Wat is chilipoeder?

by Jan Scherders
Chilipoeder

Wat is chilipoeder? Wat staat er in de winkel en wat wordt bedoeld als je chilipoeder in recepten tegemkomt. Hier meer uitleg.

Chilipoeder wordt gemaakt van gedroogde rode pepers

Je maakt het door gedroogde rode pepers te malen. Groene pepers zijn onrijpe pepers en rode pepers zijn rijpe pepers en scherper dan groene pepers. Zo’n poeder van gemalen rode pepers wordt gebruikt om pittigheid/hitte en smaak aan een gerecht toe te voegen. De Amerikanen zeggen Chili Powder en de Engelsen zeggen Chilli Powder. 

Chilipoeder bestaat dus uit gemalen pepers. Daar zijn dan gewoonlijk eerst de zaadjes uitgehaald. Soms wordt het gemaakt van één soort pepers, maar vaak van meerdere soorten pepers. En soms zitten er ook nog andere ingrediënten in dat poeder, zoals bijvoorbeeld oregano en komijn. Dus wat is chilipoeder?

Omdat dit verhaal anders heel lang wordt geef ik hier een soort overzicht en heb ik de details over bepaalde soorten chilipoeder (en hoe die zelf te maken) in andere artikelen opgeschreven.

Chilipoeder van één soort pepers

Als chilipoeder maar van één soort pepers wordt gemaakt krijgt het poeder de naam van die peper. Dus Cayenne poeder is gemaakt van Cayenne pepers en in principe niks meer. Als je zelf deze rode pepers hebt dan is het in principe heel makkelijk om zelf het chilipoeder te maken.

Chilipoeder van meerdere pepersoorten

Meestal wordt met de aanduiding chilipoeder een mengsel van meerdere pepersoorten bedoeld. Zo’n mengsel krijgt gewoonlijk de naam Chilipoeder (zonder verdere aanduiding van de samenstelling).

En daar begint dus de verwarring, want als je op het potje/doosje kijkt dan zie je op de voorkant Chilipoeder staan, maar waarvan is dat poeder eigenlijk gemaakt? Laten we eens kijken naar de chilipoeders die je zoal tegenkomt in supermarkten en toko’s.

Chilipoeder in de supermarkt

De potjes met chilipoeder die je in de meeste supermarkten vindt, dragen vaak het onderschrift dat ze geschikt zijn voor het bereiden van chili con carne. Daarmee wordt eigenlijk de Amerikaanse – lees Tex-Mex – manier van chili maken bedoeld. En die potjes met chilipoeder zijn dus ook sterk Amerikaans wat betreft samenstelling.

Het chilipoeder wat in Amerika te koop is, is vaak een mengsel van diverse Mexicaanse pepers – zoals Ancho pepers, Guajillo en Pasilla pepers – en daarnaast oregano, komijn, knoflook, zwarte pepers, soms ook paprika en vaak zout (veel zout!!).

 

Tex-Mex chilipoeder

Tex-Mex chilipoeder

Mexicaanse chilipepers spelen dus een hoofdrol in dat Amerikaanse chilipoeder en dat is niet zo gek natuurlijk. Chili con carne komt uit Mexico en heeft via Texas zijn weg naar de Verenigde Staten gevonden.

Als je wel eens met Mexicaanse pepers hebt gekookt dan zul je weten dat die eigenlijk heel mild zijn, totaal anders dan lombok, rawit en Cayenne. Dus dat typische Amerikaanse chilipoeder is eigenlijk heel mild. Terwijl de Amerikanen dat veelal al pittig vinden 😉 Als je meer wilt weten over die Amerikaanse chilipoeder en hoe je die zelf kunt maken lees dan mijn artikel over Chilipoeder voor Chili con Carne.

Het chilipoeder in de supermarkt is dus sterk gericht op chili con carne, is tamelijk mild, heeft qua samenstelling een sterk  Amerikaans accent.

Chilipoeder in de Mexicaanse keuken (chile powder)

Het grappige is dat men in Mexico chilipoeder nauwelijks kent. Ga maar eens googlen op Mexicaanse chilipoeder. Je vindt het niet 😉 Dat komt men in de Mexicaanse keuken normaal gesproken specifieke verse of gedroogde pepers gebruikt en niet een kant-en-klaar mengsel. En als er al gesproken wordt over chile powder dan worden gemalen pepers van een specifieke soort bedoeld. Bijvoorbeeld ancho powder.

Het chilipoeder dat je veelal in de toko’s vindt

Als je de potjes/zakjes met chilipoeder in de toko’s opendoet zie je meestal een poeder met deze kleur:

Rood chilipoeder

Rood chilipoeder

Het rode chilipoeder zoals in bovenstaande foto is meestal het Indiase chilipoeder. Ik heb lang gedacht dat dat van een specifieke pepersoort, bijvoorbeeld cayenne peper, gemaakt werd. Maar dat is niet waar. Ook het Indiase chilipoeder is vrijwel altijd een mengsel van verschillende pepersoorten. Voor meer info lees mijn artikelen Welke Indiase chilipepers zijn er eigenlijk? en Hoe worden chilipepers in de Indiase keuken gebruikt?

Het Indiase chilipoeder is veel scherper/pittiger dan het Amerikaanse chilipoeder. Allereerst omdat de Indiase pepers vele malen heter zijn dan de Mexicaanse pepers en daarnaast wordt er geen oregano, komijn of wat dan ook toegevoegd. Indiaas Chilipoeder zijn gemalen rode pepers, punt.

En hoe zit dat dan als je chilipoeder in recepten tegenkomt?

Veel van wat hierboven staat geldt ook voor recepten: als chilipoeder van een specifieke pepersoort wordt bedoeld dan wordt dat ook gezegd. Dus als er staat Ancho chilipoeder dan worden gemalen Ancho pepers bedoeld.

Maar als er gewoon chilipoeder of chili powder staat wat dan? Dan is de context van het recept heel belangrijk. Allereerst wie heeft het artikel geschreven. Als een Amerikaan het geschreven heeft dan wordt met chili powder het Amerikaanse mengsel bedoeld. En als een Amerikaan het Indiase chilipoeder bedoelt dan staat er bijna altijd red chili powder.

Een Brit noemt chilipoeder chiLLi powder en Engelsen bedoelen met chilli powder bijna altijd het Indiase chilipoeder. Ook als het voor chili con carne is. Daarom zijn de Engelse chili con carne gerechten ook veel pittiger dan de Amerikaanse (en Nederlandse) chili con carne.

Daarnaast, let op het soort gerecht en voor welke doelgroep iemand het geschreven heeft. Om een voorbeeld te geven: veel Amerikaanse Chinezen schrijven recepten voor de Amerikanen. De Indiase bloggers in USA zijn sterk USA gericht en de Indiase bloggers in UK zijn sterk Brits gericht.

Maar laten we het niet moeilijker maken dan het is. Het allergrootste deel van de chili mengsels zijn dan wel Amerikaans dan wel Indiaas.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment