Boerenkoolsoep met hamschijf en witte bonen

by Jan Scherders

Boerenkoolsoep met hamschijf en witte bonen is een heerlijk winterse maaltijdsoep. Lees hoe deze soep door een foutje van mij is geboren 😉

Hoe foutjes goed uit kunnen pakken

De reden dat ik ooit met deze soep aan de slag ben gegaan is eigenlijk omdat ik op zoek was naar lekkere winterse soepen in het recepten archief van de New York Times. Daarbij stuitte ik op de Ham Bone Soup van Melissa Clark (zie foto).

Ham Bone Soup Melissa Clark

Ham Bone Soup Melissa Clark

Deze Amerikaanse soep volgens recept van Melissa Clark in de New York Times wordt door de lezers erg gewaardeerd. Typische herfst / winterse soep met wortel, ui, bleekselderij, ham bone, witte bonen, boerenkool en savooiekool.

Nou heb ik me blind zitten zoeken welk deel van het varken nu een ham bone was. En ik dacht dat het de varkenshiel / hamschijf was en daarom heb ik de soep daarmee gemaakt. Maar ik kwam er eigenlijk later pas achter dat de ham bone gewoon een stuk bot is (zie bovenstaande foto). En letterlijk wat het zegt de ham bone, oftewel het bot waar de varkensham omheen zit.

Als je dat bot in stukken zaagt en dan in een pan met water doet dan gaan die botten als een soort mergpijpje werken. En dat geeft dus een heerlijke bouillon. In de soep van Melissa Clark zit dus geen vlees, alleen groenten. En de functie van dat Ham Bone is eigenlijk alleen een lekker bouillon maken. En zorgt ook voor binding van de soep.

Misschien dat ik de slager eens een keer om een Ham Bone ga vragen maar ik heb deze soep dus gemaakt met varkenshiel en hamschijf (van de schouder). En dat was superlekker!!!

Hamschijf en varkenshiel

Goed, nu verder over de soep zoals ik hem maak. Eigenlijk is dat dus geen Ham Bone soep. Ik heb de soep maar Boerenkoolsoep met hamschijf en witte bonen genoemd.

Witte bonen en varkensvlees is een goede combinatie, denk maar aan de heerlijke Servische Bonensoep. En als je er dan ook nog boerenkool en savooiekool bij doet ontstaat een absoluut voedzame en heerlijke smaakcombinatie.

Zoals ik in mijn verhaal Wat zit waar bij een varken? betoog is de combinatie van een varkenshiel (van de achterpoot) en een meer magere hamschijf van de schouder een ideale combinatie omdat je dan een heerlijke bouillon hebt, binding en lekker soepvlees.

Van de varkenshiel (zie onderstaande foto) houdt je maar weinig vlees van over, maar helpt wel bij het trekken van de soep. Ik gooi dus een varkensphiel in de soep voor de bouillon.

Varkenshiel (hamschijf)

Varkenshiel (hamschijf)

Omdat ik ook lekker vlees in soep wil kies ik voor 2-3 hamschijven (totaal ca. 800 gram) van de schouder. Normaal is een hamschijf een plak van de varkenshiel maar onze slager snijdt die van de schouder en dan krijg je iets als onderstaande foto.

Schouderlap met been

Schouderlap met been

Als jouw slager dit niet heeft dan mogelijk vervangen door twee schouderkarbonades met been (zoals voor de erwtensoep). Mogelijk is het zelfs lekker om iets van een hamschijf of schouderkarbonade en een rookworst in deze soep te doen. Maar dat heb ik allemaal niet geprobeerd, ik maak de soep met een varkenshiel en 2-3 hamschijven van de schouder.

Speklapjes

Ik heb de vier plakken bacon van Melissa Clark vertaald door 4 speklapjes zonder zwoerd. Die bak je goed krokant uit en gaan als garnering op de soep en geeft de soep echt veel extra smaak. Laat dat dus niet weg.

