

Ingrediënten

  • kommetje met wat rijstazijn voor het lakken van de zwoerd

Marinade

  • 1,5 kg buikspek aan één stuk en met zwoerd
  • 2 flinke eetlepels 5 spicespoeder
  • 1,5 tl rijstazijn 
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl suiker of honing
  • 3 tl knoflookpoeder
  • 2 tl zout
  • 1 duimlengte geraspte gember of 2 theelepels gemalen gember
  • grote scheut shaoxing om mee te masseren

Instructies

Marineren

  • Prik de zwoerd op een aantal plekken in. Giet kokend water over de zwoerd. Dep goed droog en prik de zwoerd nog eens in. Het is de bedoeling dat je niet in het vlees prikt enkel in de zwoerd. Lak dan met een kwastje het zwoerd met wat rijstazijn
  • Snijd de onderkant van het buikspek in met een heel scherp mes. En smeer dan de onderkant in met de marinade. Je maakt een bakje van aluminiumfolie en daar leg je het spek in (zwoerd naar boven). Dat duw je aan. Leg het dan afgesloten 6-24 uur in de koelkast

Bereiding

  • Daarna leg je een dikke laag zout op het zwoerd. Dat doe je om te voorkomen dat je zwoerd verbrandt. Door de zoutlaag bescherm je tijdens het eerste garen je zwoerd.
  • Dan zet je het spek op het rooster van de braadslede met wat vocht onderin. Of je legt het op een ovenrooster en zet er een water onder. Bak dan ongeveer 80-90 minuten op 200 gr. Je ziet dat het zout een korst wordt.
  • Haal dan het spek uit de oven en haal de korst van het spek. Gaat heel makkelijk. Zijn stukken korst. Met keukenpapier dep je korst nog schoon. En je prikt weer gaatjes in het zwoerd. Vet komt weer vrij, droogdeppen. Je lakt dan het zwoerd nog eens met wat rijstazijn.
  • Dan zet je de oven op de grill stand en je zet de braadslede met rooster, vocht in bak weer op rooster onder de grill. Je grill dan ongeveer een kwartier. Je ziet bubbels in je zwoerd komen. Het mag niet zwart worden. Blijf erbij en haal het spek er op tijd uit.
    Het prikken zorgt ervoor dat je vet uit je zwoerd trekt. En het grillen zorgt samen met het prikken voor dat knapperige randje. Je zwoerd is nu lekker crispy.
  • Wat je dan nog doet. Is op het gewone rooster, het spek onderste boven leggen (dus met de zwoerd op het rooster) en een kleine 10 min op zo'n 140-160 gr hete lucht bakken. Dan is het vlees nog net iets droger, minder vet.
  • Mooi niet? Als het spek dan gaar is en een knapperig randje heeft dan kun je het in plakken snijden en daarna in reepjes. Je hebt nu het vlees klaar. Onderwijl had je de saus kunnen maken.