Vegetarische nasi goreng uit India

by Jan Scherders
Vegetarische nasi goreng

Deze vegetarische nasi goreng maakt deel uit van de Indo-Chinese keuken, die razend populair is in India. Laat zich goed combineren met andere gerechten.

Recept voor deze vegetarische nasi goreng

Zoals ik in een eerder bericht over Kip in hete knoflook saus aangaf, wordt bij dat en andere Indo-Chinese gerechten vaak een nasi (gebakken rijst) gegeten die wederom met een mengeling van Indiase en Chinese ingrediënten gemaakt wordt. Ik heb dit gerecht daarom ook maar Indo-Chinese nasi genoemd.

Het oorspronkelijke recept komt van de blogger Sinfully Spicy. Maar haar site is weg. Ik heb het recept wel wat aangepast met mijn kennis en ervaring van nasi goreng maken. Ik heb dat met name gedaan om dat in de Indonesische keuken de nasi anders gebakken wordt en ik heb met die kennis de bereiding verandert maar de ingrediënten grotendeels gelijk gelaten.

Eén van de aparte ingrediënten in deze keuken is chilli tomato sauce. Ik heb dat in Nederland nergens kunnen vinden maar wel Sambal Tomaat. En dat gebruik ik dus. Werkt prima 🙂

Deze nasi past uitstekend bij andere gerechten uit de Indo-Chinese keuken, onder andere bij Zoetzure Kip maar ook bij de eerder genoemde Kip in hete knoflooksaus.

Op zoek naar meer vegetarische rijstgerechten ? Misschien is dan deze Vegetarische Indiase Biryani ook wel wat voor je.

Vegetarische nasi goreng uit India

Deze vegetarische nasi goreng maakt deel uit van de Indo-Chinese keuken, die razend populair is in India. Laat zich goed combineren met andere gerechten.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indo-Chinese
Porties: 4
Auteur: Jan Scherders

Ingrediënten

  • 3 el plantaardige olie
  • 1 1/2 el seam olie
  • 1 zak chinese wokgroente van 400 gram
  • 3-4 flinke tenen knoflook fijngehakt
  • 1-2 groene pepers fijngesneden
  • 1-2 rode uien in dunne plakjes
  • 6 lente-uitjes in stukjes gesneden (groene en witte delen apart)
  • 3/4 tl verse gember optioneel
  • 1 tl garam masala
  • 3/4 tl chili vlokken
  • snufje kurkuma poeder
  • circa 6 cups gekookte rijst
  • zout naar smaak
  • 1/2 tl versgemalen zwarte peper
  • 2 tl donkere sojasaus
  • 3/4 tl chili tomatensaus of anders ketchup
  • 1/2 el natuurazijn

Instructies

  • Snijd de knoflook, groene peper, gember en rode ui fijn.

De groente

  • Doe enkele eetlepels olie in een gloeiend hete wok en roerbak de groenten in enkele minuten beetgaar. Schep dan uit de pan en doe de groenten in een zeef of vergiet.

De rijst

  • Verhit de resterende olie in dezelfde wok en voeg de knoflook, gember en groene peper toe en bak die 20-30 seconden mee. Voeg dan de uien en lente-uitjes (witte delen) toe en bak die een paar minuten mee. Voeg nu ook de garam masala, kurkuma, en chili vlokken toe en bak dat even mee.
  • Voeg nu lepel voor lepel de rijst toe en bak die mooi krokant. Niet alle rijst in één keer in de wok kiepen, maar langzaam alle rijst toevoegen.

De nasi

  • Als alle rijst mooi gebakken is, voeg dan de groenten opnieuw toe aan de wok en schep alles goed door mekaar. Strooi er zout en peper overheen en voeg dan de sojasaus en chili tomatensaus toe en schep door de nasi.
  • Zet nu het vuur uit en voeg de lente-uitjes (groene delen) en de wijnazijn en schep alles nog es om

Notities

Je kunt uiteraard nog allerlei andere dingen toevoegen aan deze nasi, zoals gebakken eieren, garnalen, stukjes kip, etc. Dat is een goed plan denk ik als je dit als hoofdgerecht zonder bijgerechten eet maar als je het gerecht maakt in combinatie met één van de Indo-Chinese kip gerechten dan zou ik dat niet doen

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment