Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Rundvlees kroketten

Porties: 15
Auteur: Coquinaria

Ingrediënten

  • 600 gr gaar soepvlees van kip of rund

Voor de roux

  • 1 ui gesnipperd
  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 5 dl bouillon
  • peper zout, foelie, nootmuskaat, tijm naar smaak

Voor het paneren

  • bloem
  • losgeklopte eieren of eiwitten
  • paneermeel of fijn verkruimelde beschuit

Instructies

Voorbereiding (maken van de bitterballen/kroketten)

  • Snijd het soepvlees heel fijn. Maak een roux (volg de link voor een uitgebreide beschrijving), fruit de ui wel eerst in de boter voor de roux tot glazig. Schep het fijngehakte vlees door de saus, en laat deze helemaal afkoelen. Bewaar tot gebruik in de koelkast, of vries in.
  • Haal de ragout vlak voor verwerking uit de koelkast. Vorm dan eerst balletjes ragout ter grootte van ongeveer een tennisbal (voor kroketten). En voor bitterballen kleinere balletjes uiteraard.
    Zet drie diepe borden klaar, één met bloem, één met los geklopt ei, en één met paneermeel. Rol de ronde balletjes ragout door de bloem, eieren en het paneermeel. Voor een lichtere versie kun je ook alleen eiwit gebruiken in plaats van heel ei.
    Let erop dat de kroketten compleet gepaneerd zijn, zodat er tijdens het frituren geen barsten in de korst komen, en de vulling in de olie gaat zwemmen.
    En rol dan de "tennisbal"" met je hand over een platte ondergrond en er vormt zich een heuse kroket die mooi egaal aan de buitenkant is.
    Leg de gepaneerde kroketten een half uur terug in de koelkast (of vries ze in).
  • Invriezen: Leg de gepaneerde kroketten op een groot plat bord en zet dat een paar uur in de vriezer. En doe ze dan pas in zakjes. Dit voorkomt dat de kroketten aan mekaar gaan plakken.

Bereiding

  • Verhit frituurolie of -vet tot 180 °C. Frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn, ongeveer vier minuten (of 10 minuten als ze uit de vriezer komen). Laat ze even op keukenpapier uitlekken.

Serveren

  • Tja, zoals je wilt. Als snack, als voorgerecht voor een ouderwets dinertje, of als avondmaaltijd met frites, appelmoes, en ook wat verse groenten voor de volledigheid. Mosterd is een klassieke begeleider voor kroketten en bitterballen.