Naast kabeljauw kun je ook een hele lekkere visburger met schelvis maken. Vriendelijker geprijsd, eenvoudig te maken en smullen met frietjes erbij.
Visburger met schelvis, ja lekker!!
Nu ik voortaan vaak een visje ga halen op de markt moet ik me natuurlijk ook bedenken wat er mee te doen 😉 Eén van die visjes die ik graag mag halen is schelvis. Lekker en zeer betaalbaar. Deze vis leent zich oa erg goed voor Fish & Chips. In Engeland mogen ze daar graag deze vis voor nemen in plaats van kabeljauw.
In mijn zoektocht naar recepten voor schelvis kwam ik ook bij visburgers uit. En toen ik wat recepten bekeek kwam ik er al snel achter dat het eigenlijk heel makkelijk is om visburgers met schelvis te maken. En toen ik het probeerde bleek het nog verdomd goed te smaken ook. Dus we gaan een visburger met schelvis maken!!
Wat heb je nodig?
Als je vier visburgers wilt maken moet je een flinke schelvis kopen, eentje waar je zo’n 4 ons visfilets (met huid) aan over houdt. Mijn visboer op de markt is altijd zo vriendelijk de filets voor mij te maken, dat zijn er dus vier. Zo’n vis is natuurlijk de ene keer net wat lichter en de andere keer net wat zwaarder. Ik had een schelvis waar een kleine 4 ons filet aan zat en betaalde daar zo’n zes euro voor.
Als je maar twee visburgers wilt maken dan kun je een kleinere vis kopen, maar je kunt ook gewoon de grote vis kopen en dan bij thuiskomst de helft invriezen. Dat gaat prima (doe ik ook).
Eenvoudige zelfgemaakte tartaarsaus
Wat je verder nodige hebt is tartaarsaus, die maak je zelf (zie recept). Wat zachte witte broodjes, en wat sla. Je kunt er ook nog een plakje cheddar kaas bij doen maar ik vond dat zelf niet zo veel meer brengen. De smaak komt toch vooral door de combinatie van gebakken vis en de tartaarsaus.
Ik heb inmiddels deze visburgers zowel met ijsbergsla als met koolsla gemaakt. Op de foto de visburger met ijsbergsla eronder. Die past qua smaak goed bij de schelvis vind ik. Maar koolsla is ook erg lekker. Dat idee voor koolsla vond ik oa op deze site.
Hoe maak je die visburgers?
Deze visburgers heb ik dus gemaakt met wat ijsbergsla, gebakken schelvisfilet en een klodder tartaarsaus. En dan bakken we er wat frietjes bij.
Het beslag voor de visburgers is heel simpel. Een bordje met bloem (gemengd met wat peper en zout), een bordje met geklopt ei en een bordje met paneermeel. En dan haal je de filets eerst door de bloem, dan door de ei en tenslotte door de paneermeel. En dan bak je ze met wat olie in een koekenpan. Paar minuten aan iedere kant. Je kunt ze dan nog even in een warme oven leggen, en als je er dan gelijk de broodjes bij legt zijn die ook mooi krokant.
Visburger met schelvis en tartaarsaus
Ingrediënten
- scheutje olie
- 4 ons schelvisfilets (met huid) of anders kabeljauw
- 50 gram bloem gemengd met wat zout en peper
- 2 eieren
- 150 gram paneermeel of broodkruim
- 4 zachte witte broodjes
- 1 zakje ijsbergsla
- frietjes optioneel
Tartaarsaus
- 6 volle eetlepels mayonaise circa 125 ml
- beetje sap van de pot met augurk
- 1 el sjalotjes fijngehakt
- 1 el gehakte augurk fijngehakt
- 1 el gehakte kappertjes fijngehakt
- 2 el fijne kruiden (peterselie, dille of bieslook)
Instructies
- Maak de tartaarsaus door simpelweg alles te mengen en dan zet je dat in de koelkast. Als je er frietjes bij bakt zorg dat dan je olie heet is.
- Nu zet je drie schaaltjes naast mekaar, eentje met bloem, eentje met geklopt ei, eentje met paneermeel. En dan sleep je de visfilets door de bloem, ei en parneermeel.
- Zorg dat je dan wat olie in een koekenpan verhit hebt en dan bak je nu de filets twee minuten aan iedere kant. En tegelijktertijd frituur je nu de frietjes.
- Je maakt er nu visburgers van door wat sla op de onderste helft van de broodjes te leggen, daar de vis op en dan wat tartaarsaus. En dan mag de tweede helft erop.
- Dan krijgt iedereen een visburger met wat frietjes en de overgebleven tartaarsaus zet je op tafel.