Wie van sweet and spicy houdt moet deze lichte West-Afrikaanse pindasoep absoluut eens proberen. Een waar genot!!
Lichte versie van West-Afrikaanse pindasoep
Ik ben de laatste tijd op zoek naar pindasoepen regelmatig tegen recepten voor een West-Afrikaanse pindasoep aangelopen. Daarbij worden naast tomaten en pindakaas vaak ook behoorlijk wat groenten zoals zoete aardappels en wortelen en ook vlees of kip in de pan gedaan. Zo ontstaat een soort stoofpot of maaltijdsoep die vaak net als gumbo met rijst wordt gegeten. Hier vindt je een voorbeeld van deze soep, Maafe genaamd.
Mij lijkt dat een fantastische wintersoep, maar laatst zat ik weer eens in het prachtige soepboek van James Peterson (Splendid Soups) te bladeren en kwam daarin een andere versie van deze soep tegen. Zeg maar een lichte versie, die je heel goed als een voorgerecht kunt serveren. Ik heb die soep geprobeerd en was verrukt. Daarom hier het recept (en ietsie pietsie veranderd).
By the way, ik denk dat James Peterson deze soep ook min of meer zelf bedacht heeft, maar maakt niet uit, het is gewoon een heerlijk soepje. En als het weer eens winter wordt ga ik Maafe, de stoofpot eens uitproberen 🙂
Hoe maak je deze pindasoep?
Het maken van de soep kost niet veel tijd. Ik denk toch dat je de soep in ruim een half uur op tafel hebt staan. En de versie van James Peterson gebruikt eigenlijk ingrediënten waarvoor je waarschijnlijk niet eens naar de winkel hoeft. Ik althans niet.
Naast ui, knoflook, tomaten en pindakaas zijn cayennepeper en curry poeder smaakmakers. Ik gebruikte dat Surinaamse / Hindoestaanse curry poeder. Resultaat was een verrukkelijke, spicy soep waarbij de zoete smaak van pindakaas een heerlijke combinatie met de spices vormt.
Pardon, zoete smaak ???
Ja, u heeft gelijk. Sinds enige tijd doet Calvé geen extra suikers in zijn pindakaas. En dat is toch wel wat de soep nodig heeft. Dus als u een pot pindakaas heeft zonder toegevoegde suikers dan goed proeven nadat de pindakaas even meegekookt heeft. Ik doe nu 1-2 eetlepels honing erbij en dan is de soep top!! Sweet and Spicy 😉
Prima voorgerecht
En behalve dat de soep erg lekker is kun je deze soep ook prima als een voorgerecht serveren. Door de afwezigheid van zoete aardappelen is de soep niet gebonden en omdat er ook geen vlees of kip in zit is het gewoon een lichte, ongebonden soep. Je kunt er ook heel makkelijk een vegetarische soep van maken door groentebouillon in plaats van kippenbouillon te gebruiken.
Je kunt deze soep een meer fluwelen mondgevoel geven door nog wat kokosmelk toe te voegen (of wellicht een deel van de bouillon door kokosmelk te vervangen). Dat heb ik nog niet geprobeerd.
Hoe maak je deze soep?
Bijgaand het recept.
Maar ik wil toch even graag stilstaan bij het maken van deze soep. Velen van u, ook ik, zijn helemaal vertrouwd geraakt met de staafmixer en de blender. Ik kan wel zeggen dat mijn blender supers is. Maar één ding doen deze moderne apparaten niet en dat is gekookte groenten en tomatenvelletjes zeven. Ze blenderen/mixen alles tot pulp.
En daarmee krijg je van alles in je soep wat je eigenlijk niet wilt. En de hele textuur van de soep verdwijnt. Daarom gebruik ik steeds vaker de ouderwetse passeerzeef. En als je graag soep maakt, moet je misschien eerst eens zo’n passeerzeef proberen voordat je allerlei elektrische apparaten koopt!!
West-Afrikaanse pindasoep
Ingrediënten
- 2 el olie
- 1 grote ui gesnipperd
- 2 knoflooktenen fijngehakt
- 1 tl cayennepeper
- 2 el curry poeder bijvoorbeeld de Hindoestaanse curry
- 4 blikken gepelde tomaten ZONDER SAP
- ¾ liter lichte kippenbouillon of groentebouillon
- 1 pot pindakaas van 350 gram (zonder nootjes en toegevoegde suikers)
- 1-2 el honing of suiker Voor de zoete smaak van de soep (als er geen suikers in de pindakaas zitten)
- zout en peper
- zure room optioneel, voor garnering
Instructies
- Neem een flinke soeppan en fruit daarin de ui, knoflook en cayennepeper op middelhoog vuur, totdat de ui zacht en doorschijnend is. Strooi nu twee eetlepels curry poeder over de ui en bak een minuutje.
- Knijp dan de tomaten boven de pan kapot en voeg ze toe, als ook de bouillon. Breng aan de kook en laat een kwartier zachtjes koken.
- Als je een ouderwetse passeerzeef hebt kun je die nu met de fijnste schijf gebruiken om de soep te zeven. Anders de soep in een gewone zeef scheppen en met een pollepel of zo er doorheen duwen. Of… een staafmixer of blender gebruiken.
- Doe de soep nu terug in de pan en voeg de pindakaas (zonder nootjes !!) aan de soep toe. Laat even doorkoken, breng op smaak met peper en zout. Proef, en voeg eventueel wat meer cayennepeper, peper of zout toe. Als je een pindakaas zonder toegevoegde suikers hebt dan nu waarschijnlijk 1-2 eetlepels honing of zo toevoegen voor de sweet and spicy smaak.
- Je kunt nu wat zure room op tafel zetten en de soep serveren.