De groenten

Dan de groenten… je hebt inderdaad een halve savooiekool nodig maar dan wel de helft van een grote kool. Na het fijnsnijden heb je ruim 2 liter kool. Ook een aantal stukken boerenkool (bruto circa 4 ons) en dat levert na fijnsnijden ook ruim 2 liter kool op.  Tenslotte, ik heb witte bonen uit blik gebruikt. Die hoeven niet mee te koken, enkel op het eind even mee warmen.

Een alternatief voor witte bonen uit blik is cannelloni bonen of andere witte bonen. Je kunt natuurlijk – en dat is lekkerder – ook gedroogde witte bonen gebruiken. Die moeten ongeveer 1,5 uur meekoken (zorg dan je pas daarna zout in de soep doet) en daarvoor een nacht weken.

Bereiding

Ik heb de spekreepjes aangebakken en vervolgens opzij gezet, daarna de groenten (ui, bleekselderij, wortel) zacht gebakken en toen de varkenshiel en de hamschijven erbij gedaan. Ongeveer 2 liter water erbij en de bouillon een middag laten trekken.

Tegen de tijd dat je gaat eten het vlees klein snijden en terug in de pan,  dan de boerenkool een klein half uur mee laten koken en in de laatste 15 minuten daarvan heb ik de savooie kool een kwartier mee gekookt. Daarna een de witte bonen even mee laten warmen. Goed op smaak brengen met zout, ruim peper en ook enkele scheutjes hot sauce (ik gebruikte Tabasco Chipotle). Je zou ook de avond ervoor de bouillon kunnen maken en dan de volgende dag opwarmen en dan de kool enzo erbij.

Recept voor boerenkoolsoep met hamschijf en witte bonen

Hieronder het recept zoals ik het gedaan heb.

Boerenkoolsoep met hamschijf en witte bonen

Boerenkoolsoep met hamschijf en witte bonen is een heerlijk winterse maaltijdsoep. 
Porties: 6

Ingrediënten

 • 4 speklapjes zonder zwoerd
 • 3 grote wortelen geschild en in plakjes
 • 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes
 • 1 grote ui gesnipperd
 • 3 tenen knoflook fijngehakt
 • 2-3 hamschijven van de schouder in totaal ca. 800 gram
 • 1 varkenshiel
 • 1 laurierblad
 • 2 1/2 tl zout
 • 1/2 grote groene kool (savooiekool) kleingesneden circa 8 cups
 • 8 cups boerenkool ongesneden circa 4 ons
 • 3 cups gewone witte bonen of cannellini bonen (afgespoeld indien uit blik)
 • wat zwarte peper
 • hot sauce of appelazijn naar smaak

Instructies

 • Neem een grote soeppan en zet die op tamelijk hoog vuur. Voeg de spekreepjes toe en bak die krokant in 5-7 minuten. Schep ze dan uit de pan en leg ze op wat keukenpapier en daarna in een potje in de koelkast totdat je gaat eten.
 • Voeg dan de wortelen, bleekselderij en uien toe en bak die totdat de uien zacht zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak die een minuutje mee. Dan kan de hamschijf en de hiel erbij en het laurierblad erbij, als ook 3 liter water en twee theelepels zout
 • Breng het water aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat de soep 3-4 uur trekken. Je kunt nu de soep af laten koelen en de rest de dag erop doen, of anders gewoon doorgaan met de rest van het recept. Haal in ieder geval nu de hamschijf en hiel uit de soep, Snijd het bruikbare vlees klein en gooi de botten en zwoerd weg.
 • Dan de boerenkool een klein half uur mee laten koken en in de laatste 15 minuten daarvan heb ik de savooiekool een kwartier mee gekookt.
 • En op het einde de bonen even mee laten warmen. Breng de soep dan op smaak met zout en behoorlijk wat peper en voeg eventueel ook een scheutje hot sauce (tabasco) of appelazijn toe
 • Serveer met de uitgebakken bacon op de soep. Ik vind het zelf erg lekker om er een paar sneetje zuurdesem brood met wat boter erop bij op te eten

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment