Winterse aardappel-preisoep

by Jan Scherders
Soep met prei en aardappelen

Deze eenvoudige winterse aardappel-preisoep wordt door wat bouillon, een paar wortelen en wat room nog lekkerder.

Een ouderwetse Franse aardappel-preisoep

Al zo’n vijftig jaar geleden merkte Elizabeth David in haar boek French Provincial Cooking deze soep aan als een ouderwetse  Franse soep. Deze soep met de mooie naam Potage Bonne Femme is volgens haar één van de goedkoopste maar ook één van lekkerste groentesoepen.

Als je zo eens rondkijkt op eigentijdse websites zie je kleine variaties. Onder andere een paar teentjes knoflook meestoven, of een takje tijm mee laten koken. Maar eerlijk gezegd blijft deze Potage Bonne Femme fier overeind staan na al die jaren.

We vergeten Julia Child

Haar tijdgenote Julia Child – vooral in de USA zeer beroemd – beschrijft een vrijwel identieke soep onder de naam Potage Parmentier, maar doet geen wortelen in de soep en wel twee liter water op 500 gram aardappelen en 500 gram prei. En slaat ook het aanstoven van de prei en wortelen over.  Ik heb meer vertrouwen in Elizabeth David en houdt het op Potage Bonne Femme. Overigens, de koude Vichyssoise soep is bijna dezelfde soep (maar dan afgekoeld natuurlijk).

Potage Bonne Femme

Hier dus de soep van Elizabeth David. Zij gebruikte water, ik vind zulke soepen altijd toch wel wat lekkerder door bouillon toe te voegen, in dit geval het beste een lichte kippenbouillon. De wortelen zijn niet perse noodzakelijk maar geven wat extra kleur en smaak aan de soep.

Met de bouillon, groenten en room kom je aan 1,5 – 2 liter gepureerde soep, genoeg voor zes borden. Als je niet van aardappelen houdt kun je in deze preisoep de aardappelen ook door zo’n 60 gram basmati rijst vervangen. En de rest laat je zoals het is.

Soep met prei en aardappelen
Recept afdrukken
No ratings yet

Potage Bonne Femme - Winterse aardappel-preisoep

Deze eenvoudige winterse aardappel-preisoep wordt door wat bouillon, een paar wortelen en wat room nog lekkerder.
Porties: 6

Ingrediënten

 • 1 pond aardappelen in blokjes
 • 3 wortelen in stukjes
 • 2 grote preien in dunne ringetjes
 • 3 el boter
 • 1 liter lichte kippenbouillon of water
 • zout en peper, paar klontjes suiker
 • een beetje room
 • fijn gehakte peterselie of bieslook, voor garnering

Instructies

 • Smelt de boter in een soeppan en voeg daaraan de prei en wortelen toe. Schep goed om zodat ze goed in de boter zitten. En stoof ze aan totdat de groenten zacht zijn geworden. Voeg dan de aardappelen, het water (of de bouillon) toe en wat zout. En een paar klontjes suiker.
 • Laat de soep dan een half uur zachtjes koken en pureer dan de soep.
 • Proef en breng op smaak. Vlak voordat je gaat eten voeg je de room en de peterselie of bieslook toe.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept