Winterse aardappel-preisoep

Potage Bonne Femme

by Jan Scherders
Winterse aardappel-preisoep

Deze eenvoudige winterse aardappel-preisoep wordt door wat bouillon, een paar wortelen en wat room nog lekkerder.

Een ouderwetse Franse aardappel-preisoep

Al zo’n vijftig jaar geleden merkte Elizabeth David in haar boek French Provincial Cooking deze soep aan als een ouderwetse  Franse soep. Deze soep met de mooie naam Potage Bonne Femme is volgens haar één van de goedkoopste maar ook één van lekkerste groentesoepen. Zij maakt haar soep met aardappelen, prei, wortel, bouillon en voegt dan wat room toe.

De versie van Escoffier

Sinds ik wat beter thuis ben in dat oude boek van Escoffier – Le Guide Culinaire – zoek ik bij dit soort oude soepjes ook even op wat hij daarover te zeggen had.

Hij vermeldt inderdaad ook een Soupe a la bonne-femme (Soep van de goede huisvrouw) en maakt die door 500 gram aardappelen en 5 preien (alleen witte delen) te stoven en daar dan ruim 1 liter water of bouillon aan toe te voegen. En hij maakt de soep af met 75 gram boter. Het belangrijkste verschil is dat Escoffier naast de aardappelen enkel prei gebruikt en Elizabeth David wortel en prei in de pan doet.

Als je zo eens rondkijkt op eigentijdse websites zie je kleine variaties. Onder andere een paar teentjes knoflook meestoven, of een takje tijm mee laten koken. Maar eerlijk gezegd blijft deze Potage Bonne Femme fier overeind staan na al die jaren.

Potage Parmentier

Escoffier vermeldt in zijn hoofdstuk over puree soepen ook een soep die erg op Potage Bon Femme lijkt en dat is Potage Parmentier. 

Hij maakt die soep met 3 preien (alleen het wit) , 750 kleingesneden aardappelen en 1 liter bouillon. Hij voegt aan de gepureerde soep 2,5 dl room toe en maakt die af met wat boter. Garnituur: kleine croutons, in boter gebakken, en wat kervelblaadjes.

Recept Potage Bonne Femme

Hier dus de Potage Bonne Femme van Elizabeth David, maar als je wilt kun je ook voor de versie van Escoffier kiezen (en dus alleen prei en geen wortel) of zijn soep Potage Parmentier.

Feitelijk zitten die soepen toch heel dicht bij mekaar wat betreft receptuur. Eerlijk gezegd vind ik de Potage Bonne Femme meer een alledaagse groentesoep met een beetje room en met de Potage Parmentier ga je met de flinke toevoeging van room naar een meer luxe soep.

Elizabeth David gebruikte water, ik vind zulke soepen altijd toch wel wat lekkerder door bouillon toe te voegen, in dit geval het beste een lichte kippenbouillon. De wortelen zijn niet perse noodzakelijk maar geven wat extra kleur en smaak aan de soep. Als je geen wortelen doet dan beter een paar extra preien zoals Escoffier doet.

Met de bouillon, groenten en room kom je aan 1,5 – 2 liter gepureerde soep, genoeg voor zes borden. Als je niet van aardappelen houdt kun je in deze preisoep de aardappelen ook door zo’n 60 gram basmati rijst vervangen. En de rest laat je zoals het is.

Potage Bonne Femme - Winterse aardappel-preisoep

Deze eenvoudige winterse aardappel-preisoep wordt door wat bouillon, een paar wortelen en wat room nog lekkerder.
Porties: 6

Ingrediënten

 • 1 pond aardappelen in blokjes
 • 3 wortelen in stukjes
 • 2 grote preien in dunne ringetjes
 • 3 el boter
 • 1 liter lichte kippenbouillon of water
 • zout en peper, paar klontjes suiker
 • een beetje room
 • fijn gehakte peterselie of bieslook, voor garnering

Instructies

 • Smelt de boter in een soeppan en voeg daaraan de prei en wortelen toe. Schep goed om zodat ze goed in de boter zitten. En stoof ze aan totdat de groenten zacht zijn geworden. Voeg dan de aardappelen, het water (of de bouillon) toe en wat zout. En een paar klontjes suiker.
 • Laat de soep dan een half uur zachtjes koken en pureer dan de soep.
 • Proef en breng op smaak. Vlak voordat je gaat eten voeg je de room en de peterselie of bieslook toe.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment