Witte bonensoep met Italiaanse worstjes

by Jan Scherders

Deze witte bonensoep  met Italiaanse worstjes is zacht van smaak en subtiel zoet. Met veel bonen, groenten en worst is dit een toffe winterse maaltijdsoep.

Toscaanse witte bonensoep met worst

Sinds ik zelf Italiaanse worstjes maak wil ik graag zo veel mogelijk leuke gerechten daarmee kunnen maken. En op mijn speurtocht naar leuke recepten kwam ik op Amerikaanse websites verschillende recepten tegen voor een witte bonensoep met Italiaanse venkelworstjes tegen.

Herbed White Bean and Sausage Stew

Herbed White Bean and Sausage Stew

Zoals de Herbed White Bean and Sausage Stew van Melissa Clark (New York Times). Dat recept heeft van de lezers van de New York Times veel waardering gekregen. Ook kwam ik de vrijwel identieke Tuscan White Bean and Sausage Soup van The Daring Gourmet tegen.

Deze soepen zijn duidelijk geïnspireerd door de Toscaanse Ribollita soep. Ribollita is net als Pappa al Pomodoro een zogenaamde broodsoep. Ribollita is een pure groentesoep, er zit dus geen vlees in.  Maar in deze Amerikaanse witte bonensoepen wordt er dus ook worst toegevoegd. Verder lijken ze heel veel op Ribollita, al wordt er geen aardappelen en brood toegevoegd.

Toen ik de soep van Melissa Clark maakte was ik meteen enthousiast over de smaak maar kreeg toch meer het mondgevoel van een heldere soep. En dat had ik gelet op de foto (zie boven) niet verwacht. Nu is Ribollita volgens mij eigenlijk een gebonden soep. En de binding wordt door de toevoeging van oud brood (en soms wat aardappelen) tot stand gebracht. En deze Amerikaanse soep had wel een goede smaak maar veel te weinig binding. Dus ben ik naar een oplossing voor de binding gaan zoeken.

Ik heb er een pureesoep van gemaakt

Nu zijn witte bonen rijk aan zetmeel en je kunt dus zonder iets toe te voegen er makkelijk een gebonden soep van maken. Namelijk door een deel van de bonen te pureren.

Zo leerde ik uit het oude boek van Escoffier dat je een pureesoep van witte bonen maakt door 1/2 liter witte bonen in water te koken, dan de bonen te pureren en aanlengen met 1/2 liter kooknat en vervolgens op de juiste dikte brengen met 1/2 liter bouillon en 2 dl melk. Eventueel afmaken met boter. Dus hij mengt de gekookte bonen met 1,2 liter vocht. Dat is ongeveer de hoeveelheid bouillon waarin we de witte bonen voor deze soep koken.

Dit idee van een witte bonen pureesoep heb ik dus toepast op deze soep. Ik kook nu de witte bonen met de groenten gaar in de bouillon en dan schep ik een deel van de witte bonen met groenten (1/2 liter) en een halve liter bouillon  uit de pan en dat pureer ik en dan gaat dat weer terug in de pan. Dus ik pureer een halve liter bonen (met groenten) en de rest van de bonen (en groenten) blijft in de pan.

Ik ben nu erg tevreden over de soep. Het is en nu een soort pureesoep van witte bonen geworden waarbij de stukjes worst en de niet gepureerde bonen (en groenten) voor byte en hartigheid zorgen. En de soep heeft nu de goede smaak en binding, en een heerlijk mondgevoel.

Mijn recept voor deze pureesoep van witte bonen

Het is een eenvoudige soep om te maken. Je begint met het aanbakken van de worst, dan de groenten (ui, wortel, bleekselderij, knoflook) even stoven en dan doe ik er een klein blikje tomatenpuree bij.

Vervolgens de bouillon erbij (een lichte kippenbouillon, die ik heel vaak voor dit soort soepen gebruik), de geweekte witte bonen, wat kruiderij en dan een uur tot anderhalf uur laten koken.

Als de bonen gaar zijn schep ik ongeveer een halve liter bonen (met groenten) en een halve liter bouillon uit de pan en dat pureer ik. Dat gaat terug de pan in, alsmede de worst, even doorwarmen en klaar.

Ik maak deze soep met die heerlijke Italiaanse venkelworstjes. Maar die zijn denk ik prima te vervangen door andere lekkere verse worst. En ik denk dat je ook wel water (met eventueel een paar bouillonblokjes) kunt gebruiken maar met zelfgemaakte bouillon is gewoon het lekkerste.

Dit recept is goed voor circa 3 liter soep. En als je er een snee brood bij eet dan heb je denk ik voor minstens vier personen een lekkere maaltijdsoep.

Witte bonensoep  met Italiaanse worstjes

Deze witte bonensoep  met Italiaanse worstjes is zacht van smaak en subtiel zoet. Met veel bonen, groenten en worst is dit een toffe winterse maaltijdsoep.
Porties: 3 liter

Ingrediënten

 • 2 el olijfolie
 • 1 1/2 pond Italiaanse worstjes in stukjes van 2 cm gesneden
 • 1 klein blikje tomatenpuree of meer naar smaak
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 middelgrote wortels in kleine stukjes
 • 2 stengels bleekselderij in stukjes
 • 2 tenen knoflook uitgeperst
 • 1 pond gedroogde witte bonen (een nacht geweekt in ruim water)
 • 1,5 liter lichte kippenbouillon of water met eventueel een paar bouillonblokjes
 • 1 laurierblad
 • 1 takje rozemarijn OF 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
 • 2 twijgjes tijm OF 1/2 theelepel gedroogde tijm
 • zout naar smaak eerst proeven!!
 • 1/2 tl versgemalen zwarte peper

Instructies

 • Verhit de olijfolie op middelhoog in een grote pan en bak daarin de worst in circa 7 minuten bruin. Schep dan uit de pan met een schuimspaan en bewaar in een kom
 • Voeg dan de ui, bleekselderij en wortel toe en smoor een minuut of vijf, totdat de uien zacht zijn. Bak dan de knoflook een minuutje mee. Voeg nu de tomatenpuree toe en roerbak een paar minuten totdat de tomatenpuree donker wordt.
 • Giet de geweekte bonen af en spoel ze een keer goed af. Voeg dan toe aan de pan met groenten. Voeg dan ook de bouillon/water, de rozemarijn, tijm en laurierblad toe en breng aan de kook.
 • Zet dan het vuur laag en laat de bonen met de deksel op de pan een uur of anderhalf op laag vuur pruttelen (proef na een uur en als de bonen eerder gaar zijn dan is het ook goed)
 • Schep nu twee flinke pollepels bonen (met wat groenten) een een halve liter bouillon uit de pan en pureer die. Doe de puree terug in de pan en roer alles goed door mekaar.
 • Dan kan de worst terug in de pan en breng op smaak met zout en peper.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment