Ga terug Email Link

Heerlijke, spicy Chana dahl

Chana Dahl is een bekend Indiaas dahl gerecht. Je kookt de dahl en bakt tegelijk een spicy tomaten prutje in een pannetje, voegt dat samen en klaar is kees.
Porties: 2

Ingrediënten

Om de dahl te koken

  • 1 cup chana dal (200 gram)
  • 2 1/2 - 3 cup water
  • 1/4 tl gemalen kurkuma
  • zout naar smaak
  • 2 el gehakte korianderblaadjes

De tempering (ook wel tadka genoemd)

  • 3 el olie of ghee
  • 1 tl komijnzaad
  • 4-5 tenen knoflook fijngehakt
  • 1/2 cup ui fijn gesnipperd
  • 2 middelgrote tomaten in blokjes
  • 1 stukje gember van 2-3 cm fijngehakt
  • 1 verse groene peper gehakt
  • ½ tl rood chilipoeder
  • ¼ tl gemalen kurkuma
  • ½ tl garam masala
  • ½ tl amchoor poeder
  • snufje asafoetida
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gedroogde fenegriek blaadjes

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    • Week de chana dahl 1 uur in voldoende water. Giet dan de dahl af en doe in een pan met 2 1/2 tot 3 cups water. Voeg het kurkuma poeder toe, roer alles goed door mekaar en breng aan de kook. Zet het vuur uit als de dal zacht en gaar is (dat duurt circa 45-60 minuten).
    • Neem een koekenpannetje en verhit daarin de olie. Voeg als eerste het komijnzaad toe en als dat begint te sputteren dan kan de knoflook erbij. Bak die lichtbruin. Doe het hetzelfde met de uien.
    • Voeg nu de tomaten, gember en de groene peper toe, als ook de spices (kurkuma, chilipoeder, garam masala, asafoetida, amchoor en koriander poeder). Roer alles door mekaar en bak de tomaten zacht. Voeg dan fenegriek blaadjes toe en roer door mekaar.
    • Giet nu dit spicy tomaten prutje bij de dal en voeg zout toe. Roer alles door mekaar en laat nog 6-8 minuten pruttelen. De dal is nu niet dun en niet dik, het moet een gemiddelde consistentie zijn. Als de dahl te dik is kun je een beetje water toevoegen. Garneer eventueel met gehakte korianderblaadjes.
    • Serveer met rijst of brood (naan bijvoorbeeld)

    Notities

    Als je dit als een hoofdgerecht eet met wat brood en een salade is het voor 2 personen, als een bijgerecht voor een uitgebreidere maaltijd dan voor 4 personen.