Welke delen van de koe waarvoor te gebruiken?

by Jan Scherders
Belangrijkste delen van de koe

Wat is de vleesindeling van de koe ? En welke delen van de koe gebruik je waarvoor? En hoe kun je betaalbaar en lekker rundvlees eten ?

Ten Geleide

In deze serie artikelen over Welke delen van de koe? laat ik alle delen van de koe de revue passeren. Mijn insteek is hoe je betaalbaar rundvlees kunt eten en welk deel van de koe je waarvoor kunt gebruiken.

Wat betreft de vleesindeling van de koe volg ik de Nederlandse vleesindeling. Daarbij hanteer ik de Vleesbijbel van GertJan Kiers als mijn belangrijkste naslagwerk. Ook wat betreft de gangbare basisbereidingen van een stuk vlees volg ik de Vleesbijbel. Omdat niet alleen de buitenlandse vleesbenamingen maar ook de buitenlandse vleesindeling van de onze verschillen zal ik ook de buitenlandse vleesbenamingen proberen te ontrafelen 😉

NB Ik ben hobbykok en geen slager van beroep. Ik probeer zo goed als ik kan de info uit allerlei bronnen te verzamelen en toets regelmatig mijn verhaaltjes bij onze slager. Maar eenieder die aanvullende info of correcties heeft is van harte welkom. Eventuele witte vlekken in dit artikel zal ik gaandeweg wegwerken.

Betaalbaar en lekker rundvlees eten

In heb deze serie artikelen over de koe geschreven – waarvan dit het eerste en het overzichtsartikel is – en daarin laat ik alle delen van de koe de revue passeren en kijk welk deel je waarvoor kunt gebruiken. Mijn insteek is of je betaalbaar rundvlees kunt eten.

Ik weet dat je ook kunt kiezen om wel of geen rundvlees te eten. Ik richt me in deze artikelen op mensen die wel graag – zo nu en dan – rundvlees eten. De mate waarin ze dat doen is ieders eigen keuze.

Rundvlees wordt alsmaar duurder en duurder. Dat maakt het steeds interessanter om goed te weten wat de betaalbare delen van de koe zijn en wat je daarmee kunt doen. En dan denk ik niet alleen aan de Hollandse pot maar aan allerlei toepassingen en gerechten uit de wereldkeuken.

Bekende en onbekende delen van de koe

De bekende delen van de koe zoals riblappen, sukadelappen, runderschenkel, enz kunnen we meestal bij de supermarkt kopen. Maar wat kun je der zoal mee doen? Denk ook eens aan minder bekende gerechten en laat je verrassen door wat de wereldkeuken voor mogelijkheden biedt. Wat je bijvoorbeeld met sukade kunt doen.

Maar ook de onbekende delen van de koe, zoals bijvoorbeeld klaprib en bavette bieden veel mogelijkheden. Je zult dan wel een goede slager moeten vinden want dat soort vlees ligt gewoonlijk niet in de schappen van de supermarkt. Vaak kom je in oude gerechten terecht, toen mensen nog alle delen van de koe gebruikten. Of leuke buitenlandse gerechten 🙂

En wat te denken van restverwerking? Vlees dat je gebruikt om bijvoorbeeld bouillon te trekken kan vaak nog heel goed gebruikt worden voor andere gerechten.

Welk deel van de koe waarvoor te gebruiken?

In het hiernavolgende stuk tekst geef ik nadere info over bekende en onbekende delen van de koe die zich lenen voor betaalbaar en lekker rundvlees eten. En ik geef suggesties voor toepassingen en recepten waar je aan kunt denken.

Ik zal de duurdere delen wel benoemen maar ik zal daar verder niet veel aan toevoegen in termen van gebruik en voorbeeld recepten. Dat zal ik wel doen voor de meer betaalbare delen van de koe. En daarbij let ik niet of dat nou heel bekende delen zijn of minder bekende delen. Betaalbaarheid is mijn belangrijkste criterium.

De koe

Ik heb dit verhaal zo opgezet dat ik in dit artikel wat algemene info opneem en de meer gedetailleerde info in sub-artikelen weergeef. Deze sub-artikelen zijn :

  • Hals en doorgaande rib. Dat is de hals en onderrib, dikke rib en fijne rib. En ik heb ook de Kop van de koe hierbij opgenomen.
  • Schouder, waaronder de sukade en bloemstuk. Ik bespreek hier ook de rest van de voorvoet.
  • Borststuk, Borst en Klaprib.
  • De Vang, met daarin onder andere de Bavette. Ik bespreek hier ook de Longhaas.
  • Dikke en Dunne Lende. Hier heb ik ook de Ossenhaas bij opgenomen.
  • Bil en Spierstuk. Daarbij heb ik ook de Ossenstaart en de rest van de achtervoet opgenomen.

Op dit moment zijn de meeste artikelen nog Work-in-progress, dus er zitten nog best wel wat witte vlekken en vraagtekens in. Toch heb ik besloten nu alles online te zetten. Als mensen dan commentaar geven zal ik aanvullen of verbeteren en uiteraard zal ik dat ook regelmatig op eigen initiatief doen.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Femke Debusscher 2 april 2023 - 20:04

Hoi
Kan ik die poster van de delen van koe in t Nederlands bestellen?

Reply
Jan Scherders 3 april 2023 - 07:08

hoi, nee dat kan niet. Je mag van mij de foto downloaden.

Reply

Leave a Comment