Go Back

Atjar Tjampoer

Zelfgemaakte Atjar Tjampoer is veel lekkerder dan uit een potje. En je Babi Pangang wordt er nog lekkerder door!!

Ingrediënten

Gemengde groeten - samen 1 kilo

  • 225 gram witte kool in snippers
  • 225 gram bloemkool in roosjes
  • 125 gram sperziebonen in stukjes
  • 200 gram worteltjes geraspt
  • 125 gram taugé
  • 100 gram paprika in dunne reepjes

Kruiderij

  • 2 uien grof gesnipperd
  • 2 tenen knoflook uit de knijper
  • 1 rood pepertje fijngehakt zonder pitjes of sambal oelek naar smaak
  • 1 tl laos galanga
  • 1 tl gemberpoeder djahé
  • 3 kemiri noten gepoft
  • 1 el kurkuma poeder volle lepel
  • 1 el olie om te fruiten

En verder

  • 1 el mosterdpoeder bijvoorbeeld Colman’s
  • zout naar smaak
  • 50 gram witte basterdsuiker 2-3 el en dan proeven
  • 0,75 liter witte natuurazijn en net zo veel water

Instructies

Voorbereiding

  • Was de groenten en maak ze schoon. Snijd de bloemkool in kleine roosjes, de sperziebonen in drieën, schaaf de kool, rasp de wortel op een grove rasp, snijd de paprika in smalle repen en halveer deze. Let er op dat je bij de paprika al het wit van de zaadlijsten verwijdert.
  • Pof de kemiri noten en hak ze dan in stujes. Doe dan ui, knoflook en alle kruiden in een keukenmachine en maak er een pasta van.
  • Bereid de potten voor waarin je de atjar wilt bewaren. Bovenstaande hoeveelheid is voor 1,5 - 2 liter. Zolang de potten vacuüm gesloten blijven, blijft de atjar zeker enkele maanden goed. Eenmaal geopend de atjar niet langer dan een week bewaren.
    Daarom is het handiger om wat meer kleinere potten te gebruiken dan één hele grote.

Bereiding

  • Neem een flinke kookpan en doe daarin de azijn en het water een halve theelepel geelwortelpoeder en breng aan de kook.
  • Kook nu de groenten beetgaar. Doe de groenten in volgorde van kooktijd in de pan (boontjes, kool, bloemkool, worteltjes, paprika en taugé het laatst). Laat de groenten uitlekken, vang het kookvocht op.
  • Bepaal de zuurgraad van het kookvocht door te proeven. Vindt je het te zuur dan wat water erbij. Is het niet zuur genoeg dan wat azijn erbij. Doe er dan eerst twee eetlepels suiker bij en proef de zoet-zuur verhouding. Wil je het wat zoeter dan wat suiker erbij. Weet wel dat naarmate de atjar afkoelt, het zoet meer gaat overheersen, wees dus voorzichtig. 
  • Meet één liter van het vocht af en doe dit terug in de pan. Doe nu het zout en het mosterdpoeder bij het kookvocht. Voeg nu ook het kruidenpapje toe aan de rest van het kookvocht en kook nu alles even op.
  • Doe nu de groenten er weer bij en kook nog een minuut.
  • Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan en doe ze nog heet in de potten. Schep de potten helemaal vol, druk goed aan.
  • Vul tenslotte af met het opnieuw opgekookte kookvocht tot de groenten compleet bedekt zijn, en klop de bodems een paar keer op een natte doek op het aanrecht om eventuele luchtbellen eruit te krijgen. Sluit dan de potten en laat afkoelen. Door de potten heet te vullen en meteen af te sluiten, trekken de deksels vanzelf vacuüm.

Bewaren

  • Bewaar in de koelkast of op een koele plek. Wacht minstens een week voordat je de atjar gebruikt (advies Lonny Gerungan)