Wortel-pastinaaksoep van geroosterde groenten

Wortel-pastinaaksoep van geroosterde groenten

by Jan Scherders
Wortel-pastinaaksoep van geroosterde groenten

Deze wortel-pastinaaksoep maak je van geroosterde groenten (pastinaak, wortelen, aardappel, ui) en groentebouillon. Heerlijk soepje voor winterse dagen.

Eenvoudige maar zeer smakelijke wortel-pastinaaksoep

Je legt de grof gesneden groenten (wortel, pastinaak, aardappel, ui, knoflook) op een ovenplaat en besprenkelt die met wat olie. Dan drie kwartier roosteren. En ondertussen kun je een groentebouillon (warm) maken. Of anders een lichte kippenbouillon. Dan kun je de geroosterde groenten en bouillon in één pan doen en pureren. Op smaak brengen en klaar. Eigenlijk is dat het hele verhaal. Met dank aan Marthe Rose Shulman.

Je kunt dan genieten van een gebonden groentesoep met een zoetige (wortel/pastinaak) smaak. Erg aangenaam!! Als je geen bouillon hebt dan moet je even groentebouillon maken en dan heb je wat meer tijd nodig. Groenten klein snijden, bouillon maken, ben je denk ik snel anderhalf tot twee uur mee bezig. Maar als je groentebouillon of kippenbouillon in de vriezer hebt dan staat deze soep binnen een uur op tafel.

Overigens, als je een paar flinke pastinaken hebt dan kun je het houtige deel er beter uit snijden. Dat doe je door de pastinaken overlangs in vieren te snijden en dan kun je dat houtige deel er makkelijk afsnijden.

Je kunt deze soep garneren met wat verse kruiden en crème fraiche, maar zo is ie ook al lekker.

Wortel-pastinaaksoep van geroosterde groenten

Deze wortel-pastinaaksoep maak je van geroosterde groenten (pastinaak, wortelen, aardappel, ui) en groentebouillon. Heerlijk soepje voor winterse dagen.
Porties: 6

Ingrediënten

  • pond wortelen
  • ½ pond pond pastinaak (twee grote), geschild, in vieren en het hart eruit gehaald en dan in stukjes van 2 cm
  • 1 middelgrote rode ui, grof gesnipperd
  • 1 flinke vastkokende aardappel (iets van 2 ons)
  • 2 knoflooktenen, ongepeld
  • 2 el extra vierge olie
  • zout en peper
  • liter lichte kippenbouillon of groentebouillon
  • Verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie, dragon, tijm, of bieslook voor garnering
  • Creme fraiche voor garnering

Instructies

  • Verhit je oven op 220 graden en leg een bakvel op de bakplaat. Leg hier de groenten op, als ook de knoflooktenen, em sprenkel er olijfolie en zout en peper overheen. Zet dan 20 minuten in de oven. Zet na 20 minuten de oven op 200 graden en schep de groenten een keer om. Laat de groenten dan nog eens een half uur bakken. Roer iedere 10 minuten de groenten weer om. Op het eind moeten de groenten gaar zijn en aan de randen gekarameliseerd. Haal dan uit de oven. Als het goed is heb je ongeveer 4 cups groenten.
  • Pak de knoflooktenen met een handdoek of zo vast en knijp de pulp in een blender. Doe er de helft van de groenten bij en 2 cups bouillon. Houdt de blender goed dicht (eventueel met een handdoek) en maak er een gladde soep van. Herhaal dat met de tweede helft van de groenten.
  • Doe dan alles in een pan en doe de rest van de bouillon erbij. Breng op smaak met peper en zout en breng de soep aan de kook.
  • Geef iedereen een bord soep en garneer eventueel met wat verse kruiden en crème fraiche.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment