Ga terug Email Link
Soupe de poisson
Recept afdrukken
No ratings yet

Soupe de Poisson

De beroemde Franse vissoep Soupe de Poisson is voor mij de ultieme zomersoep. Hier mijn aanbevelingen hoe je deze vissoep moet maken.
Porties: 3 liter

Ingredi├źnten

  • 85 ml olijfolie
  • 1 kleine winterwortel, in stukjes
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 1/2 venkelknol, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 3 knoflooktenen, in plakjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 kg vis (rode poon, grijze of rode mul, eventueel schorpioenvis of kabeljauw) ik deed een pond rode poon en een pond rode mullet
  • bouquet garni (takje tijm, 1 laurierblaadje)
  • 2 repen sinaasappelschil
  • 1 plukje saffraan
  • sap van 1/2 sinaasappel optioneel (zie opmerkingen)
  • 1,5 liter visbouillon
  • zout en peper
  • 1/4 tl cayenne peper
  • scheutje Pernod of Ricard optioneel

Serveren

  • rouille
  • dun Frans stokbrood
  • geraspte Gruyere kaas (of Emmenthaler)

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote (gietijzeren) pan en laat dan de uien, bleekselderij, wortel, venkel, prei en knoflook 20 minuten op heel laag vuur zweten. Laat dan een eetlepel tomatenpuree even meebakken.
  • Voeg dan de strips sinaasappel schil, de tomaten, de tijm, het laurierblad, de saffraan, de rode peper, de visfilets en de garnalen toe en bak die 2-3 minuten op hoog vuur, al omscheppend.
  • Voeg nu de het sap van de sinaasappel en de visbouillon toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat de soep met deksel op de pan 40 minuten zachtjes koken.
  • Ondertussen kun je de rouille maken en de het stokbrood in plakjes snijden en dan in wat olie krokant bakken. Laat de schijfjes stokbrood dan uitlekken op wat keukenpapier en wrijf ieder schijfje met een knoflookteen.

De soep afwerken

  • Je gaat de soep nu pureren. Ik doe dat met een blender. Omdat je circa 3 liter soep hebt zul je dat in delen moeten doen. Rick Stein zegt dat je de soep dan ook nog door een zeef moet halen maar ik vind dat onnodig.
  • Doe de gepureerde soep nu in een soeppan, Proef en breng en op smaak met zout, peper, cayenne peper en een scheutje Pernod. Ik voegde 2 theepels zout, 1/4 theelepel cayenne en wat draaien van de pepermolen toe.

Serveren

  • Serveer de soep met het stokbrood, de rouille en geraspte kaas (Gruyere of Parmezaanse kaas)

Notities

Rick Stein doet niet alleen een paar reepjes sinaasappelschil in de soep (wat gebruikelijk is), maar ook het sap van een halve sinaasappel. Als de soep klaar is proef je dat goed. Daarom zou ik als je de soep de eerste keer maakt het sinaasappelsap weglaten of halveren. Het is niet verkeerd, maar voor mijn gevoel toch wat aanwezig nu.