Winterse witlofsalade met citrusfruit

by Jan Scherders
Witlofsalade met citrusfruit

Winterse witlofsalade met citrusfruit is een eenvoudige frisse salade die je als voorgerecht of na het hoofdgerecht zou kunnen serveren.

Volgens David Tanis van de New York Times is einde winter de beste tijd voor mooi citrusfruit. Hij combineert dat met witlof en maakt er zo een leuke salade van. Bijvoorbeeld Boeuf Bourguignon. En dan bedoel ik niet een salade als bijgerecht maar een salade NA het hoofdgerecht, om zoals ze wel zeggen “cleanse the palate”.

Winterse witlofsalade met citrusfruit

Winterse witlofsalade met citrusfruit is een eenvoudige frisse salade die je als voorgerecht of na het hoofdgerecht zou kunnen serveren.
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 bloedsinaasappel
  • 1 navelsinaasappel
  • 1 grapefruit
  • 1 klein sjalotje fijn gesnipperd
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 el extra vierge olijfoloe
  • zout en peper
  • 2 witlof stronkjes
  • grof zeeout voor garnering

Instructies

  • Maak de vinaigrette door het gesnipperde sjalotje en de rode wijnazijn te mengen in een kommetje. Laat het dan 10 minuten staan en voeg dan de olijfolie en twee eetlepels van het bewaarde citrusvocht toe. Breng op smaal met zout en peper.
  • Schil de citrusvruchten en snijdt ze in horizontale plakken van een kleine halve centimeter dik. Leg de plakken in een kom. Bewaar het citrusvocht in de kom
  • Snijd de witlof stronkjes kruiselings in ribbetjes van een 2-3 cm breed en leg diie in het midden van een serveerschaal. Leg het fruit eromheen en besprenkel met vinaigrette. Strooi er ook een beetje grof zeeout overheen.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment