Deze winterse aardappel-preisoep is een ouderwetse Franse soep. Goedkoop om te maken en toch een erg lekkere groentesoep.
Potage Bonne Femme, een ouderwetse Franse soep
Al zo’n vijftig jaar geleden merkte Elizabeth David in haar boek French Provincial Cooking deze soep aan als een ouderwetse Franse soep. Deze soep met de mooie naam Potage Bonne Femme is volgens haar één van de goedkoopste maar ook één van lekkerste groentesoepen. Zij maakt haar soep met aardappelen, prei, wortel, bouillon en voegt dan wat room toe.
Het mag dan een ouderwetse en goedkope soep zijn maar ook in mijn mond smaakt deze soep nog steeds voortreffelijk. En als je zo eens rondkijkt op eigentijdse websites zie je slechts kleine variaties op het recept van Elizabeth David. Onder andere een paar teentjes knoflook meestoven, of een takje tijm mee laten koken.
Ik heb ook nog even gekeken wat in dat oude boek van Escoffier – Le Guide Culinaire – over deze soep gezegd werd. Escoffier vermeldt inderdaad ook een Soupe a la bonne-femme (Soep van de goede huisvrouw) en maakt die door 500 gram aardappelen en 5 preien (alleen witte delen) te stoven en daar dan ruim 1 liter water of bouillon aan toe te voegen. En hij maakt de soep af met 75 gram boter. Het belangrijkste verschil is dat Escoffier naast de aardappelen enkel prei gebruikt en Elizabeth David wortel en prei in de pan doet.
Escoffier vermeldt in zijn hoofdstuk over puree soepen ook een soep die erg op Potage Bon Femme lijkt en dat is Potage Parmentier. Hij maakt die soep met 3 preien (alleen het wit) , 750 kleingesneden aardappelen en 1 liter bouillon. Hij voegt aan de gepureerde soep 2,5 dl room toe en maakt die af met wat boter. Garnituur: kleine croutons, in boter gebakken, en wat kervelblaadjes.
Recept voor deze lekkere aardappel-preisoep
Ik houd het op het recept van Elizabeth David, gewoon omdat de soep me prima smaakt. Elizabeth David gebruikte water, ik vind zulke soepen altijd toch wel wat lekkerder door bouillon toe te voegen, in dit geval het beste een lichte kippenbouillon of een groentebouillon. De wortelen zijn niet perse noodzakelijk maar geven wat extra kleur en smaak aan de soep. Als je geen wortelen doet dan beter een paar extra preien zoals Escoffier doet.
Met de bouillon, groenten en room kom je aan 1,5 – 2 liter gepureerde soep, genoeg voor zes borden. Als je niet van aardappelen houdt kun je in deze preisoep de aardappelen ook door zo’n 60 gram basmati rijst vervangen. En de rest laat je zoals het is.
Potage Bonne Femme – Winterse aardappel-preisoep
Ingrediënten
- 1 pond aardappelen in blokjes
- 3 wortelen in stukjes
- 2 grote preien in dunne ringetjes
- 3 el boter
- 1 liter lichte kippenbouillon of water
- zout en peper, paar klontjes suiker
- een beetje room
- fijn gehakte peterselie of bieslook, voor garnering
Instructies
- Smelt de boter in een soeppan en voeg daaraan de prei en wortelen toe. Schep goed om zodat ze goed in de boter zitten. En stoof ze aan totdat de groenten zacht zijn geworden. Voeg dan de aardappelen, het water (of de bouillon) toe en wat zout. En een paar klontjes suiker.
- Laat de soep dan een half uur zachtjes koken en pureer dan de soep.
- Proef en breng op smaak. Vlak voordat je gaat eten voeg je de room en de peterselie of bieslook toe.