Verwarmende wortel-bloemkoolsoep

by Jan Scherders
Verwarmende wortel-bloemkoolsoep

Deze verwarmende wortel-bloemkoolsoep en een vleugje citroen blinkt uit door de toevoeging van citroen, koriander en miso in fijne smaken.

Bone-warming wortel-bloemkoolsoep

Melissa Clark noemt dit een bone-warming soup, dus een mooi soepje voor het najaar. Je kookt de bloemkool en wortel met wat geroosterd korianderzaad en witte miso en op het eind maken citroen, chili melange en wat korianderblaadjes de soep verder op smaak en leuken de soep tegelijk op.

Vele lezers van de New York Times gingen u voor om deze wortel-bloemkoolsoep uit te proberen en ze waren unaniem lovend. Hoe kan het ook anders, Melissa Clark schiet eigenlijk nooit mis 😉 Het enige wat ik niet begrijp dat de soep op de foto van de NYT een kanariegele kleur heeft, maar wortel en bloemkool geven toch meer de kleur als op mijn foto dacht ik 🙂

Verwarmende wortel-bloemkoolsoep

Deze verwarmende wortel-bloemkoolsoep en een vleugje citroen blinkt uit door de toevoeging van citroen, koriander en miso in fijne smaken.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 el koriander zaad (kort geroosterd in een pan zonder olie en dan grof geplet)
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 grote uit, gesnipperd
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
  • 5 wortels, in stukken gehakt (ca 1 pond)
  • 1 kleine of een halve grote bloemkool, in roosjes
  • 3 el witte miso
  • 1/2 tl rasp van een citroen
  • 2 el citroensap
  • wat korianderblaadjes voor garnering
  • grof zeezout voor garnering
  • Smoky chili powder (ik gebruikte de chili melange van Jonnie Boer).

Instructies

  • Fruit de ui in de olijfolie totdat die zacht is en fruit dan ook de knoflook een minuutje mee. Voeg dan de wortelen, geplet korianderzaad, het zout en 1,5 liter water toe. En roer de miso er doorheen totdat die opgelost is.
  • Breng aan de kook en laat dan 5 minuten zachtjes koken. Dan kan ook de bloemkool en erbij en laat 10 minuten verder koken. De groenten zijn dan zacht en gaar en dan kun je met de staafmixer er een gladde soep van maken.
  • Vlak voordat je serveert voeg je de citroenrasp en citroensap toe en je garneert de soep in de borden met wat korianderblaadjes, wat chili melange en grof zeezout. Eventueel sprenkel je nog wat olijfolie over de soep.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment