Wat zit waar bij een koe?

by Jan Scherders
Belangrijkste delen van de koe

Wat zit waar bij een koe? En welke delen van de koe kun je gebruiken om betaalbaar en lekker rundvlees te eten ?

In heb een serie artikelen over de koe geschreven – waarvan dit het eerste en het overzichtsartikel is – en daarin laat ik alle delen van de koe de revue passeren en kijk welk deel je waarvoor kunt gebruiken. Mijn insteek is of je betaalbaar rundvlees kunt eten.

Ik weet dat je ook kunt kiezen om wel of geen rundvlees te eten. Ik richt me in deze artikelen op mensen die wel graag – zo nu en dan – rundvlees eten. De mate waarin ze dat doen is ieders eigen keuze.

Rundvlees wordt alsmaar duurder en duurder. Dat maakt het steeds interessanter om goed te weten wat de betaalbare delen van de koe zijn en wat je daarmee kunt doen. En dan denk ik niet alleen aan de Hollandse pot maar aan allerlei toepassingen en gerechten uit de wereldkeuken.

NB Ik ben geen slager van beroep. Ik probeer zo goed als ik kan de info uit allerlei bronnen te verzamelen en toets regelmatig mijn verhaaltjes bij onze slager. Maar eenieder die aanvullende info of correcties heeft is van harte welkom. Eventuele witte vlekken in dit artikel zal ik gaandeweg wegwerken.

Bekende en onbekende delen van de koe

De bekende delen van de koe zoals riblappen, sukadelappen, runderschenkel, enz kunnen we meestal bij de supermarkt kopen. Maar wat kun je der zoal mee doen? Denk ook eens aan minder bekende gerechten en laat je verrassen door wat de wereldkeuken voor mogelijkheden  biedt wat je bijvoorbeeld met sukadevlees kunt doen.

Maar ook de onbekende delen van de koe, zoals bijvoorbeeld klaprib en bavette bieden veel mogelijkheden. Je zult dan wel een goede slager moeten vinden want dat soort vlees ligt gewoonlijk niet in de schappen van de supermarkt. Vaak kom je in oude gerechten terecht, toen mensen nog alle delen van de koe gebruikten.

En wat te denken van restverwerking? Vlees dat je gebruikt om bijvoorbeeld bouillon te trekken kan vaak nog heel goed gebruikt worden voor andere gerechten.

Welk deel van de koe waarvoor te gebruiken?

In het hiernavolgende stuk tekst geef ik nadere info over bekende en onbekende delen van de koe die zich lenen voor betaalbaar en lekker rundvlees eten. En ik geef suggesties voor toepassingen en recepten waar je aan kunt denken.

Ik zal de duurdere delen wel benoemen maar ik zal daar verder niet veel aan toevoegen in termen van gebruik en voorbeeld recepten. Dat zal ik wel doen voor de meer betaalbare delen van de koe. En daarbij let ik niet of dat nou heel bekende delen zijn of minder bekende delen. Betaalbaarheid is mijn belangrijkste criterium.

Ik heb dit verhaal zo opgezet dat ik in dit artikel wat algemene info opneem en de meer gedetailleerde info in sub-artikelen weergeef. Deze subartikelen zijn :

Op dit moment zijn de meeste artikelen nog Work-in-progress, dus er zitten nog best wel wat witte vlekken en vraagtekens in. Toch heb ik besloten nu alles online te zetten. Als mensen dan commentaar geven zal ik aanvullen of verbeteren en uiteraard zal ik dat ook regelmatig op eigen initiatief doen.

Buitenlandse vleesbenamingen

Ik zal in zover ik erachter kon komen de buitenlandse vleesbenamingen voor de verschillende delen van de koe aangeven. Weet wel dat de vleesindeling in heel veel landen anders is. Dus de Engelse, Amerikaanse, Franse en Nederlandse vleesindelingen lopen niet synchroon.

Zelfs de UK en US vleesindeling is niet hetzelfde, dus als je een Engelstalig recept leest dan is het handig even te checken of het uit de Britse wereld (inclusief Australië enzo) komt of uit de USA sferen. Veel Chinese en Indiase mensen die in USA zijn neergestreken gebruiken de USA vleesbenamingen. Maar Indiase mensen die in UK zijn aangeland gebruiken de UK vleesbenamingen. Leuk he 😉

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment