Waar koop je ingrediënten voor de Indiase keuken?

by Jan Scherders

Waar kun je kruiden, specerijen, pepers, en andere ingrediënten voor de Indiase keuken kopen? Waar kun je dat in in Nederland vinden? En anders?

Ik ben al een aantal jaren in de Indiase keuken aan het grasduinen. Zowel met kip- en vleesgerechten als ook in de vegetarische Indiase keuken. En dan heb je gewoon meer nodig dan komijn en koriander, ook kruiden en specerijen die echt specifiek voor de Indiase keuken zijn.

En dan woon je in een dorp

Ik woon zelf in een dorp redelijk dichtbij Tilburg en Breda. En waar vind ik nou wat?

Uiteraard zijn er bij de supermarkt best een boel kruiden en specerijen te koop. Maar het aanbod is beperkt en je betaalt voor kleine hoeveelheden de hoofdprijs. Dus wat ik doe is een soort boodschappenlijst maken voor de toko’s in mijn regio en eens in de zoveel tijd ga ik shoppen in Tilburg of Breda.

In Tilburg heb je wel wat toko’s maar de beste met het breedste aanbod is Asiana Superstore. Ook een zeer uitgebreide diepvries en versafdeling. Ik kan daar voor best wat zaken terecht. Maar de overtreffende trap is voor mij Amazing Oriental in Breda. Tot voor enkele jaren zaten die in een heel klein winkeltje wat tjokvol zat. Maar nu hebben ze een prachtig grote en goed ingerichte supermarkt in Breda. En daar hebben ze echt heeeel veel. Voor veel landen – Indonesië , China, Thailand, Japan, Korea, en…India. Ook een enorme vers en diepvries afdeling.

Maar met winkels in Breda en Tilburg kan ik mijn kast voor een groot deel vullen. Maar echt India specifieke zaken hebben de Nederlandse toko’s toch niet altijd, althans niet in de toko’s die ik ken. Wat dan ?

Online is mijn vriend

Voor mensen die in Amsterdam enzo wonen zal het aanbod veel grote en breder zijn. Maar ik woon niet in Amsterdam en ik heb geen zin om daar een dag aan te besteden. Dan blijkt online een uitkomst.

Tot voor kort maakte ik enkel gebruik van online toko’s uit Engeland. Want de Indiase keuken is zo ongeveer de volkskeuken van Engeland en in Engeland zijn er uiteraard heel veel winkels waar ze ingrediënten voor de Indiase keuken verkopen. En zo zijn er ook wat ik maar online toko’s noem. Ik zal er een paar noemen met een goed aanbod:

Er zijn gewoon dingen die ze hier in Nederland niet hebben, zoals kashmiri chilipepers, sambar poeder, black salt, en zo kan ik doorgaan. Wat ik doe is een lijstje bijhouden van dingen die ik nodig heb en eens per jaar doe ik een online bestelling. En een paar dagen later komt keurig een doos met de goede spullen binnen. Met name met Spices of India ben ik heel tevreden voor specifiek Indiase spullen. Je kunt daar zelfs ook keukenspullen kopen om mee te koken en om uit te eten.

Inmiddels is er het een en ander veranderd want ook in Nederland zijn de laatste jaren enkele goede online toko’s gekomen met een specifiek aanbod van Indiase ingrediënten. Ik noem er een paar:

  1. Mantra Food
  2. De Indian Mart
  3. Ekirana
  4. Amazing Oriental
  5. Sunderban

Je vindt ze door op “online Indiase supermarkt” te googlen. Ik heb zelf inmiddels een goede ervaring met Mantra Food, De Indian Mart en Ekirana. Dit is wel mijn top voor de India specialisten. Bij Sunderban heb ik nog nooit besteld.

Amazing Oriental is met vele grote supermarkten en een online webshop een mega grote jongen. Maar ik vind ze vooral sterk in algemeen Aziatische producten en minder sterk op het gebied van Indiase producten. Dat geldt zeker voor de online webshop. De Bredase Amazing Oriental heeft in de winkel wel een tamelijk breed assortiment aan specifiek Indiase producten.

Ik blijf van mening dat de Engelse online toko’s wat betreft assortiment het beste zijn. Gewoon omdat het Indiaas eten daar zo ongeveer de nationale keuken is. Afijn, met twee goede winkels in de buurt en verder zo nu en dan een online bestelling kan ik eigenlijk zonder al te veel moeite in mijn behoeften voorzien.

Veel kan in de diepvries

Daarnaast ben ik erachter gekomen dat er best veel goed houdbaar is in de diepvries. Curry blaadjes is bijna niet aan te komen maar Amazing Oriental heeft ze in de vriezer. Zo ook voor salam en limoen blaadjes. Rode en groene pepers koop je met grote hoeveelheden en vries je in. Het is zeer de moeite waard eens goed te kijken wat die toko’s allemaal in de vriezer hebben liggen en wat je van de versafdeling goed kunt invriezen.

En dan woon je in een dorp 🙂

Heerlijk. Loop zo het bos in met mijn hond. En af en toe naar de stad of een paar uurtjes online shoppen en dan kan ome Jan prachtige curries in het dorp maken 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment