Verfrissende komkommer raita

by Jan Scherders

Verfrissende komkommer raita is heerlijk bij Indiase maaltijden, met name als bijgerecht voor meer pittige gerechten.

Een raita is een kommetje luchtig geklopte yoghurt waar je nog wat andere ingrediënten aan toe voegt. Het is bijna een standaard begeleider van Indiase maaltijden. Deze  raita’s met komkommer hebben vooral tot doel om wat verkoeling te  bieden en passen dus goed bij de meer pittige gerechten.

Komkommer raita met munt

Dit recept van Meera Sodha uit haar boek Fresh India vraagt weinig moeilijk ingrediënten en is makkelijk te maken. Je kunt de komkommer ook in hele kleine blokjes snijden in plaats van raspen.

Recept afdrukken
4 van 1 stem

Raita met komkommer en munt

Gang: Bijgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 2 -3

Ingrediënten

  • 1/2 komkommer over de lengte gehalveerd
  • 250 gr hangop yoghurt of griekse yoghurt
  • 1/2 tl zout
  • 10 gram gehakte muntblaadjes
  • 1 tl komijnzaad

Instructies

  • Rooster het komijnzaad 3-4 minuten in een koekenpan (zonder olie) op middelhoog vuur. Als de zaadjes chocolade bruin zijn dan zijn ze goed. Maal de zaadjes zijn.
  • Schil de komkommer en rasp de komkommer (of snijd deze in hele kleine blokjes). Doe de komkommer in een zeef en pers er zo veel mogelijk vocht uit.
  • Doe de yoghurt met wat zout in een kom en klop de yoghurt romig. Meng dan de komkommer met de yoghurt, munt en 1/2 theelepel gemalen komijn. Top de raita af met wat komkommer en strooi er de overgebleven komijn overheen .

Komkommer raita met chaat masala

En dan een komkommer Raita van Dassana Amit. Chaat Masala zal niet iedereen in huis hebben, daarvoor moet je naar een toko (tenzij je het zelf wilt maken). Het is India een veel gebruikt kruidenmengsel om punch aan gerechten te geven. En bij de toko hebben ze dat kant-en-klaar.

Recept afdrukken
4 van 1 stem

Raita met komkommer en chaat masala

Deze komkommer raita komt van van Dassana Amit. Chaat Masala zal niet iedereen in huis hebben, daarvoor moet je naar een toko (tenzij je het zelf wilt maken)
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 2
Auteur: Dassana Amit

Ingrediënten

  • 1 komkommer in kleine blokjes
  • 250 ml hangop yogurt of Griekse yoghurt
  • 1/2 tl chilipoeder optioneel
  • 1 tl gemalen komijnzaad eerst komijnzaad roosteren, dan malen
  • 1/2 tl chaat masala
  • zout gewoon zout, of "black salt"
  • 1 el gehakte korianderblaadjes

Instructies

  • Doe de yoghurt met wat zout in een kom en klop de yoghurt romig
  • Voeg dan de komkommer, chilipoeder, komijn, chaat masala en korianderblaadjes toe en roer alles goed door mekaar
  • Je kunt voor garnering nog wat korianderblaadjes over de yoghurt strooien

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

1 comment

VinisCookBook 19 oktober 2018 - 05:44

4 sterren
Different style raita recipe…i always wanted…! Bookmarked

Reply

Leave a Comment

Rating recept