Pel en snipper de uien. Halveer de gewassen paprika’s, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de paprika’s in reepjes
Verhit de margarine in een braadpan en bak het in blokjes gesneden spek even aan. Voeg de ui toe en fruit deze goudgeel (en bak op het laatst de knoflook even mee)
Laat vervolgens de paprika meebakken, dan het paprikapoeder en roer dan de bloem, vermengd met 1 eetlepel water, er door
Voeg dan winterpeen, prei en aardappel toe, ook even meebakken en voeg vervolgens het water toe. Breng op smaak met peper, zout, bonekruid en het verkruimelde bouillon blokje
Laat de bonensoep op matig vuur een half uurtje zachtjes koken
Voeg dan de verse worst toe en laat de worst gaar en warm worden (ca 10-20 minuten). Op het laatst de bonen even mee warmen
Breng vlak voor het opdienen de soep nog eens extra pittig op smaak met tabasco, snijd de worst in plakjes en geef er (warm) stokbrood bij
Notities
In het originele recept wordt margarine gebruikt maar Rinie vervangt dit door bij voorkeur een eetlepel reuzel en twee eetlepels milde olijfolie. Als er geen reuzel te krijgen is dan doet zij een eetlepel roomboter en twee eetlepels olijfolie