Wat is chilipoeder?

by Jan Scherders
Chilipoeder

Wat is chilipoeder? Wat staat er in de winkel en wat wordt bedoeld als je chilipoeder in recepten tegenkomt. Hier meer uitleg.

Waarom dit verhaal?

Ik gebruik vaak Engelstalige recepten. En ik kwam er op een gegeven moment achter dat niet iedereen hetzelfde bedoelt met het woord Chil(l)ipowder. De Amerikanen zeggen Chili Powder en de Engelsen zeggen Chilli PowderEn ik kwam erachter dat de Amerikanen eigenlijk een specerijen mengsel bedoelen en de Engelsen gemalen rode pepers. En daarom dit verhaal.

Het chilipoeder dat je veelal in de toko’s vindt

Als je de potjes/zakjes met chilipoeder in de toko’s opendoet zie je meestal een poeder met deze kleur:

Rood chilipoeder
Rood chilipoeder

Het rode chilipoeder zoals in bovenstaande foto is meestal het Indiase chilipoeder. Ik heb lang gedacht dat dat van een specifieke pepersoort, bijvoorbeeld Cayenne peper, gemaakt werd. Maar dat is niet waar. Ook het Indiase chilipoeder is vrijwel altijd een mengsel van verschillende pepersoorten, maar wel een mengsel van gedroogde rode pepers. En die heldere rode kleur geeft aan dat pittige rode pepers worden gebruikt. Milde chilipepers, zoals bijvoorbeeld de Mexicaanse pepers, hebben een (rood)bruine kleur.

Voor meer info lees mijn artikelen Welke Indiase chilipepers zijn er eigenlijk? en Hoe worden chilipepers in de Indiase keuken gebruikt?

Tex-Mex chilipoeder

Het chilipoeder wat in Amerika te koop is (Chilipowder), is vaak een mengsel van diverse Mexicaanse pepers – zoals Ancho pepers, Guajillo en Pasilla pepers – en daarnaast oregano, komijn, knoflook, zwarte pepers, soms ook paprika en vaak zout (veel zout!!).

Tex-Mex chilipoeder
Tex-Mex chilipoeder

Mexicaanse chilipepers spelen dus een hoofdrol in dat Amerikaanse chilipoeder en dat is niet zo gek natuurlijk. Chili con carne komt uit Mexico en heeft via Texas zijn weg naar de Verenigde Staten gevonden.

Als je wel eens met Mexicaanse pepers hebt gekookt dan zul je weten dat die eigenlijk heel mild zijn, totaal anders dan lombok, rawit en Cayenne en de Indiase rode pepers. Dus dat typische Amerikaanse chilipoeder is eigenlijk heel mild. Terwijl de Amerikanen dat veelal al pittig vinden 😉 Als je meer wilt weten over dat Amerikaanse chilipoeder en hoe je dat zelf kunt maken lees dan mijn artikel over Chilipoeder voor Chili con Carne.

Chilipoeder in de Mexicaanse keuken (chile powder)

Het grappige is dat men in Mexico chilipoeder nauwelijks kent. Want in de Mexicaanse keuken worden normaal gesproken specifieke verse of gedroogde Mexicaanse pepers gebruikt en niet een kant-en-klaar mengsel. En als er al gesproken wordt over chile powder dan worden gemalen Mexicaanse pepers van een specifieke soort bedoeld. Bijvoorbeeld ancho powder.

Dus als je in Mexicaanse kookboeken het woord chile powder vindt dan bedoelen ze gemalen Mexicaanse rode pepers, en niet het Amerikaanse chili con carne mengsel. En chile powder is dus iets anders dan chilipowder, maar beiden zijn tamelijk mild en niet te vergelijken met het rode chillipowder.

Wat vindt je in de supermarkt?

Het chilipoeder dat je in de supermarkt vindt was lange tijd eigenlijk hetzelfde als het Amerikaanse mengsel dat voor chili con carne wordt gebruikt. Inmiddels staat op sommige potjes met dit chili carne mengsel de duidelijke omschrijving Spicy Blend voor chili con carne of iets dergelijks. Dit is dus het Amerikaanse Chilipowder.

image 1

Maar lang niet alle merken hebben deze duidelijke omschrijving en zetten op hun potjes bijvoorbeeld Chili melange. Inmiddels vindt je in de supermarkt ook wel potjes met de naam chilipoeder, bijvoorbeeld de potjes van Verstegen. Volgens Verstegen is hun chilipoeder

een melange van diverse soorten chilies, variërend van mild tot zeer scherp. Chilipoeder is in zijn geheel scherper dan cayennepeper.

image

Dit chilipoeder is best een stuk scherper dan zo’n chili con carne mengsel. Maar de roodbruine kleur vertelt mij dat er ook nogal wat milde pepers in zitten. En het Indiase chilipoeder is helder rood van kleur. Als ik het roodbruine chilipoeder proef is dat een stuk pittiger dan het chili con carne mengsel maar volgens mij toch niet zo scherp als het puur rode Indiase chilipoeder. Maar het verschil is klein. Voor typisch Indiase gerechten pak ik zelf nog steeds het potje met het rode chilipoeder. Maar als ik nooit naar een toko ging zou ik dit chilipoeder van Verstegen gebruiken.

Eigenlijk is de boodschap dat als je in de supermarkt een potje met het opschrift chili melange / chilipoeder ziet staan lees dan eerst heel goed wat de ingrediënten zijn. Wil je het rode Indiase chilipoeder, ga dan naar een toko.

En hoe zit dat dan als je chilipoeder in recepten tegenkomt?

Het Indiase chilipoeder is veel scherper/pittiger dan het Amerikaanse chilipoeder. Allereerst omdat de Indiase pepers vele malen heter zijn dan de Mexicaanse pepers en daarnaast wordt er geen oregano, komijn of wat dan ook toegevoegd. Indiaas Chilipoeder zijn gemalen rode pepers, punt.

Het woord Amerikaanse woord chilipowder verwijst altijd naar het chili con carne mengsel. En met het Engelse woord chillipowder wordt altijd dit rode Indiase chilipoeder bedoelt (want de Indiase keuken is zo ongeveer de Engelse volkskeuken).

Om deze reden zie in recepten ook wel de meer duidelijke omschrijving red chilipowder, dat naar het rode Indiase chilipoeder verwijst. Om die reden neem ikzelf ook in mijn recepten de woorden “rood chilipoeder” op en bedoel daarmee het Indiase chilipoeder,

Daarnaast, let op het soort gerecht en voor welke doelgroep iemand het geschreven heeft. Om een voorbeeld te geven: veel Amerikaanse Chinezen schrijven recepten voor de Amerikanen. De Indiase bloggers in USA zijn sterk USA gericht en de Indiase bloggers in UK zijn sterk Brits gericht.

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Wijnand Dijkshoorn 28 februari 2023 - 22:57

Hoi Jan, fijn om wat meer te weten te komen over pepers en chilipoeder. Ik heb je artikel begrepen, maar vraag me nu nog af hoeveel keer scherper puur gemalen chilipeper is ten opzichte van het chilipoedermengsel uit de supermarkt. Kun je daar iets over aangeven? Dank!

Reply
Jan Scherders 1 maart 2023 - 09:49

Ik heb naar aanleiding van uw reactie mijn verhaal nog eens op de schop genomen en hoop dat het nu wat helderder is. En ik hoop dat ik in de nieuwe versie uw vraag beantwoord. Dank voor uw reactie.

Reply

Leave a Comment