Go Back
+ servings
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Gumbo met vis, garnalen en krab

Gumbo met vis, garnalen en krab is een echte authentieke gumbo van Cajun kok Donald Link uit New Orleans. Super voor de late zomer, vroege herfst!!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Cajun Keuken
Porties: 4

Ingrediënten

Specerijen (eventueel te vervangen door twee eetlepels Cajun seasoning)

  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl chilipoeder let op!! Dit is die Amerikaanse chili melange
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl cayenne peper
  • 1/2 tl gemalen witte peper
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 1/4 tl gedroogde tijm

En verders

  • 1,5 cup plantaardige olie
  • 2 cup bloem
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 groene paprika in stukjes
  • 1 - 3 jalapenos pepers in ringetjes
  • 1 el gehakte knoflook
  • 1 tl zout
  • 3 liter garnalenbouillon of visbouillon
  • paar scheutjes hot sauce
  • 1 - 2 el Worcestershire sauce optioneel
  • zout en peper
  • 1 pond stevige witte vis bijvoorbeeld kabeljauw
  • 1 pond garnalen gepeld
  • 1 kilo krabpoten (dat geeft iets van 3-4 ons krabvlees) of anders krabvlees uit blik
  • 1 pond diepvries okra in ringetjes
  • handje lente-uitjes (groene delen) in ringetjes

Serveren

  • hot sauce
  • stokbrood
  • kruidenboter

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    Roux maken

    • Verhit de garnalenbouillon in een soeppan terwijl je de roux bruin bakt. De bouillon moet tegen de tijd dat je die toe gaat voegen aan de pan met de roux kokend heet zijn.
    • Verhit nu de olie op hoog vuur in een gietijzeren pan. Als de olie heet is (maar niet rookt) voeg dan in één keer de bloem toe en roer alles goed door mekaar. Zet het vuur nu middelhoog en nu begint het langzaam donkerbruin bakken van de roux. Dat doe je al roerend met een houten lepel. En dat duurt zeker drie kwartier tot een uur. Soms langer. Je zult de roux langzaam donkerder zien worden en de roux gaat via mokka kleur naar een echte donkere chocolakleur. Tegen de tijd dat je roux echt bruin begint te worden zet je ook het vuur lager en op het eind op een klein pitje.

    Gumbo soep maken

    • Als de roux klaar is voeg je ui, bleekselderij en groene paprika (eventueel ook wat jalapenos pepers) toe en dat laat je al roerend 5 minuten meebakken. Dan gaan alle specerijen en de knoflook erbij en als je alles goed doorgeroerd hebt, dan voeg je circa twee liter kokende bouillon toe. Niet alles tegelijk, maar pollepel voor pollepel. En steeds goed roeren. Zet daarbij het vuur weer middelhoog. Voeg dan ook zout, de hot sauce en eventueel de Worcestershire sauce toe.
      NB Gumbo moet een dikke soep zijn, dus giet niet zomaar een paar liter bouillon in de pan.
    • Laat de gumbo nu een half uur tot een uur zachtjes doorkoken. Proef en breng het gerecht eventueel verder op smaak met zout.
      De gumbo moet dan nu naar de garnalen bouillon smaken en niet naar bloem. Schep anders nog één of meerdere pollepels bouillon in de pan. Steeds proeven en als de gumbo een echte vis smaak heeft is het goed. Mocht je dan nog de nodige bouillon over hebben dan zou je die in kunnen vriezen.

    Gerecht afmaken (vis toevoegen)

    • Als je alles hebt toegevoegd zoals aangegeven dan heb je nu waarschijnlijk beduidend meer dan drie liter gumbo soep. Wat ik dan doe is drie liter gumbo soep uit de grote pan scheppen en die in een kleinere pan doen. Daarmee maak ik het gerecht af en de rest vries ik in voor een volgende keer. Dan hoef ik de volgende keer enkel de vis en okra op het laatst toe te voegen.
    • Minstens een kwartier voordat je gaat eten maak je het gerecht af. Voeg dan de okra toe (1/2 - 1 pond) voor meer binding toe, de witvis en de garnalen.

    Serveren

    • Laat de vis gaar worden en serveer met witte rijst, stokbrood en/of aardappelsalade. En zet hot sauce op tafel zodat iedereen zichzelf daarmee kan bedienen.

    Notities

    In dit recept ga ik ervan uit dat je krabpoten koopt die al gekookt zijn. En dan moet je zelf het krabvlees uit de poten halen.  In mijn geval was de visboer zo aardig om dat voor mij te doen. In principe zou je die krabpoten kunnen gebruiken voor de bouillon maar ik heb alleen garnalendoppen gebruikt. Dat reeds gekookte krabvlees mag dus niet meer met de gumbo meekoken, maar zet je op tafel zodat je eters zelf wat in hun gumbo soep kunnen scheppen.