1 1/2lvarkensbouillon OF 1 1/2 liter water met een varkenshiel
Gerookt varkensvlees: kielbasaof gewone rookworst. Als je enkel worst doet dan is 500 gram worst voldoende. Snijd alles in schijfjes voordat het de pan ingaat
2laurierblaadjes of 1 tl bonenkruid
1tlverse peper
Roux
1elreuzel
1elbloem
1elgerookt paprikapoeder
Afwerking
1tlzout
1tltabasco
Garneer de soep met een paar eetlepels gehakte peterselie
Serveren
Korstig brood / stokbrood
Instructies
Bonen een nacht laten weken in ruim water. Dan bonen afgieten en nog eens naspoelen.
Verhit de reuzel (of margarine) in een braadpan en bak het in blokjes gesneden spek even aan. Voeg de ui toe en fruit deze goudgeel (en bak op het laatst de knoflook even mee).
Voeg vervolgens de paprika reepjes, winterpeen, bleekselderij en aardappel toe, alsook het gerookte varkensvlees en ook een minuut of vijf meebakken.
Dan de koude bouillon of koud water (met varkenshiel), witte bonen, bonenkruid, laurierblad toevoegen en een paar flinke draaien van de pepermolen erbij (nog GEEN zout erbij want zout maakt de witte bonen taaier).
Breng de soep aan de kook, zet dan het vuur lager en laat de soep 1-2 uur pruttelen. De gemiddelde tijd dat bonen nodig hebben om zacht en gaar te zijn is ongeveer 1 1/2 uur maar de ene keer is het een uur en de andere keer 2 uur. Dus haal na een uur een boon uit de soep en proef en laat de soep dan door pruttelen totdat de bonen ok zijn.
Als je een varkenshiel in de soep hebt gedaan voor de bouillon dan kun je die er nu uithalen en of de varkenshiel aan de hond geven of wat vlees ervan aftrekken en terug in de soep doen.
Roux
Verhit de reuzel in een klein pannetje en voeg de bloem toe. Bak de bloem totdat deze bruin is. Voeg dan een eetlepel gerookt paprika poeder toe.
Afwerking
Als de bonen zo goed als gaar zijn, giet dan een soeplepel met soep in het pannetje met roux en laat een minuutje koken en voeg dan de roux toe aan de soep. Breng de soep op smaak met zout en eventueel nog wat peper en doe er ook een paar scheutjes tabasco in. Deze soep moet een beetje hot/pittig zijn. Laat nog een minuut of vijf pruttelen
Serveren
Strooi wat peterselie over de soep ter garnering. Serveer met stokbrood of korstig brood. Ik las ergens dat het in Servië ook met een koolsalade of ringetjes rauwe ui wordt geserveerd.
Notities
Wat betreft de bouillon: meestal wordt bouillon toegevoegd |(koud !!) of koud water met een varkenshiel toegevoegd. Optioneel: je kunt 3 eetlepels tomatenpuree aan de groenten toevoegen en even mee laten bakken