Witlofsoep met prei en melk

by Jan Scherders

Deze poepsimpele witlofsoep maak je met witlof, prei, aardappel en melk en heeft een buitengewoon aangename zoete smaak.

Verrassend zoet soepje !!!

Vorige week was de witlof bij onze supermarkt in de aanbieding. Vier stronkjes voor een euro 🙂 Dat is zo’n 500 gram en dat leek me een mooie basis voor een witlofsoepje. En dan ga ik tegenwoordig eerst eens in het aloude kookboek van Escoffier snuffelen. En ja hoor, er stond weer zo’n mega simpel recept in onder de titel Soupe à l’ardennaise, oftewel Ardense soep.

Witlof, het wit van twee preien en een aardappel fijnsnijden. Dan in de boter stoven, melk en zout erbij, dat nog even koken en dan pureren. Eventueel afmaken met 100 gram boter. Dat doet Escoffier meestal met zijn soepen, ik meestal niet. Goed is goed.

En wat zo verrassend was, dit soepje had een hemelse zoete smaak!! Uiteraard dat eens met Tante Rinie besproken en die legde me uit dat stoven en in melk koken het bitter uit de witlof haalt. En dat het wit van de prei suikers bevat die bij langer stoven vrijkomen. Dus deze combinatie van ingrediënten en bereidingsmethoden is eigenlijk super en als je het weet dan is het resultaat eigenlijk goed te begrijpen. Escoffier en Tante Rinie weten zoiets, wij nu ook 🙂

Hoe maak je deze heerlijke witlofsoep?

Onderstaand het recept voor deze licht gebonden soep. Ik denk niet dat dit een ideale soep is om in te vriezen. Dus binnen twee dagen opeten zou ik zeggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witlofsoep met prei en melk

Deze poepsimpele witlofsoep maak je met witlof, prei, aardappel en melk en heeft een buitengewoon aangename zoete smaak. 

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof netto circa 500 gram
  • 2 middelgrote preien
  • 1 flinke aardappel ca 250 gram
  • 5 el boter
  • 1,5 liter melk
  • peper en zout
  • dun gesneden stokbrood optioneel

Instructies

  • Snijd van de stronken een heel klein plakje van het kontje af, de kant waar de blaadjes aan elkaar zitten. Snijd ook een stukje van de andere kant af, de gele uiteinden. Deze zijn bitter en het is lekkerder als je daar een puntje vanaf snijd. Pluk dan de blaadjes en scheur die grof. En snijd het hardere deel wat klein.
    Snijd het witte deel van de prei in stukken. Schil de aardappel en snijd die in blokjes.
  • Neem nu een kookpan en smelt daarin een flinke klont boter. Dan alle groenten in de pan en een klein kwartier op matig vuur stoven met de deksel op de pan.
  • Vervolgens de melk en het zout erbij en de groenten in een klein kwartier zachtjes gaar koken.
  • Dan de soep pureren. Nog even proeven voor de zekerheid en dan kun je ruim anderhalve liter heerlijke witlofsoep op tafel zetten. Je kunt ook de soep als die van het vuur af is nog afmaken met 100 gram boter. Optioneel wat mij betreft.
  • Escoffier adviseert om er dunne sneetjes stokbrood bij te serveren

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept