Ga terug Email Link

Marokkaanse kip met citroen en olijven

Deze Marokkaanse kip heeft door de Noord-Afrikaanse specerijen, olijven en ingelegde citroen een heerlijke geur en smaak. Aanrader!!
Porties: 4

Ingrediënten

Marinade

  • 1 hele kip, ca. 1½ kilo, liefst vrije uitloop of biologisch, met vel, in 8-10 stukken of anders drumsticks en kippendijen (met vel en bot)
  • 1/4 tl saffraan (verkruimeld)
  • 1 tl zoete paprika
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • zout en peper

Bereiding

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 middelgrote uien in dunne plakje
  • 5 knoflooktenen, uitgeperst
  • 1 stokje kaneel
  • 8 kalamata olijven, ontpit
  • 8 groene olijven, ontpit
  • 3 kleine ingemaakte citroenen (of één grote) alleen de schil, in reepjes
  • 0,5 liter hete kippenbouillon
  • sap van 1/2 citroen

Instructies

Marineren (3-4 uur)

  • Begin met het verdelen van de kip in stukken. De poten splitsen in een drumstick en kippendij.
  • Meng de saffraan, gember, paprika, komijn en kurkuma, zout en peper en smeer de kip met dit mengsel in en laat de kip dan 3-4 uur marineren.

Bereiding

  • Verhit de olie in een zware koekenpan en voeg de stukken kip en bak die aan alle kanten aan en leg ze daarna in een braadpan. Voeg dan de uien toe en bak die op laag vuur totdat ze lichtbruin zijn (ca. een kwartier). Bak dan ook de knoflook een minuutje mee totdat de smaken zijn vrijgekomen. Schep ze daarna ook in de braadpan.
  • Voeg dan het kaneelstokje toe, en strooi de olijven en de reepjes citroen rondom de stukken kip. Giet dan net zoveel bouillon in de pan dat de stukken kip zo tussen 1/3 en 1/2 in het vocht staan en dan ook het citroensap erbij. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur 30 minuten garen.
  • Wat ik dan doe is de stukken kip en andere vaste delen (ui, olijven, citroen) in een voorverwarmde ovenschaal scheppen en dan de saus met zeker eenderde inkoken (totdat het een saus en geen soep is).
  • Dan schep ik de saus rondom de kip in de ovenschaal. Lekker met gewone couscous.